Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

JAHA, A7RII ALLTSÅ. FUNKAR DEN?

***

Det var med viss bävan jag gav mig ut vid lunchtid för att känna på nyförvärvet. Skulle den motsvara mina förväntningar? Även om jag köpt den till ett bra pris är det en oherrans massa pengar för en kamera, nästan 30´. Inga försök att testa prestanda , bara känna hur den känns "på fältet" samt kolla hur några av A-objektiven fungerar ihop med den. Alla bilderna är jpg eftersom jag inte kan importera RAW från den här kameran innan jag uppgraderat mitt LR.

*

Vädret var på sitt bästa humör, en trevlig dag för foto i Söderbärke med omgivningar. Starten blev så klart bron nere i centrum där jag tagit så många bilder. Och först satt provade jag Sony´s 55:a, med E-fattning, alltså en "native" för den här kameran.

Vill ni kolla detaljrikedom och skärpa - förstora!

Sony 55/1,8 norrut

*

Sony 55/1,8 söderut

*

Därefter bytte jag till min gamla Minolta normal, 50/1,4. Den, liksom alla andra objektiv med skruvdrivning av autofokusen passar med den adapter jag redan har, EA-LA4. Den har egen spegel och egen fokusering och i alla fall med domhär enkla motiven kändes autofokusen praktisk lika snabb och precis som med naive-linsen nyss. 

Minolta 50/1,4 - bagageutrymmet idag

*

Minolta 50/1,4 med adapter, söderut

*

Minolta 50/1,4 med adapter - skuggor på bron

*

Så dags för ytterligare en gammal favorit, Minolta 85/1,4. Den har ju också skruvdrivning och passar samma adapter

Minolta 85/1,4 med adapter - norrut

*

Så till sist bytte jag till Sony/ Zeiss 135/1,8. Också den med skruvdrivning och därför fortfarande samma adapter

Zeiss 135/1,8 med adapter med adapter - söderut

*

Zeiss 135/1,8 med adapter - söderut men inte från bron

*

135:an fick nu sitta på ett slag, också sen jag drog mig en bit ut från Söderbärke

135/1,8 med adapter - gräs framförjärnvägsspåret

*

135/1,8 med adapter - ute på landet

*

Minolta 50/1,4 med adapter - fortfarande ute på landet

*

Så framåt halv sjutiden var det dags för ett dopp, vädret fortfarande strålande. Kameran fick förstås följa med nu med lätt optik igen, 55/1,8 och alltså ingen adapter.En otroligt lätt kombination. Riktigt skönt i vattnet, typ 19 C 

Sony 55/1,8 - Bartjärn

*

Och vad har jag då gjort för erfarenheter? Imponerad av att även att A-objektiven fungerar så smidigt med EA-LA4-adaptern, inga problem alls när det gäller landskap. Och väl hemma vid datorn - det känns som det finns hur mkt skärpa som helst - jag kan croppa och ha mig rätt mycket utan att det syns, stooor skillnad mot 99:an. 

Det finns mycket kvar att testa, vidvinkelzoomen, 70-200:an och långa Tamronen 150-600 där alla ska ha den ännu lättare adaptern EA-LA3 som låter kamerans egen hybridautofokus jobba. Sen naturligtvis lite fåglar, då sätts autofokusen mer på prov på riktigt. Jag förväntar mig inte resultat i klass med Canon/ Nikon men ett klart snäpp uppåt från 99:an - vi får se om det håller.  Och så småningom villiga också prova lågljusegenskaperna som nästan ska vara i klass med A7S:en. 

Men hittills - storbelåten!

***

Postat 2016-08-27 22:19 | Läst 3063 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

LIGHTROOM CC - HUR FUNKAR DET?

***

Ställer precis samma fråga här som jag nyss gjorde i Forum

"Har just köpt en Sony A7RII. Eftersom jag har ett LR 5.7 måste jag uppgradera till 6 eller CC och är inne på det senare. Tacksam om någon kan svara på mina funderingar:

Ser att just nu kan man få både LR CC och PS för 90 :/ månad, en dryg tusenlapp per år. Funkar det att ladda ner från nätet, jag har 110 000 bilder just nu i LR och insticksprogram som Efex. Jag menar, såklart funkar det att ladda ner, men krånglar det aldrig med kataloger, bilder och insticksprogram när jag har över 100 000 bilder?

Andra frågan, har egentligen inte förstått, laddar jag ner programmet till datorn och så uppdateras det hela tiden, eller ligger programmet i lämpligt moln och jag jobbar så att säga på distans? I senare fallet skulle det inte funka utan uppkoppling överallt där man vill jobba.

Sista funderingen, kan jag ha det till samma kostnad på två datorer, min fasta (som är en pc) och min laptop (som är en Mac)?"

*

*

***

Postat 2016-08-27 10:50 | Läst 3130 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

A7RII

***

Ja, så blev det då en A7RII till sist. Tanken har funnits där säkert ett halvår.  Jag har sett många fördelar men också anat en del nackdelar. Men jag har heller inte sett något annat vettigt alternativ för den som redan har en massa Sony-prylar. Att jag nu slog till var att en tre veckor gammal kamera med några hundra tagningar såldes på blocket för 7000 under dagens listpris. Dessutom med fyra batterier och ett 64 GB minneskort, så kanske en eller två tusenlappar till "i besparing" ( ni vet ju reklamen - lägg ut en massa pengar på det här så sparar ni pengar!). I Borlänge dessutom, bara 5 mil från Korsheden där jag just nu är! Så nu är den hämtad  och betald.

