Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

STARARNA PÅ EKÖN

***

Medan jag satt där vid strandkanten i solnedgången och fotade sädesärlor  kom också ett par starar och satte sig på lämpligt avstånd. Jag är ju inte så bortskämd med att komma såpass nära, såklart passade jag på. Alla bilderna är tagna med 400 mm, den första utan croppning, alla de efterföljande har jag croppat för att se lite mer av fjädrar och färger. Bilderna är tagna i  lågt stående sol, kanske är färgerna inte helt "korrekta" men som jag uppfattade dom. Inte för att jag vet om detta är  ungfågel men när jag tittar på bilderna får jag en stark känsla av en busig tonåring..... 

*

Ej croppat, den sitter 10-12 meter bort ungefär

*

Samma bild croppad. Bilderna nedan croppade i ungefär samma utsträckning

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2020-04-27 12:58 | Läst 2467 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

BOGÅRDSMUREN OCH CORONAVIRUSET

***

När vi går våra promenader till det jag kallar Ekbacken ute vid Risinge parkerar vi bilen precis bakom bogårdsmuren i öster. Alltså blir det då och då bilder både på kyrkan och den vackra muren. Muren med tiondeboden  är medeltida. Det visste jag men kollade nyss extra i den kulturhistoriska inventering av kyrkan som stiftet gjort och som finns på nätet, för att se om medeltida där definieras bättre, men inte så, bara medeltida. I Sverige räknar man med att medeltiden började omkring 1050 och sträckte sig fram till omkring 1520, fram till Gustaf Vasa ungefär alltså. Kyrkan har byggts och byggts till i etapper med första start i slutet av 1100-talet eller möjligen i början av 1200-talet. Äldsta takmålningen bedöms vara 1200-tal. Rimligtvis är muren något senare än kyrkan, 1300-talet kanske?

*

Tankarna får löpa fritt när vi tar våra promenader. Coronapandemin tränger sig på, det går ju inte att öppna en tidning eller sätta på radion eller TV:n förrän man översvämmas av nyheter och funderingar. Guds straff är ett populärt tema. Och om det inte är Guds straff är det nog ändå vi människor som bär skulden, ett sätt är att koppla ihop det med klimat- och miljöproblematiken som Finspångsfödde Rockström gjorde i SvD i går. Vi har oss själv att skylla liksom. Varje gång han skriver i SvD tappar jag det förtroende jag ändå haft för honom.  För några veckor sen förklarade han frankt att alla krig sen typ 1900-talets början har gällt kampen om oljan. Och att skogsbränderna i Australien i fjol var nog så omfattande tror jag vi alla vet, men större än nånsin? Tydligt motbevisat, men det gäller att ta i för att höras och synas och skrämmas ordentligt.

*

Frågan är ändå om världen nånsin kommer vara sig lik? Såklart inte tänker jag, världen är sig aldrig lik, det är bara människorna som är sig lika, från århundrade till århundrade. Det enda vi vet är att världen ändrar sig. Gudskelov liksom. Och nu har vi suttit i karantän sen snart en månad, undrar hur mycket vi tål? Det vet vi förstås inte förrän vi själva blir drabbade. Men jag tänker att den här bogårdsmuren stod där under två världskrig och spanska sjukan, den står där fortfarande. Kanske byggdes den rentav under det att digerdöden härjade, i Sverige och Europa? Man bedömer att ca 1/3 av Europas befolkning dog under dom där åren, 1350-1352. Hela byar dog här hemma, många var dom tomma gårdarna ute på landsbygden.  Hur mycket tålde människorna då? Både spanska sjukan och digerdöden  var ju liksom Corona fö zoonotiska sjukdomar, dvs sjukdomar som har koppling till djur. Men idag har vi sjukhus och läkare, vi har info om vad som går att göra och vad vi inte bör göra. Och inte minst, vi förstår ungefär vad som händer, även om vi inte gillar det.  

*

*

***

Postat 2020-04-26 22:57 | Läst 3087 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

DOVERN -THIS MOMENT

***

*

Dovern från bron över till Ekön straxt efter 19 i går kväll

*

***

Postat 2020-04-25 21:57 | Läst 2291 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EKÖN - VÅRLANDSKAP MED FÅGEL

***

Så kom våren till Ekön. Bara att kunna gå i shorts och T-shirt alltså! Och jag kan ju inte låta bli att dela med mig trots att inte en bild skulle platsa i kännarsalongerna. För mig är det en lisa att vara där ute och jag mår bra av att lägga min tid på det som är vackert också när jag sitter vid datorn.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2020-04-25 11:22 | Läst 2660 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

SÄDESÄRLORNA PÅ EKÖN

***

Under den sista, helt fantastiska, vårveckan har jag varit mycket ute på Ekön. Dag för dag har jag kunnat följa hur sommaren närmar sig och björkarna slår ut. Inte särskilt mkt fåglar, mest grågäss och kanadagäss. Småfåglar finns runt om men som jag promenerar kommer jag dom inte nära. Ett ställe nära stranden har jag  hittat där jag kan sitta en stund, en timme eller två. Och där har ofta kommit ett par sädesärlor som inte varit särskilt rädda av sig utan jag kunnat få lite bilder på sådär 10 meters avstånd.

*

Alla bilderna är med 100-400 på 400, dom tre sista med converter 1,4, alltså 560 mm

*

*

Tror hen skakade ur fjädrarna just här

*

*

*

*

*

*

*

*

Den här sädesärlan fanns när jag gick över bron från ön, det kändes nästan som den sökte sällskap.  Ibland liksom dansade den i luften 6-7 meter framför mig men flög aldrig undan, den satte sig gång på gång på något av räckena, ibland riktigt nära. Undrar om det var något den ville säga?

*

***

Postat 2020-04-24 13:56 | Läst 2501 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa