Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SONY 24/1,4: MAKAI

***

Makai är tollaren Göteborgsfamiljen skaffade för ett år sen ungefär. Medan Elias åt frukost (förra bloggen här) låg Makai på golvet bredvid och utgjorde ett bra motiv att fortsätta prova den fasta Sonyvidvinkeln på. Två saker fortsätter att imponera på mig - skärpan och oskärpan. Tack vare den stora maxöppningen  går det lätt att frilägga huvudobjektet trots att det är en vidvinkel. Och skärpan är klasser högre än jag nån gång haft i en vidvinkel. Tillsammans gör det här att det går att hitta och plåta motiv på ett mkt enklare sätt än annars. Jag exemplifierar med fyra porträtt på Makai, alla gjorda genom att  croppa från bilder som inte alls ser ut som hundporträtt (ursprungsbilden är tumnaglarna direkt efter resp porträtt). Alla bilder är tagna på bl 2,2 och 1/80 s, ISO 200 el 320. Dom croppade bilderna är först skärpta i LR (r=0,8, mängd 70), därefter också i Efex Sharpener Pro 3), ursprungsbilderna i regel inte efterskärpta.

*

Förstora gärna!

*

*

*

*

Natti natti!

***

Inlagt 2019-07-18 23:51 | Läst 4278 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder på en fin hund!
//GöranR
PS. Inspirerar att använda vidvinkeln!
Svar från Khalad 2019-07-19 16:26
Tack för det Göran!
En sådan vidvinkel ska ju inte vara det bästa för porträttfoto, men detta ser ju bra ut!
Svar från Khalad 2019-07-19 16:30
Hej Ragnar, det beror ju på att jag inte går så nära. Att vidvinkel inte anses bra för porträttfoto är för att man oftast använder dess möjligheter att gå nära och det är då man får det inte så snygga grodperspektivet. Håller man stället lite avstånd och "förstorar" bilden ger inte vidvinkel i sig ngt grodperspektiv. Tack för din kommentar!
Fantastiskt fina hundporträtt och en mycket fin hund. Lugn för att vara så ung och någon sitter på golvet, men den kanske hade fått busa av sej. Jag brukar använda 70-200 2,8 till hundporträtt för att inte komma för nära men det här var onekligen intressant. Vackra skarpa ögon i all ära men ibland vill hundägaren också att nosen ska vara någorlunda skarp och då fungerar inte så stor öppning. Men det beror ju lite på vad bilderna ska användas till. Näst sista bilden blir nog min favorit.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2019-07-19 21:33
Tack för det Lena! Att vidvinkel fungerar syns ju och skälet har jag skrivit i svaret till Ragnars kommentar.
Här har nog Makai redan varit ute en bra stund men det finns också ett annat skäl till att han är lugn, eller i varje fall tror vi det är så. Tyvärr visade sig just deras hund fått det som brukas kallas tollaresjuka, alltså hjärnhinneinflammation.Det akuta stadiet botades med höga kortisondoser som sedan trappas ned men dom får ändå ofta hålla på livslångt med kortison. Några månader efter dom börjat nedtrappningen fick han ett nytt akut skov och dom fick gå upp till doser som är jättehöga igen. Han är nu pigg igen, positiv, oerhört läraktig och springer med i löpträning (7-8 km) men han är i grund väldigt lugn och inte så där sprudlande som tollare kan vara.
Imponerande fina bilder på Makai och det var nog ett fint objektiv du investerat i som du får mycket glädje av.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2019-07-19 21:35
Stort tack för det Stig och visst är jag glad över objektivet! Önskar dig en trevlig helg!/ Björn T
Kan bara instämma med de övriga kommentarerna. Superfina foton och de blev riktigt bra porträtt utav det också :)
Sen kan ja säga att hunden är ju en riktig fotomodell, super fin :) jag kan låna den på obestämd tid :)
Svar från Khalad 2019-07-19 21:38
Stort tack för det Joakim, roligt att du gillar bilderna! Och en väldigt mysig hund är det, även om han inte är 100 frisk (se svar till Lena). Och du får väl prata med husse och matte, särskilt lillmatte i Gbg :-)
Ser ut att vara ett riktigt bra objektiv, fina bilder och skärpan sitter där den ska
Svar från Khalad 2019-07-19 21:39
Det känns väldigt bra, tack Peter!/
Det är bara till att hålla med.. Mycket bra skärpa och fin oskärpa! Roligt att du visar både originalbilden och den beskurna bilden, jag har ju också märkt detta att även med mitt 50 mm. f/1,4 kan jag få bilder som ser ut att vara tagna med 85 mm eller mer, tack vara bra skärpa och fin oskärpa, med många pixlar att beskära ifrån.. Har man en riktigt bra 24 mm. som du har nu så blir det ju som ett zoom egentligen.. objektivet är som kortast 24 mm. men det blir även som ett längre objektiv vid beskärning från många pixlar, kanske det räcker till att bli som ett 85 mm. och dessutom ljusstarkt.. Kul! Ser fram mot att få se lite 'Vintergatufoton' när hösten blivit kall och klar.. Kul!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-07-19 21:46
Tack för det Jan! Har såklart tänkt lite på vintergatsfoton senare i sommar/höst! Och det är intressant att det blir så tydligt att det inte är själva optiken som i vanliga fall ger det typiska grodperspektivet vid porträtt med vidvinkel utan det är sättet att utnyttja vidvinkelobjektivet på, alltså att gå väldigt nära motivet. Gör man det blir det naturligtvis grodperspektiv. Och tvärtom.
Väldigt fina bilder och en tålmodig modell, brukar vara kruxet annars.
Kul när grejerna funkar så bra som man hoppas..
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2019-07-19 21:47
Tack Gunte, visst är det roligt när det funkar precis som bra som man hoppats! :-)