Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FOTORESA I HÖSTTID - ETAPP 3 NY KAMERA - A7S VISAR VAD DEN KAN

*

Jovisst, jag har ny kamera! Och en Sony blev det igen, en A7S. Det känns lyxigt, och det är det, men det finns ett skäl. Är ni intresserade av det får ni kolla sist i bloggen.

*

Varför blev det en A7S? Sony är ju naturligt för mig som har många bra objektiv redan. Visserligen får jag använda en adapter för att kunna använda dom, men det är ok. Och en A7 såklart för att den är liten och lätt. Men A7S?  Den har ju bara 12 MP medan A7R, som dessutom är lite billigare, har 36? Enkelt - jag kommer fortsätta använda min A99:a när mina händer orkar och den passar - landskap, porträtt och vanliga barnbilder. Men jag vill ha ngt mindre och lättare dels för dom dagar händerna inte klarar 99:an (som med standardzoomen väger typ 1,6 kg, den här väger mindre än hälften med 24-70/4:an), dels vid gatufoto, nattfoto och resor. Och då vill jag att den nya kameran ska vara bäst på det 99:an inte är bäst - svagt ljus - högt ISO

 *

Fö tycks jag ha valt höstens regnigaste dagar för min tripp. Idag har varit heldagsregn från Korsheden via Falun och vidare över Svabensverk, Alfta, Ljusdal till Hudiksvall. Och har jag förstått väderprognosen rätt så kommer södra Norrland (det är HÄR) få 50 mm i morgon, vilket är lika med normal oktobernederbörd. Och mer regn under resten av veckan. Nåväl, det blev tidig kväll  i Hudikksvall och kvällspromenad med A7S:en.

Här kommer en serie bilder , alla tagna med ISO 4000 och ingen, obs ingen brusreducering. Alla bilderna är vidare med 24-70/4 och vanliga, handhållna med slutartider mellan 1/50 s och 1/30 s och typisk bländare 4-6,3. Först några gatubilder

 *

*

*

*

Så inifrån O´Leary´s som fanns i bottenvåningen på hotellet  (jag åt på ett lugnare och mysigare ställe)

*

*

*

Till sist ett par test- eller lekbilder från hotellfönstren - jag gillade att dom visar både utsidan och lite av hotellrummet

*

*

Under ett par år har jag haft muskelreumatism och därför ätit både kortison och cytostatika för att hålla den i schack. Nu kommer den värken ändå och vissa förmiddagar blir jag ganska passiverad. Dessutom kommer nu också ledgångsreumatism och det är framförallt i händerna. Ta bara inte det här som en klagovisa, det är det inte, för det mesta är jag helt som vanligt, i varje fall fram på dan.

Hoppas ni har mindre regn än jag och sov gott!

*

Inlagt 2014-10-07 23:43 | Läst 4034 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant utveckling, att igen gå mot formfaktor mindre - historien upprepar sig. Men, som jag ser det till godo för oss som inte vill släpa på de otympliga utrustningarna i alla sammanhang av olika skäl (själv har jag försvurit mig åt m43-segmentet med Olympus OMD EM-1 och 5).

