** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GRÅTT? JAVISST, MEN FÄRGEN FINNS DÄR!

***

Gårdagsbloggen var ju mer än lovligt mörk, brunsvart mera. Fast färgerna finns där, bara man tittar lite. Här kommer några från Risingepromenaden, också just i går.

*

Rött

*

Rött, gult, brunt, orange (rönnsumak)

*

Blått

*

Gult

*

Grönt och gult

*

***

Inlagt 2020-11-11 16:55 | Läst 1094 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Skön höstpromenad
Svar från Khalad 2020-11-12 21:04
Det ar det, tack Lars!
Visst finns det fortfarande färg kvar. Jag upptäckte också det när jag lyckades få till en promenad i dagsljus. Det där trädet var ju häftigt och så gillar jag bilden på kyrkan, en intressant komposition där personen i gult blir mycket lyckad.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-11-12 21:07
Det gör det, fast snart är det inget ljus kvar om det fortsätter så här :-) Trädet måste vara en rönnsumak, vi hade en i trädgården för säg 10 år sen, dock inte så här stor. Personen i gult är I, tack Lena!
Lite färg i dessa tider behövs nog, Imponerande att du fortfarande har höstasters våra ser ganska vissna ut nu.
Svar från Khalad 2020-11-12 21:08
Jo, vi behöver färg och ljus nu, tack Peter. Höstastrarna är inte våra, dom växer utanför ett torp som numera är hembygdsgård och ligger granne till S:ta Mariakyrkan där vi startar våra promenader.
Inspirerande! Höstfärger kan ju vara om i Hitchcocks "The trouble with Harry", d v s hur grant gult och rött som helst i lönnträdsskogen eller gråbrungröna multna. Här höst med fina färger. Rönnsumaken fullträff tycker jag och så är Risinge gamla kyrka så fin.
Svar från Khalad 2020-11-12 21:15
Tack för det Måns! Vi hade en rönnsumak för kanske tio år sen, dock inte av den här storleken. Fantastiska färger på bladen. Och S:ta Maria är en klenod. Den fick nytt spåntak för några år sen, nu börjar dock putsen bli ganska ful och borde renoveras, syns av sista bilden. Kyrkogården sköts ju av kyrkogårdsförvaltningen men själva kyrkan ägs idag av staten och förvaltas av Riksantikvarieämbetet.
Måns H 2020-11-12 21:50
Kalkputs har egenskapen att suga ut fukt ur underlaget. Man kan se den som en offerputs, kan se sliten ut men väggen bakom helt okej. Ämbetet är förstås underfinansierat hoppas ändå att de håller koll på allt, lokala skador kan snabbt bli stora skador.

(På Gotland fanns en prost, Åke Wiberg, som lyckades ha öns lägsta kyrkoskatt och samtidigt bästa fastighetsunderhåll. Allting hölls efter, inga extravaganser men inget fick börja förfalla. Faltaken på kyrkan tjärsmordes regelbundet.)

St:a Mariakyrkan är så fin och på kyrkogården syns gravvårdar som vittnar om att socknen haft många betydande invånare. En kulturbygd.
Dom blå blommorna var riktigt vackra, förstår av Peters kommentar att den heter höstaster. Något jag inte kände till. Jag får inte ens blommor att blomma på sommaren. Av någon anledning kommer jag att tänka på frostfjäril. Har inte med din blogg att göra men det var väl det här med att blomma eller föra släktet vidare sent på året. Frostfjärilens hona föds utan vingar. Hanen behöver bara leta upp henne och para sig och det sker efter första frosten. Någon annan uppgift i livet har han inte. Han behöver inte ens äta.
Sista bilden är vinnaren hos mig idag. Gillas mycket.
Sten
Svar från Khalad 2020-11-12 21:19
Hej Sten! Höstastrarna (jag visste inte heller vad dom hette) är inte våra, dom växer utanför ett torp som idag är hembygdsgård och ligger granne med kyrkan. Tycker dom ser väldigt fräscha ut. Sista bilden är lite annorlunda, busken växte precis i hörnet av kyrkmuren där putsen inte är i bästa skick, tack för fin kritik!
Hej. Färgerna är som en tröst inför mörkret. Jag kanske har skrivit något liknande tidigare, men det känns som
en mening med att pigga upp lite grann. Fina bilder som vanligt från dig.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2020-11-12 21:20
Tack Bengt, vi lider brist på både ljus och färg just nu.
Gillar speciellt dom två sista i raden med sparsamma färger och slitna ytor.
En sådan rönn står hos en granne på området, fantastiska färger men svårt att
få någon vettig bild på.
Mvh/Gunte..