Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GATUFOTO KANSKE?

***

Så mycket tror jag mig ha förstått - gatufoto måste inte vara tagna just på  gatan - men väl, eller åtminstone helst - i det offentliga rummet. Så en kaj borde kunna funka. Däremot funkar nog inte, i alla fall inte efter de striktare regler som förekommer, en massa promenerande människor utan särskilt fokus på en enskild person som man kan ägna djuplodande tankar kring  existerandet åt. Det här är nog vanliga, men säkert ganska välbärgade, människor som promenerar på Eriksbergskajen på juldagen. Lägenheterna därnere vid kajen är definitivt inte billiga.

*

Som vanligt har jag aldrig avsett att det skulle bli någon särskild typ av bilder, jag menar gatufotobilder tex. Det var strålande väder, typ plus 6, och det fanns mkt att fota därnere, jag har visat en serie förut. Och alldeles uppenbart, här var det motljuset som lockade mig till att ta just dom här bilderna. Så om jag nu skall välja vilken genre bilderna hör till blir det motljusgenren. Eller möjligtvis folklivsgenren. Fast dom är nog lite för välbärgade för det, tror att folkliv nog associeras mest med "allmogen". Så slutgiltigt måste dom här bilderna betecknas som tillhörande Motljusgenren.

*

Ironiskt? Jo, lite. Hoppas ingen ser det som elakt, men jag har otroligt svårt för det här med etiketter. För mig tar alla former av etiketter bort fokus på det väsentliga, bilden. I stället blir fokus på att undersöka och avgöra om bilden uppfyller kriterierna. Gör den det, kan man eventuellt gilla den. Uppfatta bara inte att jag är emot gatufotobilder, det är jag inte alls.Tvärtom, jag har flera gånger sagt att det vore roligt att ta mer bilder av gatulivet i städerna, särskilt storstäderna. Och självklart ser jag det inte heller som onödigt att mer översiktligt tala om genrer  så länge det inte kommer till detaljerade gränsdragningar - landskapsbilder, gatufoto, porträtt, familjebilder osv 

*

*

*

*

Önskar alla en god fortsättning på det nya året!

***

Inlagt 2019-01-04 12:55 | Läst 658 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tre helt otroligt fina bilder. Gillar verkligen den skarpa ljusreflexen mellan fotgängarna. Helt rätt i svartvitt också.
Sten
Svar från Khalad   2019-01-04 22:04
Tack Sten, det glädjer mig att du gillar dom! Många hälsningar/ Björn T
Snyggt. Själv hamnar även jag lätt i Motljusgenren ;-)
Svar från Khalad   2019-01-04 22:05
Tack Ingela, motljus är alltid spännande! Hälsningar/ Björn T
Snyggt! :)
Svar från Khalad   2019-01-04 22:17
Tack Joakim!Hälsningar/ Björn T
He he, tummen upp! :-) Jag måste ju säga att dina motljusbilder här håller en synnerligen hög klass, jag gillar t.o.m. att de är i svartvitt.. Det blev riktigt bra! Troligen är de 'färgade' också bra.. Motljus den här årstiden känns underskattat, det blir nästan alltid väldigt bra! Motljusgenren är det som gäller.. när förutsättningarna precis som här är rätt!
Hälsn!
Svar från Khalad   2019-01-05 11:26
Roligt att du gillar dom, det glädjer mig såklart, tack Jan!/ Björn T
Läckra rutor..i sista bildar t.o.m solreflexen en mänsklig varelse i form..
HaD/G
Svar från Khalad   2019-01-05 11:31
Hej Gunte, tack för trevlig kommentar! Såg också att ljusreflexen har människoform, funderade om det skulle gå att göra ngt med bara den men det fick bli så här, hälsningar/ Björn T

Innehållskategorier