Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LUDVIKA - HITACHI - EN NY EPOK

***

I dag är sista dagen för ABB i Ludvika, åtminstone i nuvarande form. Hitachi tillträder i morgon som ägare till Power Grids med ca 2800 anställda i Ludvika och 900 i Västerås. Det är Hitachis största köp nånsin och prissumman är ca 100 miljarder kronor. Så har då Christer Gardell fått sin vilja igenom, han har drivit den linjen länge i styrelsen, till att börja med mot Wallenbergarnas vilja. Såvitt jag förstått av kommentarer i tidningar och media har anställda inte gillat Gardells linje men ser nu fram mot att få Hitachi som ägare eftersom dom faktiskt vill driva just Power Grids. Power Grids, det är krafttransformatorer och andra utrustningar för högspänd likström, brytare mm.  

*

Idag var jag in och lämnade tillbaka min AC till Elgiganten och när jag passerade den gamla kontorsbyggnaden slog det mig att detta är sista ABB-dagen (kanske finns någon del av ABB i Ludvika som inte ingår i Power Grids, det vet jag inte, huvuddelen är Power Grids). Och frågan är om jag skulle åka in i morgon för att se om ABB-skylten på taket bytts ut till Hitachi, sånt har ju symbolvärde! Själv växte jag upp före ABB-tiden, under min uppväxt i Ludvika var det ASEA, Allmänna Svenska Elektriska AB, som lyste där på taket. Den kontorsbyggnaden byggdes 1946-1949, det framgår av den fina minnesskriften som fortfarande står i bokhyllan. Minnesskriften tog vi hand om efter Carl-Edvard Wester, I:s pappa, som jobbade hela sitt yrkesliv på ASEA.

*

Lite förenklat kan man nog säga att utan ASEA hade Ludvika aldrig blivit vad det är. Inte så stort kanske, typ 25 000 inv, men ändå. Och ASEA var redan på 50-talet känt över hela världen för sina högspänningsprodukter. Under min uppväxt där på 50-talet var ASEA ett begrepp och redan då utvecklades den teknik för högspänningsöverföringar med låga förluster som nu är dominerande över hela världen, högspänd likström. På ASEA fanns då många ytterst kompetenta tekniker, mest känd är nog Uno Lamm. Men det fanns andra, i samma flerfamiljshus som jag bodde i fanns tex Nils Hyltén-Cavallius och  Harry Forssell, båda lika välkända som särpräglade tekniker i ASEA:s tjänst

*

Nu hoppas också jag att eran med Hitachi blir minst lika framgångsrik, ett stort lycka till Hitachi Power Grids och Ludvika! 

*

I ett regnigt Ludvika såg jag att ABB-skylten fortfarande var påpaltas  idag på förmiddagen

*

Här ASEA:s jubileumsskrift från 1950

*

Då var Harsprångsledningens 380 000 volt ett lysande rekord (avfotograferat jubileumsskriften). Nu är man väl över 1 000 000 volt med råge gissar jag.

*

"Nya kontoret" precis färdigställt (avfotograferat jubileumsskriften)

*

***

Inlagt 2020-06-30 15:56 | Läst 2005 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, det har blivit några skyltbyten genom tiderna... Den äldsta ASEA-logon innehöll ju ett hakkors; det var långt innan mustasch-Adolf och hans anhang gjorde den symbolen omöjlig för all framtid, och ASEA bytte förstås snabbt ut den.

