Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GRANGÄRDE

***

Häromdagen var vi först till Norhyttan för att titta på den vackert belägna hyttuinen och slaggslottet, därefter vidare till lika vackra Grangärde för en fika där vid försäljningen av svartvinbärsprodukterna. Sen tog vi omvägen runt Bysjön hem och alldeles norr om fälten med svartvinbärsbuskar fanns det här fältet/ ängen. Jag har nog aldrig sett så mkt mjölke samtidigt, det sr nästan odlat ut men mig veterligt förekommer inte odlingar av mjölke. För det är väl mjölke?

*

*

***

Inlagt 2020-07-06 10:57 | Läst 2535 ggr. | Permalink

"Mycket vackert fält med Rallarrosor som jag tror också heter Mjölkört Ha det gott/Stig"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vacker vy, fina färger. Mjölke hade jag inte hört talats om, men rallarros kunde den visst också heta och det känner jag igen. Skulle kunna vara det men svårt att se
En grann landskapsbild!
Hej Björn.
Mycket vackert landskapsfoto. Allt går upp i en högre enhet och med det lilla extra plus med utsikten til vatten i mitten - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vet inte om den odlas men den är ätbar hur som vackert som fält
Mycket vackert fält med Rallarrosor som jag tror också heter Mjölkört
Ha det gott/Stig
Oj så vackert! Rallarros är det namn jag är van vid. Jag trodde dessa blommade lite senare på sommaren, men tydligen inte (eller så är vi där redan, sensommar alltså).
Hälsningar Lena
Även kallat "Rävarompa" vacker och nyttig för bin och andra honungssamlare.
Tack för alla trevliga kommentarer! Mjölken har många gamla namn, rallarros är ett. Namnet mjölke har använts sen 1600-talet. Stort videgräs, Åldermjölk, Råbockegräs, Ållonmärke, Allmocke, Imjölke, Elgstjelk, Mjölkgräs, Himmelsmjölk, Kalfrumpa, Räfrumpa och Bomullsgräs är andra namn, allt enligt min "Våra vanligaste vilda växter" av Björkman och Lundevall . Har länge setts som en medicinalväxt. Namnet mjölke har den fått eftersom den ansetts främja mjölkproduktionen hos korna.Dom späda skotten kokades och används som sparris, jordstammarna torkade, hackades och maldes till mjöl, dom torkad bladen användes tillsammans med andra örter till te, allt enligt samma källa.
Så kul att se! Min mormor och morfar bodde i Norhyttan en tid och en av mina mostrar är född där.. Mycket vacker färg på fältet under den fina himlen. Härligt med en liten glimt av sjön också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-07-08 10:39
Där ser man Sverige är inte så stort ibland. Norhyttan är ju en mkt liten by idag, där fanns säkert mer människor när hyttan var igång. Tack Bjarne!