Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GOD JUL ALLA!

***

 GOD JUL ALLA!

Bilden är från julen 1954 , tagen med min Zeiss Ikon Nettar

Texten, som många av er läst förut, beskriver vårt julfirande då.

*

Från den gamla lägenheten där på Carlavägen 31, Ludvika. Huset står fortfarande kvar. Gran med levande ljus förstås. Högt i tak med ovanfönster och innanfönster med klistrade pappersremsor över springorna för att det inte skulle dra för kallt. Då var ju granen aldrig tänd hela dagarna som nu för tiden, den tände vi upp nån timme då och då när vi drack julkaffe och efter maten, en gran med brinnande ljus fick i princip aldrig lämnas ensam. Det ser lite enkelt ut men som jag kommer ihåg det var det lika festligt då. Minst.

*

Granen togs in och kläddes på julaftons morgon, pappa hade köpt den på torget några dagar innan. Så småningom blev det jullunch med sill, kalvsylta och skinka och två sorters korv, bla mammas egen värmlandskorv. Jullunchen avslutades med dopp i grytan, vörtlimpa som doppades i spadet, jag tror från något hon gjort tidigare, kalvsyltan kanske? Sen paus nån timme med versskrivning och lackdoft (det mesta var gjort kvällen innan som var uppesittarkväll), så blev det kaffe med alla julkakorna, typ 7 sorter. Efter kaffet julklappsutdelning med pappa som tomte.  När den var överstökad - högen med paket var inte så stor som nu för tiden och allt skräp undanplockat blev det så småningom dags för middan - risgrynsgröt och därefter lutfisk. Lutfisken hade mamma själv lutat några dar, och sen sköljt i typ tre bad och lika många dygn. Vi hade min morfar boende hos oss några år och det jag kommer ihåg bäst är att han alltid fick läsa julevangeliet efter gröten och lutfisken på julaftonen, då var klockan framåt tio på kvällen. Det hände sig vid den tiden att kejsar Augustus....... Sen var det hög tid att komma i säng, vi skulle upp före fem för att hinna till julottan i Ulrika Eleonora.

*

*

***

Inlagt 2021-12-22 20:20 | Läst 1378 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul att läsa era traditioner. Jag är lite yngre så lite stämmer och annat var annorlunda.
Svar från Khalad 2021-12-22 23:37
Tack själv Ingela, ha det gott i jul!
Härlig bild. Givetvis levande ljus i granen. Det fanns inget annat på min tid heller. God Jul. Önskar Nilserik
Svar från Khalad 2021-12-22 23:38
Tack Nils-Erik. Levande ljus i granen är vackrare :-)
Ser igenkännande på den bilden och din berättelse. Dragiga fönster var vanligt. Minns att mormor tätade med vadd. Till jul blev det en del fina flugsvampar och domherrar i vadden också. Det vi inte hade var dopp i grytan. Julottan var heller inget vi gick på. Annars så var det vad du beskriver här. Jag skrev lite om julen hos mormor och morfar för några bloggar sedan. En mycket oskarp bild men den borde vara från samma tid. Jag är nog inne på mitt fjärde år. Jag är ganska säker på att det var elektrisk belysning.
Sten
Svar från Khalad 2021-12-22 23:41
Hej Sten, vet att läst o sett förut. Mamma hade vaddrullar också, mellan fönstren, klisterremsorna tätade de sista springorna. Trevlig jul önskar jag er hela familjen!
Tack det samma. Intressant läsning. Julen 1954, det var min första jul, 6 månader gammal. Kommer inte ihåg så mycket från just den. Vi hade nog alltid enbart en huvudmåltid på eftermiddagen, av typ julbord och det har vi kvar fortfarande (dock inte samma mat). När mina föräldrar och släktingar var yngre så turade man om att ha jul, man samlades ganska många familjer och hade gemensam jul, vi var nog ett tjugotal, så var det nog ett tiotal år men sedan gick det över till att man hade jul i mindre grupper
Svar från Khalad 2021-12-23 11:48
Tack Peter, vanorna runt jul är såklart olika. Hoppas ni får en fin ju,!
Hej,
Just så var det i många hem. Så ock i mitt. Far var styckmästare och kunde ta hem lite fint kött och revbensspjäll. Granen såg ut sådär som din. Minns också svagdrickan, å pappas nubbe till sillen.
Jag var ensamt barn och minns bara att ett år fick jag en fotboll i julklapp.
God Jul
Bob och Ninni
Svar från Khalad 2021-12-23 11:50
Tack Bob, kul att höra. Också pappa tog en nubbe till sillen, det nämnde jag inte, så även där är vi lika. God Jul till er båda!
Detsamma önskas dig Björn.

Fin bild på en spenslig gran, mindre vanligt nuförtiden, spensliga granar alltså. Intressant beskrivning på en tid som nu ligger knappt 70 år bakåt. Tiderna ändras, det är helt klart.
Svar från Khalad 2021-12-23 11:51
Tack Mats! Ser man bakåt har tiden gått fort :-)
Så fint det är med de levande ljusen och kul att läsa om era traditioner. Kom inte spadet som ni doppade brödet i från kokningen av julskinkan? God Jul till er båda!
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-12-23 11:52
Tack Lena, såklart var det skinkspadet! Önskar er en glad och mysig jul!
Tack Björn och jag önskar dig en fin julhelg också roligt att se hur det var att fira en jul 1954 och det gick ju bra även i svartvitt
Ha det gott /Stig och Dennis
Svar från Khalad 2021-12-23 11:52
Tack Stig, önskar er detsamma!
Vilken fin bild och historia! En god jul till er Björn!

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-12-23 11:53
Tack för det Tommy!
God Jul Björn!

Hoppas ni får det riktigt skönt och lugnt i jul!

Daniel
Svar från Khalad 2021-12-23 22:34
Tack Daniel!
Tänk så olika det kan vara, dessa jular. Jag, och mina fyra syskon växte upp i fattiga Aspudden.
Jag vill inte berätta mer.. Men tänk om jag hade fotograferat och dokumenterat då.
/ Bengt H
Svar från Khalad 2021-12-24 13:19
Ärligt talat vet jag inte riktigt vad jag ska svara. Alla har vi våra liv att hantera. Jag berättar mest om positiva minnen, jag visar mest vackra bilder, därför att jag mår bättre av det. Det betyder inte att allt varit bra. Både mamma och pappa kom från fattigare förhållanden, dom var positiva och hade föresatt sig att försöka skapa bättre liv . Det uppfattar jag att du också gjort. Jag önskar er en fin jul, hälsningar/ Björn
bassa 2021-12-24 14:37
Hej Det var inte menat så.Vi hade det fint, Men knackigt,,
Jag såg din bild som var fin, och tyckte verkligen om din berättelse. Men samtidigt så långt ifrån uppväxten i Aspudden. God jul på dig och din familj. Själv har jag för två veckor sedan blivit farfar till en liten tjej som heter Edda. En fin julklapp.
Bengt H.
God Jul Björn :)
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-12-26 22:38
Tack Gunte!
Vackert! Både granen och texten påminner mig hos jularna hos mormor och morfar samt farmor och farfar. Farmor och farfar hade också gran med levande ljus. God Fortsättning Björn!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2021-12-26 22:39
Tack för det Bjarne, god fortsättning!