*

Men först, varför över huvud taget en ny kamera? Min huvudkamera är ju en A99:a, snart fyra år. Jag trivs ypperligt med den, men den har några baksidor förutom åldern. Den är tung, är inte så bra på dåligt ljus och har långsam, kontrastavkännande  autofokus. A7RII:an möter alla dom här nackdelarna. Redan för ett par år sen skaffade jag en A7S för att få en lättare kamera bra på dåligt ljus. Trevlig bekantskap men den ska nu säljas eftersom den nya klarar det här och med 42 Mpix i stället för 12 hos A7S.

*

Två objektiv för E-fattning har jag redan, dels den ypperliga standardoptiken 55/1,8 som slår det mesta när det kommer till skärpa samt 24-70/4 som kanske inte är lika vass men ändå en bra och lätt allroundoptik. Båda dessa har jag också köpt second hand som jag tycker är ett utmärkt sätt att skaffa kameraprylar på, inte lika många möjligheter för dolda fel som hos bilar.

*

Det som nu ska bli spännande att se är dels hur jag allmänt trivs med den, känslan i kameran. Den är ju inte lika skön att hålla i som 99:an men som sagt drygt halva vikten och 42 Mpix.....Det andra som också ska bli spännande att se är hur jag får mina objektiv för A-fattning att funka. Jag har några riktiga favoriter där, först och främst 135:an från Zeiss, liksom vidvinkelzoomen men också Sony 70-200/ 2,8G. Än har jag inte skaffat den adaptern som ska till, men den kommer jag skaffa snarast. En del av snabbheten i autofokusen kommer jag tappa med adapter, men jag tror (hoppas?) autofokusen ändå blir vassare än 99:an nu. Och det är visserligen sant att med dom gamla A-objektiven åker ju vikten upp och närmar sig 99:an men själva kameravikten är fortfarande ett antal hekto lättare. Dessutom har  jag nu alltid två kameror med mig i bilen, både 99:an och A7S:en eftersom dom har så olika användningsområden i mitt fotande, i fortsättningen ska den nya klara bådas områden bättre.

*

Som väntat klarar inte mitt nuvarande LR av att importera bilderna så jag kan  inte visa några bilder från A7RII:an än. Men ett par bilder (99:an) från Rommebackarna som jag passerade på väg till och från Borlänge passar ändå tycker jag. Vi har ju haft mulet och disigt och har inte fått värmen än men solen bryter fram just nu.

*

*

Jodå, visst vet jag att nya Sonykameror är på väg. Säkert en A9, kanske tom A99II. Men ingen vet riktigt när, och det kommer alltid något nytt.  Tack for nu!

***

Postat 2016-08-26 17:35 | Läst 3415 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

BARA FÖR SYNS SKULL

***

Det tar emot lite att erkänna - men jag hänger inte riktigt med. Det går för fort. Och åt fel håll alldeles för ofta. Tycker jag. Jag förstår inte. Det gäller att prata fort och mycket. Aldrig vara svarslös. Det spelar uppenbarligen ingen roll vad man säger, bara man säger nå´t. Alla svar är lika mycket värda, oavsett vad man säger. Det gäller att vara fullt sysselsatt med alldeles menlösa tävlingar, från bakning till att hitta en partner. OS är mycket viktigare än IS. Ingen idrottsman eller -kvinna pressas på svar om vad man egentligen menar så som varje politiker pressas på varenda åsikt de uttrycker. Det viktiga är att man syns. Och hörs. Helst i TV. Och kommer man inte med i TV gäller det att få massor av likes. Nonsenintervjuer om vad man känner efter senaste matchen är viktigare än vad Löfven eller Kinberg-Batra egentligen vill åstadkomma. Eller hur det kan komma sig att att en politiker som Donald Trump är republikanernas kandidat till presidentposten för världens mäktigaste stat. Varför är bara ytan viktigt för media? Jag tror mig veta svaret på det. Media, TV alldeles särskilt, med program efter program som nagelfar företag och andra organisationer, granskas aldrig själva. Dom vill ha tittare, eller läsare då, om det är tidningar. Att vara populär är viktigare än något annat i världen. Dom ger oss program som dom tror, eller vet, att vi tittare vill ha. Och det är sport, nonsenstävlingar och Morden i Midsommar. En analys av IS kan komma en gång i kvartalet, sporten får vi varenda dag. Flera gånger per dag dessutom. För att inte tala om allt annat av betydelse, för hur världen kommer se ut i morgon. Eller om tio år.

*

Är jag tydlig nog? Ärkereaktionär och hopplöst passé kanske, vad vet jag. Men jag är helt övertygad om att media spelar en roll  mycket, mycket större roll än vad dom nånsin vill erkänna. Och allt är för syns skull. För att yta är viktigare än innehåll, för att kortsiktiga vinster är viktigare än långsiktig utveckling. För att popularitet är viktigare än innehåll. För syns skull helt enkelt.

*

För syns skull

*

***

Postat 2016-08-25 22:23 | Läst 2019 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

THIS MOMENT ONLY

***

Förstora!

*

*

***

Postat 2016-08-23 22:12 | Läst 3677 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa