Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GUCKUSKO

***

Efter ett tips av en granne här i Korsheden bestämde jag mig i förmiddags för att åka till Tuna Hästberg och se om jag kunde hitta guckuskon, blomningssäsongen är ännu inte riktigt över. Jag har aldrig sett den tidigare och tyckte det var en bra idé, soligt och fint som det var.

*

Dom första exemplaren hittade jag med hjälp av tillfrågade lokalbor i princip i "centrala"  Tuna Hästberg, kanske tio meter från Laxsjövägen, på väg att blomma över. Men väl där fick jag ytterligare tips om ett större bestånd en halvmil från Laxsjön. Det tog mig längre tid att hitta rätt och det blev nog några mil extra innan jag hittade "parkeringsplatsen" med spängerna i närheten. Där var flera och många blommade som bäst.
*

Oerhört vacker blomma och som jag uppfattar att jag kan se på flera olika sätt, både ljus och skir men också lite mer praktfull i mörkare nyanser. Många insekter fanns på blommorna, inte minst flugor, och det var många bilder jag sorterade bort av det skälet. Men jag glädjer mig åt att jag över huvud taget hittade den och är nöjd med bilderna också :-)

*

Förstora gärna!

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2017-06-19 20:49 | Läst 988 ggr. | Permalink(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jättefint fångat, gillar hela högen!
:-)
Svar från Khalad   2017-06-19 22:23
Tackar ödmjukast Ewa!/ Björn T
Hej ! Jag antar att du var vid Långmyran, där kan det vara allt mellan 10 till som mest 60-70 blommor vi d goda år. Skall åka dit i midsommarhelgen vilket har har blivit tradition sedan 30 år / mvh J-O i Björsjö Mycket fina bilder.
Svar från Khalad   2017-06-19 22:26
Hej Jan-Olov, tack för positiv kommentar! Jag vet faktiskt inte vad det heter. Alldeles innan jag kom fram till gamla hyttan i Laxsjön svängde jag höger, så förbi sjön och till vänster efter sjönEfter en lång nedförsbacke ligger en mötesplats där det går att ställa bilen, så finn det spänger till höger. Nå´n riktig myr såg jag inte där/ Björn T
berguv   2017-06-21 19:53
Hej igen ! Då är det Längmyran som området kallas. Ganska nära Tansväggarna där Pilgrimsfalken häckar vissa år när inte bergsklättrare är och klättrar inom avspärrat område. Mycket fina vildmarker med både björn, lo och ibland skogsjärv m.m Kul att du varit i dom stora skogarna / mvh J-O
En säregen men mycket vacker blomma, du har rensat upp bra o fått fina rena bilder! Hils, LO
Svar från Khalad   2017-06-19 22:27
Tack för fin kritik LO!/ Björn T
När man väl hittat var guckuskon växer är det svårt att inte återvända dit varje år. Förra året var jag till Jokkmokk den här tiden och missade blomningen för första gången på kanske 15 år. Meningen med flugor och insekter är att dom ska trilla ner i skon och där hjälpa till med pollineringen.
Sten