Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GUD BEVARE MIG FÖR GATUFOTOGRUPPEN

***

Man gör sina misstag här i livet. Jag har ju anat att det här med gatufoto är speciellt. Ändå ansökte jag om medlemskap i gruppen i går och blev antagen. En bild la jag också in.

*

Så klart kommer jag bli beskylld för att inte tåla kritik, men det skiter jag i. Det är nämligen inte det. Det är självgodheten i  dom tre kommentarerna som fick mig att reagera. Först tänkte jag skriva några svar, men började i stället bläddra i vad som finns i gruppen. Definitionen av vad gruppen menar med gatufoto tex ("Stämmer med mångas känsla av vad som är gatufoto", "Det får finnas spår av människor....."), kommentarer och ändlösa diskussioner om vad gatufoto egentligen är och vad som är bra eller dåligt. Tonen är allmänt icke-förlåtande om ni frågar mig.

*

Ja, kommentarerna jag fick då? Bilden har ni på bloggen redan sett, flickan i de mönstrade byxorna. Mja, inte var det mkt som var rätt. Hon tittade för mkt på bilarna. Och dom,  bilarna alltså,  tog för mkt plats i bilden. Och huvudmotivet var inte särskilt anslående. Så var hon, tjejen alltså, kapad upptill. Och jag borde ha riktat upp kameran mera.  Och skulle jag haft mindre trottoar nertill. Och absolut ingen kantlinje, den är onödig. Men gruskornen som kom med var fina :-).  Ingen har överhuvud kommenterat vad bilden ger för känsla, det var en mycket speciell tjej som gav mig många tankar och funderingar. Men jag förstår att sånt som helhet och bildinnehåll över huvud taget inte har någon betydelse i den här gruppen om man kan hitta detaljfel. Och det som blev droppen var när gruppchefen själv (förlåt gruppvärden) med sedvanlig finess betecknade min kantlinje (ram) som snobbig - min första bild och första dag i gruppen. Och såklart inget välkommen till gruppen, trevligt att du vill komma med.

Ursäkta, den gruppen är jag glad att lämna lika fort som jag gick med. Och det beror inte på att ni inte gillar bilden. Gatufoto, liksom all annan foto, tom all annan konst, är subjektiv. Det är ärligt att säga att jag gillar inte bilden. Men konstruerade "regler" och "kriterier" till en så diffus definition av gf blir i mina ögon lite löjeväckande. Men det ska ju vara konstruktiv kritik, det står i reglerna, så jag förstår att det här är vad som menas med konstruktiv kritik. Kantram är snobbigt, typiskt konstruktiv kritik.....Här kommer i alla fall en ryggbild. Med ram. Därför att jag gillar ram, ibland. Men den här bilden är, till skillnad mot tjejen som går bredvid bilarna, inte särskilt bra. Tycker inte jag i alla fall. Men gruppchefen (förlåt, gruppvärden) ville ha det som en utmaning. Och här är inte så mycket bilar och huvudet inte avklippt och kameran inte så uppåtriktad så rent definitionsmässigt är det en dj-gt bra bild. Ramen satte jag dit av ren elakhet.

 

*

***

Inlagt 2018-03-08 01:29 | Läst 3509 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Amen! 😉👏
Rösta med fötterna, kunde vara rubrik till din bild.
Bilden hamnade på förstasidan igår under bildkommentarer, så jag läste deras kommentarer. Det jag tyckte var konstigt var att ingen kommenterat varför hon tittat på bilarna, vad händer sedan. Tycker en del med gatfoto är just att få tankar till varför, och det hade denna bild. Min tanke till varför, var att det var hennes bil och hon skulle köra därifrån och ville checka avståndet. Det kan ju såklart vara andra varför tex att hon skulle passera över vägen och kollade om man det gick att gå mellan bilarna, etc. Det är väl det som är en del i en bra bild att man ska få egna tankar till vad är det som händer här och vad händer härnäst
Håller helt med dig i ämnet Gatufotopoolen här på Fotosidan! (Jag va en av dom som va med och startade poolen en gång i världen, men det va då det) Och i början va det klart intressant och kul och inte så många i poolen och det var en respektfull ton i kommentarerna! Men efter några år så tyckte jag att det blev litet olustigt ibland, och fick även ett privat mail om att jag inte skulle kritisera poolen! ;)

Gick med i poolen för nå't år sedan igen för att se hur det va numera, men fick en kommentar på en bild som gjorde att jag tyckte, att det här är inget att lägga ned någon tid på! :)
/B

