Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

I KLASSRUMMET - LUDVIKA 1955

***

Med min lilla Robot IIa blev det tekniskt sämre men mer intima, nära bilder jämfört med Yashicabilderna. Eftersom kameran inte var större än dagens små kompakter var den lättare att hantera och alltså lättare att smyga med  i klassrummet. Det tycker jag syns på bilderna, och jag gillar dom här väl så mycket som dom tidigare, trots låg teknisk kvalitet. Och hur var det, skärpan är inte det viktigasteväl......Bilderna är fö några år äldre än dom jag visat tidigare, från 1955  (möjligen 1956) då jag gick i 3:e (eller 4:e) klass i realskolan. Ungefär som en nia idag alltså. Som vanligt har jag scannat från negativen (24 x 24 mm!) . Jag har valt att ha nästan alla bilderna obeskurna, klassrumsmiljön känns också viktig. En bild har inte jag tagit, ni ser vilken eftersom jag är med på bilden.....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2019-11-07 23:56 | Läst 511 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det jag mest noterade var alla kala väggar.
Svar från Khalad   2019-11-08 09:51
Jag valde medvetet att visa bilderna i stort sett obeskurna eftersom miljön också känns viktig här. Och i den ingår högt i tak och kala väggar....., hälsningar/ Björn T
syntax   2019-11-08 11:07
Jag måste nog anmäla en rätt avvikande mening från Ragnar. Jag hittar bara någon enstaka bild med mycket kal väggyta - och då skall vi tänka på att detta är i högsta grad reportagemässiga omständigheter. Det jag istället noterar är att Björn vid så späd ålder förstod att komponera det svåra kvadratiska formatet - även i snabba lägen.
light   2019-11-08 12:11
Jag behöver tydligen förtydliga. Med kala väggar avsåg jag avsaknad av mer trivsamma och undervisande tavlor/planscher och dyl. inte stora skrivtavlor och väggklockor och sånt. Helt enkelt en TRIST och KALL skolmiljö som det verkar. Men rent reportagemässigt är det förstås intressanta bilder.
Svar från Khalad   2019-11-08 21:46
Tack för det Peter! Hälsningar/ Björn T
En generation tidigare, men ändå så likt min egen tid i realskolan. I gymnasiet kom omsvängningen i undervisning, mode, uppförande m.m.
Svar från Khalad   2019-11-08 09:56
Tack Stefan, visst var det först i gymnasiet medvetenheten på allvar kom!/ Björn T
Hej,
Kanonbilder. Ställ ut bilderna i Finspång.
Jag tog liknande bilder 1958 och hade en utställning i Länsmuseum i Linköping för några år sedan. Det blev också en bok som finns hos nätbokhandlarna.

Skolan är annorlunda idag. Och var sedan 1965 och 1973 när jag var högstadielärare i Västerås och Malmö.

Ha det bra
Bob
Svar från Khalad   2019-11-08 10:00
Hej Bob, visst var skolan annorlunda då! Det här är ju från Ludvika så det borde väl vara däruppe nånstans, kanske på Länsmuseet i Falun tex. Får fundera på det, tack för trevlig kommentar/ Björn T
Fina och ovanliga bilder från skoltiden Björn! Och bra fototeknik med den utrustningen! Respekt!
/B
Svar från Khalad   2019-11-08 10:01
Tack för det Bengt!/ Björn T
Underbart, vardagsbilder med kamrater och situationer.
Svar från Khalad   2019-11-08 10:02
Visst är det roligt, tack Lars!/ Björn T
Värdefulla bilder. Det som slår mig och får mig att undra. Visste ni vem Elvis var på den tiden då med tanke på killarnas frisyrer. (1955)
Sten
Svar från Khalad   2019-11-08 09:49
Hej Sten, är det som jag tror från hösten 1955 kände vi nog inte Elvis, han slog väl igenom med Heartbreak Hotel som kom ut i början av 1956. Ganska säker på att förebilden var James Dean och filmen Ung rebell, många hälsningar/ Björn T
'Reality-foton' från 1955-56.. dom är fantastiska oberoende av teknisk kvalitet! Kanske var jag nyfödd där..
Hälsn!
Svar från Khalad   2019-11-08 15:40
Bra ord, reality-foton, precis så känns det, tack Jan! Hälsningar/ Björn T
Härligt fina levande bilder från en annan tid, man kan se att det fanns både intresse o respekt för undervisningen, ja tiderna förändras verkligen. Hälsn, LO
Svar från Khalad   2019-11-08 15:42
Tack för det LO, visst var det så, respekt både för lärare och inlärandet! n helt annan tid, på gott och ont. Kul att du gillar bilderna, hälsningar/ Björn T
Fantastiskt fint tidsdokument, jag är några år yngre men känner igen mycket i bilderna...På bild 5 ser det ut som att han sneglar ner i mobilen, klart före sin tid...Och i 6:an går de igenom principen för fyrtaktsmotorn om jag inte ser fel.
Trevlig helg/Glenn
Svar från Khalad   2019-11-08 15:46
Tack för det Glenn, roligt att du uppskattar bilderna! Anders heter han i bild 5, en av mina två bästisar. Kan det vara en bok han kollar i? Och visst är det fyrtaktsmotorn där i bild 6, fö jag som står där framme......Hälsningar/ Björn T
Riktigt härliga bilder från en numera svunnen epok som trots allt bara ligger runt hörnet. Mycket bra!

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad   2019-11-09 09:33
Tack för det Jörgen, jag kommer så väl ihåg......Hälsningar/ Björn T
Trevliga tidsdokument.. Det var ju lite hårdare diciplin förr än det är nu..Fick du fota utan besvär eller skedde det mesta i smyg??
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad   2019-11-09 18:12
Jag fotade helt i smyg. För dom flesta lärare hade upptäckt nog bara renderat en tillsägning att stoppa undan kameran men det fanns en lärare som jag också fotat och som vid upptäckt sannolikt gett mig en anmärkning, möjligen ett sänkt uppförandebetyg. Tack Gunte/ Björn T