Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BRUSHANAR

***

Som sagt, nog är väl detta brushanar? Alla bilderna från i fredags kväll, Kvismaren, mellan 18.52 och 18.56. Vad det än är var dom helt suveräna flygare. Flocken var väl samlad, skulle säga att dom dessutom nästan hade synkroniserade rörelser. Och det gick undan, dom flög fort. Jag kan inte garantera att det är samma flock på alla bilderna, det är mitt intryck, men jag hade inte ögonkoll på dom hela tiden. Ljuset är ju lite olika beroende på på vilken sida om mig dom är. ISO ligger på mellan 800 och 16 000, tiderna  mellan 1/800 och 1/1250, hela tiden bländare 8 och 560 mm. Ett par av bilderna är croppade från fg bild.

*

*

*

*

*

Croppad från fg bild

*

*

*

*

*

Croppad från fg bild

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-09-12 00:30 | Läst 3041 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vilka fina bilder du fick på brushanarna! (Åtminstone vågar jag satsa en slant på att det är just brushanar.) Jag var också vid Kvismaren i fredags och lördags och stod och spanade på samma (?) flock i tubkikaren. De flög långt ut på åkern vid den s.k. "Västra rakan" och gick sedan ner bland tusentals tranor.
Fågelstationens ornitologer hade måndagen dessförinnan räknat till drygt 7000 tranor, och antalet hade ökat sedan dess. Ett fascinerande myller!
Svar från Khalad 2020-09-13 17:12
Tack för det Yvonne! Alla kommentatorer tycks vara överens! För mig är det nog första gången jag sett dom, åtminstone medvetet. Jag visste där och då inte vad det var :-) men dom var helt fenomenala flygare. Kul att du var där då också. Jag stod nånstans på den riktigt långa rakan på den smala grusvägen som så småningom leder till Kävesta, jag var egentligen på väg tillbaka till Finspång när jag stannade till där. Antar att det är en som kallas "västra rakan"?
Visst är det brushanar, var lite slarvig igår.

Fina bilder.

Daniel
Svar från Khalad 2020-09-13 17:13
Tack Daniel, det är nog mina första brushanar och jag var otroligt imponerad av deras flygning!
En spännande plats, har faktiskt aldrig sett så många brushanar. Jag brukar stöta på någon enstaka men aldrig en sådan här stor flock. Har du möjlighet på våren att se brushanar på våren när de hanarna spelar, så är det bland det mest spännande man kan fånga på bild. Hanarna är uppklädda som i en pjäs av Hamlet, en fascinerande syn. Faktisk var det så jag såg brushanar första gången , hade aldrig sett något liknade och har faktiskt aldrig fått se det igen.
Svar från Khalad 2020-09-13 17:15
Hej Peter, för mig var det första gången jag såg brushanar och det här var drygt 50 om jag räknat rätt. Dom finn säkert där på vårarna också, få se om jag hittar några i vår, tack Peter!
Fina bilder Björn!. bild Nr 17 känns som ett genomtänkt mönster av en klädskapare.
Ha en fin helg.
Bengt H.
Svar från Khalad 2020-09-13 17:16
Tack för det Bengt, första gången jag sett/fotat brushanar. Otroligt imponerad av deras flyguppvisning!
Oj, vad fint! Ja, här blev det enklare att artbestämma dom.. Bild 2 är riktigt bra, där är det lätt att se att de är Brushanar tycker jag! De bilder som visar flocken flygande som vertikala streck är fantastiska! Kul att du visade dessa bilder också!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-09-13 17:18
Ja, det var genuint roligt! Ljuset var på väg bort men jag tänkte jag fotar på så får det bli som det blir och det blev riktigt bra. Själv visste jag inte vad jag såg när jag var det men har aldrig sett en sån flyguppvisning som den här flocken bjöd på, tack Jan!
Fantastiskt att få så många skarpa bilder på flygande fåglar! Du och din utrustning i full harmoni verkar det som. Snygga bilder dessutom!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-09-13 17:19
Tack Bjarne, det här var ju en positiv överraskning också för mig, har aldrig sett brushanar tidigare :-)
Ja det var ju en rejäl samling flygande..ser kul ut med den som fick motorstopp i bild 11 ;)
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-09-13 17:20
Tack Gunte! Jo, jag såg den också, den framträder tydligt eftersom dom andra var näst intill helsynkroniserade.
Vilka bra bilder på brushanar det är kul att få så stora mängder fåglar på en bild Hälsningar Gert
Svar från Khalad 2020-09-13 17:20
Det är det, tack Gert!
Ser onekligen ut som brushanar, och har flygstilen jag känner igen på dina bilder och beskrivning. Har vid några tillfällen fotograferat dem då de susat förbi längs med ett dike på ett enormt fält, fram och tillbaka många gånger. De är väldigt snabba, mycket korta slutartider på nära håll, gärna 1/4000 sekund.
Du fångade dem väl, det är inte lätt.
Snyggt!
Svar från Khalad 2020-09-13 17:22
Tack Stefan, just farten var påfallande hög. Eftersom det var lite dåligt med ljus körde jag med ca 1/1000 men eftersom jag använde tele var ju deras vinkelhastighet inte så hög. Roligt varv det!
Väldigt fina bilder! Gillar den andra bilden lite extra. Fin balans mellan äng och skog.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2020-09-13 17:23
Det var riktigt roligt, har ju aldrig sett dom förut, ännu mindre fotat dom, tack Johnny!
Mycket fin bildserie. Trodde brushanar var en mycket ovanlig fågel och att sedan få se en sådan stor flock. Måste ha varit fantastiskt. Har aldrig varit vid Kvismaren, men sett fler fina inlägg av dig därifrån. Ha det bra!
Svar från Khalad 2020-09-13 17:26
Hej Yvonne, jag har aldrig sett dom förut, ännu mindre fotat dom så jag tyckte det var riktigt roligt! Jag gillar Kvismaren även om jag sällan kommer fåglarna på närhåll där. Eftersom landskapet är så vackert kommer jag aldrig helt tomhänt därifrån, tack Yvonne!
Härliga bilder !
Brushanar gör sig så bra på detta sätt tycker jag.
Och fantastiskt vilken variation det blir beroende på bakgrund och ljusförhållanden.
ing-marie
Svar från Khalad 2020-09-13 17:29
Tack för det Ing-Marie! Jag har aldrig sett brushanar tidigare, ännu mindre fotat dom, mycket trevligt! Solen var precis på väg att sjunka under horisonten därför blev det väldiga kontraster beroende på om jag hade medljus eller motljus och som du säger olika bakgrund också.