Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg 1959

***

Båda mina föräldrar var mycket intresserade av Frankrike. Mamma läste franska som vuxen många, många år och pappas intresse var historia, särskilt fransk historia. Det resulterade i tre frankrikeresor på 50-talet (1953, -56 och -59). Dom sparade pengar i tre år varje gång för att sen ha råd att åka. Vi åkte bil, hade inga detaljrouter eller hotell planerade, däremot hade dom bestämt vilka områden dom ville se. Detta är 1959, Simca Vedetten (sidventilad V8 på 84 hkr) är ny för året och jag är 18 år och vi körde en timme var, jag, mamma och pappa. Eftersom historia och kultur var deras stora intressen besökte vi alltid dom kända slotten och kyrkorna vi passerade. Här kommer några bilder när vi är på väg på Autobahn och sen kommer in till Strasbourg där katedralens första delar grundlades redan på 1000-talet. Som artonåring var väl inte kyrkorna och slotten mitt eget stora intresse men det var ändå  spännande att resa ut i Europa. Och kanske har respekten för det gamla och kulturerna grundats redan där. 

Bilderna är tagna med min Yashica-Mat, 6x6.  Här har jag skannat negativen för att göra bilderna. Slutresultatet den vägen är blir alltid långt mycket bättre än jag nånsin fick pappersbilderna jag förstorade från negativen.

*

*

Mamma, lillebror Dag (15) och pappa. Och så Simcan då

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-08-31 23:48 | Läst 2293 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder Björn. 50-talet sitter som en smäck. Gillar speciellt bilden med bilen och din familj.
Svar från Khalad 2022-09-01 08:32
Tack Thomas! Kul att du ser 50-talsstilen, den blir ju tydlig just med tredje bilden.
Hej,
Vilka resor du fick va med om som ung. Tänk att få se Europa på femtiotalet. Jag hade inte sett Stockholm ens.
Den domkyrkan är verkligen imponerande, ja den staden är en sevärdhet av rang. Jag fick se kyrkan först på 80-talet. Då hade EU flera enheter i staden.
Jag har också en tidig blogg med den imponerande ingången.

https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/298-nex-7-x-pro1-x100.htm

Ha en fin dag
Bob
Svar från Khalad 2022-09-01 08:43
Hej Bob, tack för trevlig kommentar!Dom där resorna var lite extra, det var klart spännande att komma till andra länder och notera hur alla detaljer var olika. Det finns många stora katedraler i Frankrike, inte bara i Paris och speciellt Reims och Chartres gjorde intryck förutom Strasbourg. Just Strasbourg-entrén är imponerande eftersom man ser storleken på kyrkan i jämförelse med den omgivande staden.
Roligt att se din bild, lätt att känna igen sig. Någon XA har jag inte haft, däremot har jag använt Minox 35 GL
Vilka fantastiska resor! Och fina bilder - som vanligt.

Autobahn -bilden har du visat förr, eller en snarlik, och jag föll för den. Funderade på att fråga om en kopia att printa och sätta upp hemma.
Svar från Khalad 2022-09-01 14:15
Hej Gunnar, stämmer, den har jag visat förr. Gör gärna en print, utan kostnad, om du är intresserad. Har inte kollat exakt format men på typ A3, A4 el A5. Tack för kommentar :-)
Jättefint detta! Familjebilden, bilen, resan, Aoutobahn och så riktigt bra bilder på katedralen, mäktigheten och detaljrikedomen.

Katedraler ska stå trångt så att man tappar hakan då man kommer intill, friläggandeambitioner har tagit bort mycket av den känslan.
Svar från Khalad 2022-09-01 22:38
Tack för fin kommentar Måns! Instämmer att effekten av storleken blir väldigt tydlig när katedralen ligger mitt i bebyggelsen :-)
Kul att ha dessa minnen. Jag är helt säkert på att jag har den sista bilden på fönstret, första gången i Paris var på min tågluff i mitten av 70talet. Därefter blev det besök både i bil och med flyg i arbetet
Svar från Khalad 2022-09-01 22:38
Det är det, tack Peter!
Det var inte så hård trafik på Autobahn. Hur tog du den bilden, från en överfart eller bro? Gillar bilden med din familj vid bilen och den första med kyrkan och polisen som dirigerar trafiken. Just polisen känns som något ur en film med Jaques Tati. Vilka bilder du har i gömmorna.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-09-01 22:43
Hej Lena, det är ju helt annan trafik numera på Autobahn. Jag står ju på en bro/vägkorsning, man ser några av av- och påfarterna i bilden. Det ligger fö ett Gaststätte inne till vänster i bilden, vi fikade/tankade säkert där. Tack för fin kommentar!
Hej Björn.
Det här är några vackra tidsdokumenter från en svunnen tid.
Du kan nog gissa vilket foto jag tittar på lite mer :-) Simca var en lyxbil här i DK på den tiden med de höga skatterna på bilar, som fortfarande är höga än i dag.
Fotot på bejenten är min favorit i serein.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2022-09-01 22:52
Hej Erik, tack för trevlig kommentar! Jag kommer ju ihåg att bilen var väldigt tyst med V8:an, samtidig var effekten inte högre än i många andra europeiska bilar. 10 hkr/cylinder är inte mycket, min 12 år gamla Audi ger 40 hkr/cylinder, idag är det vanligt med 50-60 hkr/cyl. Minns jag rätt kostade bilen knappt 14 000 SEK 1959. Googlade och ser att en Amazon kostade drygt 14 000 1960, alltså ungefär som en Amazon.
Erik Madsen 2022-09-01 23:21
Hej igen - ja, men jag hade också bara råd att köpa en Amazon från 1962 i 1997 :-)
Vänliga hälsningar. och god natt.
//ERIK//