Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BUKETTEN

***

Vi hade yngsta dottern hemma under helgen, utan barn. Bara för att prata, äta gott och mysa. Och vi har haft det jättemysigt! Med sig hade hon en vacker bukett tulpaner som vi med glädje har njutit av.  Vid nå´t tillfälle frågade I om jag inte kunde fota buketten, så vacker som den var. Jovisst svarade jag, väl medveten om hur svårt det är att fota något som jag inte själv "tänt" på. I själva verket tycker jag också det är svårt att göra en blombukett rättvisa. Det första är ju att få en någorlunda ren bakgrund. Så känner jag ofta att den (av mig) fotade verkligheten ofta ser tunn och livlös ut jämfört med vad jag ser och känner när jag står och beundrar blommorna irl. Ofta är min lösning att krypa närmare, kanske använda makro, då går det nästan alltid att låta färgerna och formen ta överhand. Men idag ville jag försöka visa själva buketten, ymnigheten och överflödet som finns där och förtrollar öga och känsla.

*

Lösningen på bakgrunden var att placera den ute i snön. Helt gråmulet och ett envist regnande gjorde att snön inte lyste kritvit. Däremot fanns det rätt mkt fläckar och prickar i snön runtomkring. Det tyckte jag löste sig bra med användning av Color Efex Pro Vignette: Blur. Och eftersom jag ändå var inne i CEP blev det en vända med profilen Glamour Glow - lite softning, lite överlysning, lite högre färgmättnad och kontrast. Bara namnet på profilen får säkert dom renläriga att vrida sig i förtvivlan. För mig är det enkelt - jag vill återge blombuketten som jag känner den, som jag ser den, som jag tror att ett barn skulle se den, inte återge den vetenskapligt och ingenjörsmässigt ( jag är ingenjör). Såklart är det ingen tävlingsbild, en riktig fotograf skulle kunna göra något annat. Men jag är nöjd, jag har löst mitt uppdrag.

*

*

*

***

Inlagt 2018-01-28 20:34 | Läst 4533 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
ja du har verkligen löst uppdraget lysande tycker jag
Svar från Khalad 2018-01-29 23:54
Tack Gunnar !/ Björn T
Intressant att få ta del av arbetssättet!
Svar från Khalad 2018-01-29 23:55
Tack för det Ragnar!/ Björn T
Mycket effektfullt efterarbete och buketten är strålande vacker. Jag håller absolut med om att det är svårt att få till blommor i vas så man verkligen upplever prakten i en bukett. Bra tänkt att ställa ut den i snön.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-01-29 23:56
Tack för det Lena!/ Björn T
En riktigt vacker bukett och bra beskrivning av förfarandet.
Svar från Khalad 2018-01-29 23:56
Tack,ar Margareta!/ Björn T
Glamour Glow är användbart!
Svar från Khalad 2018-01-29 23:57
Tycker jag också, tack Mats! / Björn T
Hej, Björn.
När jag efterbehandlare färgfotografier använder jag också Color Efex Pro 4 med alla tillgängliga alternativ i det programmet. Du har fått ett mycket vackert resultat från dina ansträngningar.
Med fotohälsningen från Erik.
PS: Hur mår du med ögonen ?