Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TRYING TO ESCAPE

***

Gatufoto från i går, Norrköping. 

*

*

***

Postat 2023-04-29 13:06 | Läst 1492 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

PÅ VÄG TILL JOBBET

***

Allt var så annorlunda då (1956). Det var fortfarande 6-dagars arbetsveckor men man slutade lite tidigare på lördagarna. 40 timmars arbetsvecka kom 1970. Också vi som gick i skolan hade skola på lördagarna. Allt ifrågasattes inte hela tiden, saker var som de var. Det låter förstås stockkonservativt, men systemet verkade fungera. Det är drygt tio år sen andra världskrigets slut och jag tror de flesta fortfarande kände optimismen efter krigsslutet. Standarden var låg efter nutida mått men den började stiga. Några skaffade sig bil även om fötter och cyklar var det normala sättet att ta sig till och från jobbet. Ransoneringarna var också slut och kupongerna  borta. Minns jag rätt fanns motboken kvar, inte för att det var aktuellt för mig som 15-åring men varje gång pappa skulle köpa något skulle den med. ASEA var Ludvikas i särklass största arbetsplats med många tusen anställda, och ASEA-sirenen hördes över hela stan tio minuter (eller fem kanske) innan förmiddagens resp eftermiddagens arbetspass började.

*

Här står jag där Furuhällsvägen kommer ut på genomfarten/Storgatan och övergången där till ASEA. De är ju inte bara vägen man ska över utan också järnvägen. Grängesberg, Värmland, Göteborg åt vänster, Borlänge, Falun Gävle åt höger.... Det ser ut att vara en solig marsdag och jag gissar av solen att eftermiddagspasset ska börja.

*

*

*

*

***

Postat 2023-04-23 22:54 | Läst 2015 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

I KVÄLL STÄNGER TYSKLAND....

***

....sina tre återstående kärnkraftsreaktorer. I stället bryter man nu inte bara stenkol utan också brunkol, det absolut sämsta ur koldioxidsynpunkt, för att hålla elproduktionen uppe. Dessutom köper man olja och gas där man kommer åt i samma syfte, Ryssland numera undantaget. Allt eftersom socialdemokraterna i Tyskland inte har majoritet utan de gröna. Tyskland har sen 60-talet haft närmare 40 reaktorer inkopplade till de allmänna elnäten.

Första bilden är min egen, den är inte så mycket att fundera på annat än det var fin dimma. Dom två andra bilderna är grafer som ursprungligen tagits fram av BP som varje år under drygt 70 år tagit fram BP Statistical Review of World Energy. Trots att det är ett oljeföretag anses detta vara den bästa, neutrala och tillförlitligaste källan för globala energiuppgifter. I och med 2022 års upplaga slutar dom efter 72 år, men överlåter åt annan intressent att fortsätta. 

*

En annan uppgift som också ger perspektiv: SSAB är Sveriges enskilt största koldioxidkälla och släpper ut knappt 5 miljoner ton koldioxid årligen från masugnarna i Luleå och Oxelösund. Som ni vet pågår projekt Hybrit inom SSAB som siktar på koldioxidfri stålframställning där kol och koks ersätts med vätgas. Skulle detta lyckas, trots att ingen har riktigt klart för sig varifrån nödvändig el ska tas, minskar vi våra koldioxidutsläpp med knappt 5 miljoner ton per år. Det är vad de kinesiska stålverken släpper ut per dag. Och som sagt, bara elåtgången för framställning av vätgas (som är det nya reduktionsmedlet i stället för kol och koks) är hög, till detta kommer elen för elektrougnarna som krävs vid själva stålframställningen. Beräknad elförbrukning för vätgasframställning, Hybritstål och parallelprojeket H2 Green Steel beräknas 2045 kräva ca 70 TWh. För jämförelse var Sveriges totala elförbrukning 2020 134 TWh.

*

Nåväl, fundera gärna lite över de två graferna. Ett är säkert, Kina, Indien och andra länder under snabb utveckling kommer knappast strypa sin ekonomier och riskera sitt egets folk välbefinnande för att konkurrera med Europa och Sverige för att ligga först i koldioxidavvecklingen.

*

*

*

*

***

Postat 2023-04-15 22:18 | Läst 1454 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

NORRKÖPING: INDUSTRILANDSKAPET OCH GRÅSPARVARNA

***

Industrilandskapet lockar alltid till några bilder. Jag gillar atmosfären med kombinationen många ungdomar och gamla byggnader. Mina besök senaste tiden är korta, denna gång en halvtimme medan I satt hos tandhygienisten. Dessutom kom jag inte ut på gångbroarna som är avstängda för underhåll, men det går alltid att hitta något. Det hör nästan till rutinen att fota någon av alla vackra fasader som finns, jag började med det. Jag har sagt det förut, att ta vara på en hel stadsdel med så gammal bebyggelse och få nya verksamheter i allt är helt suveränt och de enskilda husfasaderna tål alla att fotograferas. 

Fortsättningen blev dock inte fasader, jag såg att det rörde sig i en buske. Pigga, oskygga fåglar, gråsparvar eller pilfinkar. Hur dom blixtsnabbt vid behov kom in i dom täta buskarna förstår jag inte, buskarna är täta. Nåväl, uppenbarligen gråsparv med grått mitt på huvudet och rätt breda haklappar. Riktigt trevlig sysselsättning innan jag hämtade I.

*

*

*

*

*

***

Postat 2023-04-15 13:41 | Läst 842 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

STARFLOCKEN

***

Ute vid Risingefälten/våtmarken. Nu nästan tomt på de större fåglarna, det jag ser mest är måsar och starar. 

*

*

***

Postat 2023-04-13 21:44 | Läst 1104 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 378 Nästa