Och "380000 Volt" är faktiskt fortfarande maximum i svenska stamnätet (kallas numera 400 kV). Tekniken togs fram för 800 kV, men byggdes aldrig, av politiska skäl (den kom mitt i debatten om eventuella hälsorisker från magnetfälten). Utomlands är man över 1000 kV. Som gammal Vattenfallare har jag träffat en del av gubbarna bakom den här utvecklingen, men har givetvis ingen del alls i den själv.
Svar från Khalad 2020-06-30 23:14
Hej Per, ASEA och just Vattenfall hade ju ett samarbete som sträckte sig över flera decennier, mycket fruktbart för båda parter är vad jag hört. Och intressant att 380 kV fortfarande är högsta driftspänning på elöverföring inom stamnätet, det säger ju något om hur långt fram man var redan de första åren på 50-talet! Tack och många hälsningar/ Björn
I sig skrämmande när kineserna via pengar tar över hela halva världen ...
No good. Men bra så länge arbetsplatserna blir kvar på orten.
Ja, hakkors - ursprungligen en lyckosymbol.
- hawk
Svar från Khalad 2020-06-30 23:15
Hej Håkan,du kan vara lugn vad det gäller Ludvika, Hitachi är ett japanskt företag :-) Tack och hälsningar/ Björn
2020-07-02 09:22   Maria Gard
Jag har aldrig tyckt om att ASEA blev ABB och vad jag förstår har det inte varit bra för Power Grids i ABB miljön. Hoppas Hitachi blir en bättre lösning, men det brukar på längre sikt inte vara bra då besluten fattas långt bort från verksamheten. Kommunen måste vara professionella och aktiva i sin dialog med företaget.
Svar från Khalad 2020-07-02 11:14
Hej Maria, i grund håller jag med dig, det är bättre när huvudkontoret finns i Sverige. Efter att ha varit i industrin hela mitt arbetsliv har jag samtidigt förståelse för att storleken på företagen också är viktig för att kunna satsa tillräckligt på utveckling och på de allra största kundprojekten, där hade kanske ASEA i Sverige inte räckt till ändå. Att kommunen måste vara proaktivt tror jag är utomordentligt viktigt för att Hitachi ska känna sig välkomna och framförallt känna att kommunen är en lokal partner som stödjer där de kan.Tack för trevlig kommentar!
Maria Gard 2020-07-02 17:07
Jag har jobbat inom läkemedelsindustrin under 38 år och sett hur svensk spetskompetens utarmats pga av diverse utförsäljningar. Det började med att Kabi (med många svenska företag i sin ryggsäck såsom Vitrum, Recip, Leo, Ferring) gick samman med Pharmacia. Det nya företaget ingick i Procordia, fd Statsföretag. Det såldes ut av staten till ett amerikanskt företag och de osynliga resterna ingår i Phizer idag. Den som tycker det var bra bra kan höra av sig och förklara på vilket sätt.

Astra såldes av Wallenbergarna till Zeneca och efter några år lades forskningen ner i Sverige. Otroligt fina lokaler lades i träda, sorgligt att vandra i dessa ödesmarker.

Det dag finns många sk start upp företag som bygger en molekyl. Fungerar inte molekylen så läggs företaget ner. Oändliga resurser och hopp sätts till dessa molekyler som tyvärr har oftast inte kan påvisa bättre kliniska resultat än den jämförande produkten, kraven är stora.

Utan nya produkter då blir det inga vinster och ingen produktion. Och svensk spetskompetens blir till intet, forskningen och även utbildningen blir lidande och det skapas inget incitament till nya incitament.

Förklara vad som är bra med det på en trovärdig nivå om det går!
Svar från Khalad 2020-07-02 17:30
Som jag skrev håller jag i grund med dig. Ändå står jag också kvar i det jag skrev därefter. Så tror jag tex inte man kan döma allt efter en bransch. När jag läste på Chalmers under 60-talet fanns tre stora, framgångsrika varv i Göteborg - Götaverken, Eriksberg och Lindholmen, och i Malmö fanns Kockums. Inget lierade sig med utländska ägare, även om man allteftersom verksamheten krympte slog ihop sig i Sverige. Idag finns ingen varvsverksamhet för stora fartyg kvar i Sverige, allt tillverkas utomlands. Andra exempel är Saab och Volvos personbilsverksamheter, dom var helt enkelt för små att utveckla nya bilmodeller i den takt som varit nödvändig. Saab fick tyvärr en stor ägare med egna problem, GM, och fick lägga ned ändå men utan GM eller annan ägare hade dom säkert fått ge upp tidigare. Volvo fortsätter att utvecklas fint med kinesiska ägare, utan dom eller annan stark ägare hade dom säkert också fått ge upp. Jag skulle kunna ge många fler exempel men avser inte att utveckla en lång diskussion. Tror fö Hitachi kommer bli en bra ägare till Power Grids.Var jobben hamnar på säg 50 års sikt handlar mer om hur svensk arbetsmarknad står sig på lång sikt. Många hälsningar
Maria Gard 2020-07-02 18:06
Samarbete är en sak, men att sälja ut makten över företag en helt annan.
Jag hoppas att det blir återköp av livskraftiga företag framöver. Att leva på bloggar fungerar inte för ett samhälle.