Bilderna imponerar verkligen ur alla aspekter!
Svar från Khalad 2014-10-08 22:14
Tack Göran, det känns verkligen fint med det lilla ytterformatet! Och tack för positiva bildkommentarer!/ Björn T
Hej, vad kul, grattis till ny kamera! Lustigt nog har jag precis också köpt en en A7 också med Zeiss 24-70, fast jag köpte den vanliga A7:an, så din är vassare på höga ISO, jag är ju väldigt förtjust i Olympus och kommer inte att byta system, men vill ändå utforska fullformat lite. Den optiken har ju fått väldigt blandade recensioner så jag får väl se vad det kan ge, men den känns oerhört välbyggd. Bilder i dåligt ljus typ dina idag föredrar jag Olympus, den har så otroligt bra bildstabilisering och fantastiska ljusstarka gluggar. Har du nån åsikt om optiken ännu? Mvh, LO
Dina bilder ser fina ut, vet egentligen inte hur stor skillnaden är, jag brukar använda normal brusreducering, tycker inte den förstör så att man lider av det.
Svar från Khalad 2014-10-08 22:18
Tack LO, det är ju roligt verkligen. Och vad kul att du också skaffat en A7. Som jag säger dagens blog,har inget emot att brusreducera men vill se lite hur den uppför sig utan nu först. Men när jag vil optimera en bild ska den , om det behövs, såklart brusreduceras! Har inte gjort ngt som kan kallas test eller utvärdering av objektivet, men första intrycket så här rakt upp och ner är mycket bra!
Hej Björn.
Trevlig berättelse och jag förstår ditt val. Självklart när du har flera objektiv som passar på den nya. Och den gör jo super bilder.
Vi har också kraftigt regn här i Roskilde, kyla och vind. Det är särskilt plötsligt lågtryck påverkar min ledgångsreumatism. Medan artros blir värre med tiden och jag måste anpassa min styrka. Jag slutade alla medicinering när jag slutade arbeta. Och om då och då tar jag något vanliga smärtstillande medel eller stanna i sängen.
Det finns heller ingen sorgesång från mig. Har vant sig det sedan jag var barn.
Hälsningar och god natt från Erik / DK
Svar från Khalad 2014-10-08 22:21
Hej Erik, tack för en kommentar som uppskattas mycket! Tråkigt att höra att du haft ledgångsreumatism så länge, men jag glädjer mig åt att du inte verkar deppa för det! Här öser det ned fortfarande! Suss gott/ Björn T
Väldigt fint ljus och sköna färger i dina bilder. Den andra bilden och den näst sista med speglingen blir favorite. Jag förstår absolut ditt val och om du inte tänker göra väggtapeter av dina bilder räcker 12 mpixel ganska långt. Det regnar även rejält i Uppsala idag.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2014-10-08 22:22
Tack Lena, jätteroligt att du gillar dom, Jag är helnöjd så här långt!/ Björn T
Vad kul att du skaffat dig "mörkrets mästare" A7S. Jättefina bilder du visar här. Interiörbilderna från O'Learys' är fantastiskt fina med rena, klara färger. Har du använt AF? Tråkigt att höra att du har reumatiska besvär men jag hoppas att den mindre kameran gör att du ändå kan fortsätta fotografera utan större besvär.
Svar från Khalad 2014-10-08 22:27
Hej Torbjörn, vad roligt att höra av dig igen! Undrar om det inte var ditt förvärv av A7R:en som fick mig att börja fundera på allvar! Ja, jag har använt AF Ångrar nästan att jag skrev om reumatismen, behöver inte beklaga mig, för mig har det precis börjat och kommer med rätt medicinering nog kunna stoppa upp det bra. Kände att jag ville ha en "ursäkt" för att jag lyxat mig och köpt en dyr kamera igen inte fullt 2 år efter A99:an. Är du kvar i Spanien? Och tack för fin bildkritik!/ Björn T
pic-tor 2014-10-08 22:57
Nej, jag har varit hemma fyra veckor redan.
Det där med händerna känner jag igen, inte för att jag har dina besvär, men händerna gillar definitivt en mindre och lättare kamera nuförtiden.

Fina bilder, inget snack om det, både kamera och fotograf gör bra ifrån sig.
/J-O
Svar från Khalad 2014-10-08 22:28
Stort tack Jan-Olof, kul att du gillar dom!/ Björn T
Ni verkar vara ett bra team !
Snygga bilder !
ing-marie
Svar från Khalad 2014-10-08 22:29
Tack för det Ing-Marie!/ Björn T
Grattis till nya mörkerkameran! Intressant att få se bilder från den speciella fullformataren och redan nu ser man ju kvalitén på rätt högt ISO!
Svar från Khalad 2014-10-08 22:29
Tack Dan, är helnöjd så här långt!/ Björn T
Skönt med en liten kamera, även jag har skaffat mig en liten behändig tingest. En Sony blev det fast en Alfa 5000 för mig. Åkte iväg för att köpa en helt annan kamera och kom hem med den. Skicklig försäljare tror jag men jag är nöjd.
Fina bilder presterar du från din nya lilla.
Svar från Khalad 2014-10-08 22:31
Tack Margareta! Och grattis! Ska bli roligt att se dina "nya" bilder också!/ Björn T
Margareta Cortés 2014-10-08 23:42
Det finns redan bilder från min lilla nya i bloggen. Oftast blir det blandat med min stora Canon men i senaste inlägget om Raffles hotel så är alla med min lilla Sony. Den var perfekt att ha då vi gick bland mycket folk och marknader också.
Regn gör sig bra i bild, inte minst under kvällsbelysningen. Vi har också O'Leary's i stan sedan några år. Riktigt skitmat har de men man kan i alla fall beställa in 3 olika sorters kvalitéts öl.
Svar från Khalad 2014-10-08 22:34
Visst gör det! Just kvällsbilder med regnvåta gator blir ofta bra! Vet inte om jag ätit på Leary´s nå´n gång, jo förresten, en gång, men det är framförallt miljön med massor av TV-skärmar som flimrar och sport intill förb...-e. Jag kan tycka det är kul att se en bra match ibland, oavsett vilken sport, men vill inte bli matad med det jämt, det får otroligt mkt plats i TV, tidningar och media över huvud taget!/ Björn T
Verkar vara en riktigt bra kamera! Alltid kul med nya prylar! =)
Finfina bilder blev det! =)
Svar från Khalad 2014-10-08 22:35
Är helnöjd så här långt! Tack för din positiva kommentar! Och visst är det roligt med nya prylar!/ Björn T
Sony har verkligen lyckats med denna modell
Den var ju trevlig att hålla i också
Fina speglingar i fönstret
Svar från Khalad 2014-10-08 22:36
Tack Bengt, den känns riktigt bra. Och tack förresten för bra bild på mig själv, visst var det väl du som tog den jag hade med i bland Uppsala-bilderna?/ Björn T