Ps. Men det här e nog typiskt för nätet, de som inte tidigare fått vara med och tycka av förklarliga skäl, kan nu när nätet kommit, äntligen få vara med och tycka! ;)
Frekeman 2018-03-08 10:04
Bengt, det hör till sakens natur att det alltid kommer finnas en risk att man får en kommentar som man inte gillar i en pool där medlemmar får kommentera fritt. Ingen vill väl censurera kommentarer innan de visas? Och att fler, tack vare Internets natur, får vara med att kommentara och tycka är väl bara demokratiskt och bra? Som fotograf får man väl lära sig att hantera kommentarer och andras åsikter precis som på andra områden i livet där yttrandefrihet råder? Tycker att det är synd att du inte längre är med i poolen.
Mvh
Fredrik
Benganbus 2018-03-08 11:01
Det e inga större problem för mig att jag inte e med i Gatufotopoolen. Man väljer sina slag liksom. ;) :) Vad jag kan tycka ibland, det är att man måste inte kommentera, bara för att det går att kommentera. Det blir ofta litet som, "jag vill också vara med!"
Och då jag ibland tittar på de bilder som den som kommenterat själv har, så blir jag osäker, e're skämt eller har jag kommit fel? Nåja, nu va det här ett litet skämt också! :)

Det här med att kommentera, diskutera på nätet, kräver också någon form av "utbildning". Om man inte fått den här utbildningen i i hemmet. (Fotosidan har väl fortfarande några tips om det här, att kommentera alltså, eller hade)
Men som sagt, Gatufotopoolen e inget viktigt för mig just nu, även om det finns både trevliga och bra fotografer där. Man skulle kanske kunna få välja sitt fotosällskap i poolen? Och jag tycker andan va aningen, aningen bättre förr i poolen Fredrik! Men jag e gammal å tycker det mesta va bättre förr! ;)
/B
Min kommentar - med dina bilder och texter så platsar du överallt.

Hälsningar
/ Peter
Den här typen av grupper - eller rättare sagt kotterier har en speciell avsikt. Avsikten är att dom som är med skall känna sig utvalda (fastän dom inte är det). Därför hittar man på en massa stolligheter, det vill säga exkluderande kommentarer mot omgivningen. På så vis kan dom känna sig själva som ytterst speciella - och en medioker fotograf blir genast en storfräsare.
Bevare mig för kotterier!
Frekeman 2018-03-08 09:50
Peter, vad är det för stolligheter du ser från officiellt håll i gatufotopoolen? Vad enskilda medlemmar skriver är en annan sak. Skulle vara intressant att höra vad du tycker hur en gatufotopool skall utformas och vilka regler/riktlinjer skall gälla?
Mvh
Fredrik - delvärd Gatufotopoolen
syntax 2018-03-08 11:08
Med stolligheter avser jag naturligtvis de kritikformuleringar som Björn redovisar (se ovan). Vad enskilda medlemmar skriver är ju helt avgörande för gatufotopoolens ansikte. Att huka bakom fraser som; " från officiellt håll i gatufotopoolen", är helt ointressant för den som får kritik i poolen ifråga.
Jag har inga råd för utformning att komma med, eftersom jag inte deltar i den här typens kotterier - då jag starkt ogillar saken, av skäl som jag redogjorde för.
Frekeman 2018-03-08 12:35
Är det inte bättre att den som får kritik i poolen inser att det faktiskt är från en individ och inte från ett kollektiv? Jag ser inte att det finns något ansvar från exempelvis värdarna att styra upp hur andra kommenterar (så länge de inte bryter mot Fotosidans regler). Det som alla kan göra i gruppen är att skriva inlägg på klotterplanket eller kommentera på ett annat sätt för att försöka förmå saker röra sig i vad de anser är rätt riktning. Demokrati. Och, jag känner mig inte medlem i nån krets och viktig på nåt sätt. Tror inte att min värdkollega tycker så heller. Du spekulerar alldeles för mycket. Jag är glad att gatufotopoolen finns och för min del ser jag att den finns som en naturlig del av en fotosida. Den blir vad man gör den till som medlem. Att stå utanför och klaga är inte särskilt konstruktivt.
syntax 2018-03-08 18:37
Du tycker att jag spekulerar? Det gör jag inte - jag reagerar. Det jag reagerar på är Björns beskrivningar. Dessa visar att här sitter det ett gäng viktigpettrar och brer ut sig på ett smått stolligt sätt.
Annars har jag inte haft något med gatufotopoolen att göra, och jag har inget med den att göra nu. Med andra ord; jag skiter i gatufotopoolen.
alf109 2018-03-09 03:33
För att balansera det hela en smula så kanske man bör läsa de faktiska kommentarerna innan man bildar sig en uppfattning. För egen del undviker jag som regel att kommentera bilder som jag inte gillar eftersom jag vet att många är väldigt känsliga för sådant men det finns ju inga krav på detta och många andra kanske tycker att konstruktiv kritik är bra?

