Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RADIO LUXEMBURG - LUDVIKA 1955

***

Allt oftare bläddrar jag bland dom gamla bilderna. Kanske kan det ha nå´t med åldern att göra? Det här är från lägenheten på Carlavägen, Ludvika. Stora rummet - med ett matsalsbord mitt på golvet, en liten "myshörna" till vänster och pianot där borta till höger. Både pappa och mamma spelade piano men det var mest jag. Fernissat brädgolv förstås. Det här fotot måste vara tagen på senhösten, det är mörkt ute och innanfönstren insatta och tejpade med klisterremsor av papper för att minska draget, dom syns bra på första bilden. Brorsan sitter och lyssnar på radion, kan det vara radio Luxemburg kanske? Över pianot sitter det tre blyertsteckningar av oss barn. Jag tror dom gjordes 1947, då var lillebror Dag till vänster 3 år, jag 7 och storasyster Sigbrit 10. Bilderna är tagna med min Robot IIa på stativ, objektiv Xenar 37,5/2,8 och med formatet 24x24 på vanlig 135 småbildsfilm. För 65 år sen, jag var 15.....

*

Lillebror Dag  (här 11) vid radion i stora rummet

*

Matsalsbordet mitt i rummet, fortfarande stora rummet

*

***

Postat 2020-08-26 22:03 | Läst 2552 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

CORONA OCH BONDEN OCH KRÅKAN

***

Bara för några dagar sen hade SvD en artikel om Coronaspridningen med rubriken "Corona släpper greppet om Sverige långsammare än i andra länder". SvD hade tillsammans med journalistnätverket Newsworthy tittat på hur överdödligheten  har utvecklats i Europa, inte bara nation för nation utan region för region. 9 av 21 svenska regioner har visat överdödlighet också under sommaren enl senast tillgängliga siffror trots att vi nationellt i Sverige haft normal dödlighet, eller tom en underdödlighet. Låter lite bekymmersamt alltså....

*

Lördagsartikeln

*

Idag, fyra dagar senare, rapporterar samma tidning - på första sida tom - att Sverige är det positiva undantaget från den  fortsatta och ökande smittspridningen i Europa och "få länder har så snabb nedgång i antalet smittade som vi har". Positiva tongångar med andra ord

Första sidan av dagens SvD

*

Artikeln inne i dagens tidning

*

Jag är lite besviken på SvD att dom inte särskilt kommenterar att dom publicerat två diametralt motsatta uppfattningar med några få dagars mellanrum. Det är fö samma artikelförfattare, Per Kudo, i båda. Dagens artikel innehåller vad jag förstår ingen egen research alls, den är ett referat av FHM:s presskonferens igår. Och rubrikerna till dagens artiklar tycks båda ha tagits från Tegnells uttalanden. Jämförelser med andra länder är tydligen helt ok när dom är positiva för Sverige, däremot omöjliga att göra när man talar om dödstal, "vi har inte sett slutet än" (förutom dom som är döda förstås).

*

Rent generellt är det lätt att konstatera att det tog åtskilliga månader för dom stora media att över huvud taget kritiskt börja  granska FHM:s policy och jämföra med verkligheten och internationell statistik. Public Service-media, som älskar att nagelfara, hårdgranska och ifrågasätta alla privata företag och initiativ, ifrågasatte ingenting under de första månaderna.

***

Postat 2020-08-26 16:19 | Läst 1596 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

RIKTIG FOTOGRAFI - JUNIBACKEN

***

För mig är bloggen för det mesta en slags dagbok med bilder. I en dagbok brukar man kunna berätta om det som händer, smått och stort. Har man lust kan en dagbok också användas för reflektioner och funderingar, det gör tex jag. Huvudsyftet är ofta att få lufta sånt hjärnan är full av, det brukar hjälpa att berätta lite. Ni vet det där gamla, delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halv sorg. Det är också bra övning, det blir många bilder som jag naturligtvis försöker få så bra som möjligt. Samtidigt är bilderna nästan aldrig tagna eller inlagda här för att bli vad ska jag kalla det, konstnärliga? Eller mera riktig fotografi som flera här ofta talar om. Till skillnad då från såna här dagboksbilder. Fast nå´n gång händer det ju att jag lägger in såna bilder också. Här är en.

*

För övrigt kan man ju fundera lite om det är nå´n mening att lägga in dagboksbilderna, dom handlar ju bara om det jag sett eller tänkt, det kan väl inte intressera någon annan? Då  brukar jag tänka ungefär så här: Var och en av oss är visserligen unika individer, ändå har vi alla väldans mycket gemensamt. Ni vet det där med glädje och sorg tex, behovet att bli bekräftad, behovet att få tala med nån, få dela sina upplevelser och tankar. Känslan av ensamhet ibland, funderingar inför döden. Inte är väl jag ensam om allt det? Alltså tror jag många kan känna igen sig i det som egentligen bara rör mig. För egentligen rör det inte bara mig, det rör alla på ett eller annat sätt.

*

*

***

Postat 2020-08-25 21:56 | Läst 1599 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

SILFBERG OCH BISKOPSGRUVAN

***

Större än jag trodde och definitivt mer intressant! Gruvorna uppe på Stollberg tror man började brytas redan på 1100-talet och kallades tidigare väster Silvberg (öster Silvberg ligger en mil utanför Säter). Dom omnämns skriftligt första gången 1354 i kung Magnus Eriksson privilegiebrev för bergsmännen i Norberg. Här har brytning pågått ända fram till 1982, både i dagbrott och under jord. Här har brutits silver, zink, bly, järn, guld och koppar. Sannolikt är Stollberg landets äldsta silvergruva. Dagbrotten gjorde stort intryck, runt området finns också stora mängder varpsten och gruvorna ligger högt med utsikt över ett typisk bergslagsnatur med stora skogar  och sjöar runt om. "I den stora varpen kan man finna bland annat blyglans, kopparkis, azurit, malakit, aktinolit, goethit, limonit, psilomelan och flera vanligare såväl som ovanligare skarnmineral. Varpen är omfattande och nya mineralfyndigheter görs ännu. Området är fritt tiltgängligt för allmänheten. Även stollgångarna kan beses, men enbart med guide." (Wikipedia). Varpen, som alltså är de krossade bergrester man inte forslar till förädling,  gör hela området väldigt speciellt. Som Stollberg ligger i Smedjebackens kommun, dvs samma kommun som Korsheden, var det verkligen dags att göra ett besök, säkert inte det sista. Jag kommenterar inte bilderna var och en, alla är bilder från mitt besök i söndags.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2020-08-24 23:16 | Läst 1502 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

SOMMARSLUT - TANKAR OCH FUNDERINGAR

***
Sen några dagar är jag  ensam häruppe i Korsheden, jag skjutsade I till Finspång i onsdags där hon är med äldsta dottern. Jag njuter intensivt av sensommaren. Byn tystnar, det är alltid tomt vid badplatsen. Jag har precis gjort morgonens simtur, det är jag glad för eftersom det nu mulnat. Så konstigt det är, varken vattentemperatur eller lufttemperatur ändrar sig för att solen går i moln, men det blir aningen tråkigare att bada - glittret i vattnet försvinner. Och vattenglittret i sjön är lika viktigt som simturen i sig. Ljusa sommarmoln däruppe och miljoner vattenglitterreflexer på vattnet, då försvinner alla sorger och bekymmer. Fast att bada när det regnar är också härligt, ofta känns det då varmare i vattnet än i luften.  Att över huvud taget bara vara i och fokusera på det som händer i naturen är för mig en lisa för själen och stillar den inre oron.

*

Jag njuter också  av ensamheten, att kunna rå över dagen i alla detaljer. Det gör jag inte till vardags. Verkligheten förändras  allt snabbare. Jag är full av beundran för I:s sätt att hantera det som egentligen inte går att hantera. Själv känner jag mig ofta - eller egentligen hela tiden - otillräcklig. Fortfarande kan jag, utan att tänka mig för, bli irriterad . 

*

Såklart påverkar det fotograferandet och bloggandet. Varken fokus eller inre lugn är detsamma, dessvärre har det nog märkts i några av mina kommentarer också, sorry för det. Samtidigt är just fotograferandet och bloggandet ett sätt att för en stund kunna samla tankarna på något annat, det gör mig gott. Åtminstone inbillar jag mig det, det kan förstås också ses som ett sätt att fly från verkligheten.

*

En som inte flyr från verkligheten är däremot Björn Natthiko Lindeblad, ni vet han som varit buddhistmunk i 17 år, och en av de få sommarpratare vi lyssnat till i år . För oss blev det närmaste en meditation att lyssna till honom. Totalt befriad från den självupptagenhet som annars många sommarpratare ger exempel på, därtill en ödmjukhet som gör starkt intryck. Har ni inte lyssnat på honom,gör det!

*

Bartjärn, Korsheden

*

***

Postat 2020-08-23 13:05 | Läst 2452 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa