Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BLIXT, FAMILJEBILDER OCH ANNAT OTILLÅTET

***

Otillåtet? Nej, inte här på bloggen, på Fotosidan. Men i alla seriösa fotosammanhang, där man vill visa riktig fotografi. Riktig fotografi är ett vanligt uttryck, fast jag har aldrig sett nå´n som berättat vad det är, om det är alla tysta som möss. Dom som verkar veta är lite hemlighetsfulla just på den punkten.

*

Nu har jag inte tänkt att fastna där, jag har fler funderingar. Tex har jag en känsla av att uppmärksammad fotografi gärna ska vara i svartvitt och gärna visa utsatta människor och livets mörkare sidor. Och nej, jag är inte avundsjuk eller missbelåten, jag vet på ett ungefär var jag platsar och inte platsar som fotograf. Men ibland känner jag det som att det bara är halva livet, halva världen, som berättas i riktiga fotosammanhang. Eller är glada människor, kanske rent av lyckliga människor, inte lika "konstnärliga"? Eller är glädje och lycka banala känslor? Rätt många verkar ändå sträva efter det, i verkliga livet alltså. Det slår mig direkt att jag tror att Mona-Lisa ler, men om hon var lycklig eller inte är det ingen som vet. Tror jag. Undrar förresten hur hon sett ut i svartvitt?

*

Nu är jag inte ute efter att häckla svartvitt, jag gillar svartvitt, också. Och kanske jag som så ofta mer skriver om mig själv än om andra. Jag menar, det händer att jag tänker kanske den blir bättre i svartvitt, lite konstnärligare liksom, senast häromdagen när jag la ut en svartvit variant av bilderna på sångsvanarna. Här är i alla fall en svartvit bild jag gillar, tagen med blixt på kameran. I förstås, festklädd och glad. Vi är hemma hos mina föräldrar på Tre Krokars Gata i Ludvika, på min storasysters bröllop. Inte helt säker, 1961-62 typ.

*

I, knappt tjugo. Lycklig kan jag ju inte veta men i alla fall glad!

*

Bilden jag croppat fram porträttet från. Inget studioporträtt precis, vi är i det sovrum som brorsan och jag delade några år tidigare. Jag ser hörnet av ett schema där på väggen längst till höger. Och båda rökte vi då.........

*

***

Inlagt 2020-02-04 22:43 | Läst 2369 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag fick på 1960-talet rådet av en erfaren fotograf, att se till att dokumentera min vardagsmiljö ordentligt - det blir kul sedan, sa han. Det visade sig vara ett klokt råd - frågan är om det inte så här i slutändan är den riktigaste fotografi jag har ägnat mig åt?
Snygg hustru du har, och med en bestämd glimt i ögat.
Svar från Khalad 2020-02-04 23:07
Tack Peter, det ska jag hälsa henne! Och jag tycker som du - i båda avseendena. Hälsningar/ Björn
Detta är väl riktig fotografi om något.
Det viktigaste som finns är dokumentation av sitt liv.
Ja du vet vad jag tycker så jag skall inte skriva mer.
Underbart få se lite fån ditt liv.
Ha det bra på alla sätt
Gun-Inger (vi äger album i mängder från vårt liv)
Svar från Khalad 2020-02-04 23:09
Tack för det Gun-Inger, det tycker jag också såklart. Önskar dig detsamma! Hälsningar/ Björn
Hej Björn.
Du vet att jag håller mycket med dig om de flesta saker inom fotograferingsområdet. Och att vi inte kommer att vara begränsade, varken i motivval, s/v eller färger etc. När du nämner Mona Lisa tänker jag på uttalanden som : "Du frågar inte en målare vilka borstar och dukar han använder" eller "en snickare vilken hammare eller såg han använder" ! Men målningar finns vel i FÄRGER ? När vi hobbyfotografer/amatörer fotograferar svartvitt är det förmodligen för att vi kan - eller tror att vi kan. Blir historien i bilden (om det finns någon) bättre om den är i svartvitt eller färger ?
Jag gillar bilden här och inte minst leendet - vem gör inte det ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Giver det någon mening ?
Svar från Khalad 2020-02-04 23:33
Hej Erik. Det är inte så att jag tycker färg är bättre eller riktigare än svartvitt, inte tvärtom heller för den delen. Det jag menar är att jag upplever att många väljer svartvitt när det kommer till utställningar och utställningsbilder, min känsla är att många ser svartvitt som mer seriöst än färgfoto när det gäller "riktig" fotografi, bortanför familjebilderna och familjealbumet. Tack för kommentar, inte minst om I:s leende, jag ska hälsa henne! Hälsn/ Björn
Erik Madsen 2020-02-04 23:47
Hej igen - Jag menade inte att du talade mer för det ena eller det andra. Min hänvisning till Mona Lisa och målarna var mer för att säga att den typen av "riktig" konst är i färg :-)
Mvh. Erik.
Man skall gå sin egen väg, trots alla tyckanden!
För de som tycker e bara oroliga för fritänkare!
Det e därför dom tycker! ;)
/B
Svar från Khalad 2020-02-05 16:25
Så är det såklart, tack för det Bengt!
Instämmer med Bengt, Man ska gå sin egen väg. Vacker fru, ja så inne norden.
Sten
Svar från Khalad 2020-02-05 16:36
Jovisst, att vi ska gå vår egen väg är vi naturligtvis alla överens om. Sen kan jag i alla fall undra om det just bland fotografer oftare är så att det att eländiga och mörka anses extra bildmässigt. Så uppfattar jag inte att det är inom bildskapande i övrigt. Tackar för uppskattad kommentar, har hälsat I såklart :-)
Alltid kul med gamla bilder. Händelsen var förr, men bilderna blir aldrig gamla. Varje gång man hittar några bilder med några år på nacken, känns dom som nya.
Fina bilder.
/ Bengt H

.
Svar från Khalad 2020-02-05 20:19
Så är det, tack Bengt!