Efter att sett bilden och läst kommentarerna tycker jag personligen att det är lite väl mycket storm i ett vattenglas. Visst, det råkade falla sig så att de som kommenterat inte var så positiva till bilden. Men jag tycker att de är ganska sakliga i sin kritik och försöker förklara varför just dom inte gillar bilden. Nu anser jag själv att själva pooltänket är överspelat och inte fungerar så bra. Men med så många medlemmar och ett så stort inflöde av bilder behövs ju något sätt att selektera och dessutom finns det ju runt poolerna en del annat också som gör att folk med liknande intressen kan mötas. Så även om jag inte tycker att själva poolidén fungerar så bra har jag inget bättre förslag själv.

Det ligger också i sakens natur att om jag lägger bilder i pooler, eller i vilket fotografiskt forum som helst så måste jag förvänta mig en del kritik ibland, sedan är det upp till mig hur allvarligt jag tar på den och hur jag reagerar. Ibland kan ju kritiken även vara nyttig om jag till exempel ser att jag inte når fram med min bild som jag förväntade mig. Alla dessa "om du skrubbar min rygg skrubbar jag din" kommentarer kan ju i och för sig vara trevliga, men speciellt utvecklande är de ju inte.

Det kan ju också bli en intressant diskussion om jag tar diskussionen varför jag själv gillar bilden och hur jag väljer att tolka den med någon som inte ser samma sak som mig i bilden. Det fotografiska samtalet är ju något vi efterlyser.

Rent plumpa kommentarer som inte har något annat syfte än att irritera är givetvis en annan sak men de som läser dem förstår som regel att de endast säger något om dem som skrivit dem så dem behöver man ju inte bry sig så mycket om egentligen. De aktuella kommentarerna tycker jag absolut inte tillhör den kategorin.

Sammanfattningsvis; om jag publicerar bilder i pooler får jag räkna med att de bedöms av andra och att dessa andra kanske inte alltid gillar det jag publicerar.

/Affe
Anders F. Eriksson 2018-03-09 22:10
Ja, det är apsvårt att kommentera bilder och i synnerhet i en grupp. Det är uppenbarligen lika svårt att ta emot kommentarer, men det måste man vara beredd att göra i ett forum så stort som FS Gatufotogrupp. Kommentarerna är kanske inte alltid jättebra eller ens relevanta, och de är alltid uttryck för kommentatorns åsikt och ingen annans. Björn har tyvärr dragit hela gruppen över samma kam, vilket jag tycker är lite synd - det finns många som kommenterar snällare än t.ex. jag gör :)

Jag tycker Björn är en duktig fotograf, men just den bilden han postade i GF tyckte jag inte så mycket om. Jag bedömer inte Björn som fotograf utifrån en enda bild, men uppenbarligen dömer han ut hela gruppen enligt tre kommentarer på den enda bilden.

Förhoppninsvis får jag prata med Björn framöver och förklara hur GF-gruppen fungerar och är tänkt att fungera ...
Björn, varje grupp måste ha ett visst mått av regler. De nuvarande reglerna i gatufotopoolen är måhända inte optimala och jag kan tänka mig att de kommer skrivas om och förbättras framöver men det kommer alltid att finnas poolregler.

En grupp som gatufotopoolen utgörs av sina medlemmar och de är fria att uttrycka sig som de vill så länge de inte bryter mot de allmänna reglerna på Fotosidan. Som medlem så kan ju du själv verka för att gruppen rör sig i en viss riktning. Någon annan möjlighet till förändring finns rimligen inte om du inte anser att tvång och hot från gruppvärdarna är en väg att gå!

Nä, ge gruppen lite mer tid och föregå med gott exempel själv genom att kommentera, diskutera och föreslå på poolens klotterplank. Betydligt mer konstruktivt än att skriva ett långt klagande blogginlägg.

Mvh
Fredrik - delvärd i Gatufotpoolen

PS. Jag godkände ditt medlemskap så fort jag kunde. När jag blev godkänd som medlem i poolen för många år sedan så minns jag inte om jag fick nåt "välkomstmeddelande" men jag var glad bara över att bara få vara medlem. Silkesvantar skall inte behövas.
Bra skrivet och jag delar din uppfattning i mycket. Särskilt kommentarer om komposition. När GF-s natur är att vara något av snapshot så är det inte alldeles enkelt att komponera enligt gyllene snittet eller någon annan hastigt påkommen kompositionsprincip. Och eftersom HCB har sagt att man inte ska beskära sin bild ( nåja,det har han inte men det har blivit som en slags maxim inom genren) så står man där. Och 35:a ska det helst vara. Nån bra förklaring varför har jag inte hittat på gruppens sida.
Jag har flera gånger fått frågan själv i min undervisning och har väl försökt förklara det så gott det nu går. Vi får stå på oss. GF behöver en rejäl översyn.
He he, bra Björn att du finns, och är bra på att skriva dessutom! Har aldrig gått med i gatufotogruppen, har förstått via kommentarer (ofta i andras bloggar) att det inte verkar vara något för mig.. Jag går ut och fotar folk rätt så ofta på ett sätt som tilltalar mig och som jag känner mig bekväm med, utan att kränka! Men jag har sett indirekt via en del 'äldre och svartvita fotografer' att dom inte alls gillar mitt sätt att fota, trots att bilderna blir rätt så bra och uppskattas via kommentarer i min blogg. Får en 'känsla' ibland att dessa gatufotografer vill att det ska vara 'svårt' att ta gatufoton men det är det ju inte alls.. Med rätt kamerateknik så är det till och med enkelt, med dagens fantastiska kameror.. Det verkar vara något slags mytiskt skimmer över det här med gatufoto, man ska helst ha en liten knappt synlig Leica hängande på bröstet också.. Det behövs inte alls! Själv har jag en väl synlig fullformatskamera med batterigrepp dessutom, och ett fullformatsobjektiv.. Allt synligt för var och en, och det fungerar väldigt bra, människor förblir opåverkade av mig och är helt naturliga när bilderna tas! Det är väldigt enkelt att ta gatubilder på folk, det svåra är att med känsla och intuition känna och förutse att någon fin händelse är på gång.. Strunta du i den där gruppen, dom tillför inget till att fota på gatorna, deras regler är bara något sätt att försöka bevara något mytiskt över det hela.. men det finns inget sånt, det är bara en bluff! Däremot är olika fotografer olika bra på att hinna upptäcka i tid att 'roliga eller' spännande' situationer är på väg att uppstå.. och därmed hinner dom fotograferna ta sina fina bilder! Ibland behöver det inte heller vara någon speciell händelse, det kanske bara är vackert det motiv man ser!
Hälsn! Från en som fortsätter att gå på gatorna ibland och fota.. det är riktigt kul!
syntax 2018-03-08 11:21
Alldeles riktigt Jan - jag håller med.
Bara en liten notering om Leica: En M-Leica har något som andra kameror inte har. Med ett kort tele på 90mm eller 135mm kan man se vad som händer strax utanför bildbegränsningen. Man blir alltså lättare alert när det börjar att hända saker.
Under 1970-talet när jag var mycket road av gatufoto, hade jag som favoritutrustning Leica M3 med Tele Elmarit 90mm. Just detta med att man hade koll på vad som hände strax utanför bildbegränsningen var helt avgörande många gånger.
ehrsa 2018-03-08 11:57
Skulle vilja ha en Leica.. :-) På min FF har jag helst en 85 mm. f/1,8 den ger en härlig friläggning av motivet och en vacker bakgrundsoskärpa! Tack! Peter.
Hälsn!
Frekeman 2018-03-08 12:38
@Peter: Fujifilms X-Pro-kameror har precis det som du påstår att inga andra kameror än Leicas M-serie har.
Frekeman 2018-03-08 12:56
Visst, Jan, att ta gatufoton är nog lättare än nånsin med den teknik som finns i moderna kameror (bra höga ISO-egenskaper mm). Men, att ta bra gatufoton är en helt annan sak. Att de som anses vara bland de bästa inom genren är glada om de får 10 bra bilder per år vittnar om det.

Reglerna för gatufotopoolen är till för att säkerställa att bilderna håller sig någotsånär inom vad utövare generellt kan komma överens om är ett gatufoto. Tycker du verkligen att det bara är bluff? Skulle vara intresserad av att höra hur du skulle definiera gatufoto och sätta upp riktlinjer för gatufotopoolen.

Just idag efter att ha läst alla kommenterer till denna blogg så tycker jag nog att det är åsikten om att det finns myt inom gatufotopoolen är just en myt som ett flertal verkar vilja odla i sin gemensamma kritik av en pool som är till för gf-intresserade. Hela poolen får kläda skott för enskilda medlemmars kommentarer. Så orättvist.
ehrsa 2018-03-08 13:15
Näe, jag blandar mig inte i 'eran soppa/och regler', själv tycker jag det är trevligt att fota människor i stan, och bryr mig inte om ifall den faller inom någon speciell kategori, även om jag kan tycka en del i såna här sammanhang.. Jag brukar ganska ofta kalla det 'promenadfoto'.. och ibland sker det inne i staden, men lika ofta sker det ute i naturen.. Och bilderna blir därefter, helt olika motiv! 'Bluffen' är att det utges för att våra så svårt att fota människor på stan, men det är det inte hävdar jag med bestämdhet! Fast finns det regler att alla som ska finnas på bilden också ska veta att dom blir fotograferade, och att alla bilder ska tas med sökaren vid ögat, eller liknande hämmande 'regler'.. ja då blir det nog bara några få bilder per år som blir lyckade.. Och varje sådan bild har förmodligen tappat sin spontanitet och 'ögonblicket' går förlorat.. och bilden blir därmed inte längre speciellt spännande.. även om undantag finns! Det finns alltid undantag ska sägas! Ut och fota på gatorna! Och det ska vara kul och även kännas bra för dig som fotograf, utan kränkning av motivet! Annars kan det vara..
Hälsn!
Frekeman 2018-03-08 14:26
Nja, du har väl med dessa inlägg redan blandat dig i men om du inte vill göra det på ett mer konstruktivt sätt så är det förstås okej.

Att fota människor: tja, allt blir väl lätt när man kan det men för många fotografer så brukar det ta emot att fota människor i det publika rummet. Det är ingen bluff. Visst kan man göra det lättare för sig – jag har för mig att jag såg i nåt blogginlägg av dig om att du satt och fotade vid Järntorget med kameran på bordet och att ingen lade märket till nåt. Inget ont i det. Kan bli bra foton då med. Men, hur lätt tycker du att det är att med en mild vidvinkel fota någon på nära håll så att du riskerar att synas i ditt fotande? Jag vill samtidigt påpeka att bara för att ett viss sätt att fota är svårare så betyder det inte att bilderna nödvändigtvis blir bra eller bättre än på nåt annat sätt. Det viktigaste är bilden och om man är ute efter en bild som bara går att fångas på ett sätt så måste man väl försöka eller låta bli.

Du undrar om det finns regler för att folk ska veta att de blir fotade och att alla bilder ska tas med sökaren mot ögat? Tvärtom så tror jag att de flesta gatufotografer helst inte vill störa sina subjekt om det går att undvika, dvs att inte bli upptäckta. Det går utmärkt att ta höftfoton. Inga problem med det om det inte bara sker för att man är rädd att bli sedd.
ehrsa 2018-03-08 16:15
Har ofta en 50 mm. F/1,4 monterad, den fungerar också bra, även mitt 20 mm. f/1,8 används med viss regelbundenhet, speciellt när jag vet att det är trångt på gatorna! Men bakgrundsoskärpan blir inte lika fin som med en 85:a.. Kameran har jag alltid hängande fram på bröstet/magen, batterigreppet är tomt.. men fungerar bra som ett mothåll mot kroppen så att kameran inte tippar framåt.. Fungerar hyfsat bra även med det tunga 14 -24 mm. zoom som jag har. Så det är lite av 'höftskott' över det hela, men kameran hänger mot framsidan på mig och med en bred anliggningsyta runt halsen, det fungerar bra! Vrider hela mig mot det jag vill fota som en slags grovinriktning, någon av kamerans 51 fokuspunkter brukar oftast hitta det jag grovsiktar mot, men en del bilder blir så klart suddiga.. Bilder från Järntorget är också tagna med kameran hängande på magen/bröstet.. det blir en extra trevlig vinkel, med lite sned uppåtriktad vinkel då, och du kan fota folk som går väldigt nära dig då, medans du sitter ute och fikar.. Så gör jag!
Hälsn!
Frekeman 2018-03-08 16:26
Alla sätt som funkar är bra, Jan! Personligen så har jag numera svårt att fota med längre brännvidder än 35mm på småbild. Samtidigt så är jag ett stort fan av Saul Leiter som fotade med betydligt längre brännvidder och jag skulle vilja bli bättre på det. Får kanske ge mig ut med min 77mm på min småbilds-Pentax så att jag tvingas fota annorlunda.
Å inga fler sådana här bloggar Björn! ;) Man får onödigt många läsare när det e åsikter Pg!
/B
Svar från Khalad 2018-03-08 13:39
Du har helt rätt Bengt, det blir ojämlikt :-) / björn T
Gatufoto enligt Gatufotopoolen har blivit någon slags vision om den perfekta gatufotobilden, som uppfyller alla av gruppen fastställda kriterier. Säkert finns ekot av H C–Bresson, och andra historiska fotografer, med i bilden som referenser. Hur gatufoto som genre ska definieras är föremål för ständiga diskussioner, vilket säkert gör att många värjer sig för att gå med i poolen. Risken är ju överhängande att ens bilder, enligt företrädare för poolen, inte hör hemma där. Likriktning ska vi passa oss för, det hör inte hemma i någon form av bildkonst.
Frekeman 2018-03-08 12:42
Om du är ärlig så kan du väl inte härleda från Gatufotopoolens poolregler något slag vision om den perfekta gatufotobilden? Det finns inget perfektionistiskt eller elitistiskt i reglerna. Med nuvarande regler så omfattas en mängd olika typer av gatufoton och man måste dra gränserna någonstans. Hur skulle det se ut med en utpräglad landskapsbild en gatufotopool?
Det är lätt att instämma i din kritik av GF-poolen/gruppen, förstås.
Fast jag funderar också, i det här sammanhanget, över hur vi (=människor) tydligen har ett behov av att gruppera och kategorisera och sätta upp regler som blir som staket, där vi hägnar in vår osäkerhet och våra tvivel med resultat att vi blir självgoda på vår egen mark. Vilket är tydligt i GF-gruppen, också enligt min mening.
Även när det gäller gatufoto, alltså bilder som är tagna i urban miljö, är det ju BILDEN som är viktigast, och vad bilden förmedlar i form av känsla, budskap etc.
Och vad gäller kritik av bilder så är den ju meningslös om den mest går ut på att definiera bilden i relation regelsystem istället för att diskutera bilden för sin egen skull.
Finns säkert anledning att återkomma i ärendet.
//GöranR
Frekeman 2018-03-08 13:00
Göran, visst behöver vi väl nåt typ av riktlinjer/regler? Och, som jag skrivit förut, är det individers kommentarer som Björn surar över och använder att kritisera gatufotopoolen. Som värd för en pool är det väl direkt olämpligt att censurera kommentarer som kan tänkas förmå fotografen att känna sig kränkt som i detta fall?
gorred 2018-03-08 16:27
Fredrik.
Min grunduppfattning är att en bild är en bild är en bild. Sen om man som fotograf vill koncentrera sig på en typ av motiv, må det vara flygande fåglar, naturscenarion eller situationer i urban miljö eller något annat så är det ju förstås upp till vederbörande. Och vill man samla ihop sig ett gäng med ett visst intresse så är det också förståeligt.
Sen kan man sätta upp regler för vad som ska vara den typen av foton man är intresserad av, ”regler” som mer borde vara anvisningar, rekommendationer eller beskrivning av vad man avser, men som gärna blir staket eller inhägnader som gör att BILDEN försvinner och kommentarerna mer handlar om detaljer som är mer eller mindre irrelevanta för bildens budskap, innehåll etc.
Jag tycker det verkar som vi har svårt att diskutera bilder, annat än utifrån mer tekniska detaljer som komposition/beskärning, eventuella ramar eller annat – vad jag sett i olika diskussionsfora, grupper eller liknande, exempelvis i GF-poolen - istället för upplevelsen av bilden, bildens budskap, vad vi får ut av bilden etc. Och det tror jag till dels kan vara en funktion av för dogmatiska definitioner av en viss fotogenre.
Men om skönheten med bilden försvinner för att bilden inte fyller kriterier för mer eller mindre godtyckliga regler utan mer siktar in sig på detaljer som inte är relevanta för bilden i sig slår kritiken fel.
//GöranR
Frekeman 2018-03-08 20:13
Göran, vi kom väl in lite på detta ämne, dvs. diskussion kring bilder, när vi sågs på Tårtan-fikat i slutet av förra året. Hann nog inte bena ut det men min uppfattning är att det går utmärkt att diskutera om bilder på nätet med kända och okända människor. Bara man inte är för känslig. Men, det verkar ju så många vara.

Jag tycker att det är enkelt med Gatufotopoolen: ha några regler som förhindrar att folk lägger upp bilder på familj, vänner, arrangerade bilder samt renodlade cityscapes/landskapsbilder. På så sätt kommer de flesta bilder att hamna inom de vida ramarna och man kan fokusera på om man tycker om dem eller inte och varför. Det tekniska kan vara viktigt för vissa personer men för andra inte alls viktigt. Om medlemmar kunde kliva ned från sina höga hästar vilka givande diskussioner vi kunde ha i poolen! Så tycker jag!
gorred 2018-03-08 22:44
Precis. Och man tycker ju det borde vara lätt att diskutera via nätet.. Men, där är min uppfattning att öga mot öga, gärna över en kopp kaffe är diskussionen mer givande.
//GöranR
Björn, jag vill be om ursäkt för att jag inte visste att du var ny medlem i gruppen. Jag trodde du varit med länge.

Angående kommentaren kring snobbism gällde det att på filmtiden var det en del fotografer som kopierade in en svart ram i bilden för att visa att den är obeskuren. Även jag gjorde så ett tag, men nu tycker jag man får beskära hur man vill :) Jag tycker dock att ramar kring bilderna är onödiga och inte tillför något, men snobbismen gällde alltså hur det var förr.
Av förklarliga skäl svarar jag inte alla separat utan gör bara en avslutande replik. Först uppskattar jag Anders kommentar, förklaring och ursäkt. Lika bra som jag upplever den, lika beklämmande är det att se hur Fredrik vränger ut och in på sig för att förklara att dom (han?) gör allting rätt. Att här finns ett tiotal kommentarer med negativa erfarenheter av stämningen i gruppen bekommer honom inte det minsta. Dessutom försöker han konsekvent få det till att vi inte vill acceptera de regler som finns. Det finns vad jag sett ingen här som haft en tanke på att plocka in landskapsbilder, barnbilder eller modebilder i bloggen, det är helt enkelt inte det det handlar om. Vad det handlar om är att gruppen i stället för att fokusera på bildens innehåll, budskap och själ fokuserar på detaljer och regler och formalia. Jag läste just en artikel om gatufoto på nätet som betonade "The most important thing in street photography is to capture emotion, humanity and soul"! Gruppreglerna är nog inget problem över huvud taget, Men det förvånar mig att FS -redaktionen accepterar att en så stor grupp inte sköts bättre. Gatufoto är populärt och min tro är att gruppen skulle kunna vara mycket mera positiv för FS än vad den är nu. Tror inte någon av oss kritiska är kränkt men vi avstår med glädje från att delta i gruppen. Fredriks alla kommentarer här till min blogg bevisar precis just det vi kritiserar.
Självklart tackar jag er alla som som kommit med synpunkter, jätteroligt
Hälsningar/ Björn T
bassa 2018-03-08 18:31
Hej Björn . Jag vet vad du kan.
Ha det bra.
/ Bengt H
Svar från Khalad 2018-03-08 19:47
Stort tack Bengt!/ Björn T
Frekeman 2018-03-08 19:52
Björn, låt oss bena upp vad som hänt. Du anmäler dig till gf-poolen. Jag accepterar dig som medlem omgående. Du lägger upp en bild. Din bild får snabbt tre kommenterar (vissa bilder får inga alls) som var och en innehåller både ris och ros. De faller dig inte i smaken. Du väljer sedan att skriva ett långt raljerande blogginlägg där du gör dig lustig över min gruppvärdskollega, Anders F Eriksson ("gruppchef/gruppvärd" & "sedvanlig finess") och attackerar hela gruppen baserat på enskilda individers kommentarer. Jag har efter bästa förmåga försökt att sakligt påpeka vad jag tycker är felaktigt och orättvist i din blogg, i dina och andras efterföljande kommentarer. Du svarar med att attackera mig med sedvanlig raljans ("vicechef/vicevärd") och tycker att redaktion skall avsluta mitt medlemskap eller mitt värdskap (det framgår inte som du skriver)!

Oavsett vad du (och andra) kanske tycker är din reaktion barnslig och omogen. Dessutom är det ju också uppenbart att du inte kan hantera kritik på ett sansat sätt. Ditt beteende gränsar också till personangrepp.

Förmodligen skulle jag ha insett allt detta eftersom du tydligen föredrar "mer hjärta framför förstånd" (dina ord!) som det står i undertexten till din blogg. Förklarar ju liksom ditt beteende.

PS. Du är fortfarande medlem i GF-poolen. Det verkade ju som du vill gå ur? Om det är svårt för dig att förstå hur man lämnar en pool så kan ju jag som värd hjälpa dig att gå ur? Säg bara till! Det är det minsta jag kan göra för dig.

PSS. Hoppas du låter detta inlägg få vara kvar. Det är väl juste att låta mig få försvara mig? Tack på förhand.
Anders F. Eriksson 2018-03-08 20:04
Vi får ta detta vid nästa Dagnyfika vi båda är med på. Alltid lättare att diskutera sånt här över en kopp kaffe i stället för i ett blogginlägg skrivet i affekt ;)
Hej Björn!
trist början för dej i gf-polen. Tyvärr är det dock tonen där som fått även mej att gå ur där för en tid sedan. Trots att jag och mina bilder alltid behandlats väl. Men jag kände starkt att jag inte ville delta i en pool som har så lågt till tak och där det förekommit så mycket otrevliga kommentarer. Jag kan inte tycka att det är utvecklande.
Svar från Khalad 2018-03-08 18:16
Hej Lena, det går ingen nöd på mig :-), ville bara uppmärksamma hur det står till. Efter att ha läst kommentarerna här av vicechefen ( förlåt, vicevärden) förstår jag inte att FS- redaktionen inte bara lyfter ut honom, han gagnar ju inte FS precis
Jag är gatufotopoolare mest av lathet, jag lägger aldrig in bilder där och har inte brytt mig om att gå ur.
Men jag börjar tänka att det ändå är bra som det är: Man kan se GF-poolen som en no-go-zon där GatuFotograferna kan syssla med att granska bilder och regler, och i stället lägga sina bilder på andra platser där de tas emot på annat sätt.

Ha det gott Björn! /Thomas
Svar från Khalad 2018-03-08 19:47
Tack Thomas, jag har egentligen inga problem med att dom tre som kommenterat min bild är huvudsakligen negativa, jag vet själv var jag står, men det stör mig att en så stor grupp låter sig styras av så formalistiska och tråkiga värderingar/ Björn T
Anders F. Eriksson 2018-03-08 20:29
Det är ju faktiskt ingen som kommenterat Björns bild och sagt att det inte skulle vara gatufoto, så jag förstår inte riktigt det där med att det skulle vara en massa tråkiga regler och värderingar som ställer till det; åtminstone inte i det här fallet.
Tomasz 2018-03-08 20:40
Och jag har inte skrivit något om tråkiga regler och värderingar, eller hur? Dra in taggarna och var nöjd med livet som det är, alla behöver inte gilla GF-poolen.
Anders F. Eriksson 2018-03-08 20:55
Min kommentar gällde inte ditt inlägg, utan var ett svar på Björns svar på ditt inlägg. Det blir lätt lite märkligt när diskussioner förs i bloggkommentarer eftersom bloggarna uppenbarligen inte är avsedda för det :)

Diskussionen med Björn kan jag ta IRL (om han nu står ut med att fika på samma fågelkvack som jag framöver) :)
Tomasz 2018-03-08 21:06
OK, allt gott! Jag kanske kommer till Fågelsången nån gång så kan vi bli fler som diskuterar.
Anders F. Eriksson 2018-03-08 21:20
Det vore kul. Oftast pratas det prylar, eller allt möjligt som inte har så mycket med foto att göra. Vore kul med en het diskussion om vad som är vad inom foto :)
Vad ett minfält du har vågat dig ut i Björn.
Men jag stöder dig - det är som om det finns en slags nästan religiösitet om gatufota. Man / jag stöter på så många olika attityder och åsikter om denna gren av fotohobbyen. Det är kanske också därför kommentarerna i denna grupp trappas upp på ett mer olyckligt sätt / ton än i de andra grupperna?
Jag har gått med i Bengt Hansons gruppe:
https://www.fotosidan.se/groups/iao/about.htm
Med fotohälsningar från Erik / DK.
PS: Jag gillar din ovanstående bild.
Svar från Khalad 2018-03-08 22:39
Hej Erik, tack för tipset om bengts grupp, har just ansökt om medlemskap där också :-)/ Björn T