Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SIDENSVANS - SKUGGA

***

Här kommer den andra serien, skuggserien, på sidensvansarna i bukettapeln nere vid allmänningen. Det är naturligtvis självklart att intrycket blir så olika i skugga och ljus, men det är sällan jag tycker det syns så tydlig. Bildserierna är tagna vid samma tillfälle och sol. resp skuggbilder växlade hela tiden.

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-01-27 14:10 | Läst 2883 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fint även detta med man ser ju vad ljuset gör för nytta. Men upplevelsen går ju inte att bortse ifrån, den finns där.
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2021-01-27 21:16
Tack Gunte! Det som är extra intressant är att jämföra färgen på fåglarnas översidor. Här, på skuggbilderna, ser dom blågrå ut, på solbilderna är dom tydligt brungrå. Jag gissar att både solljust i sig själv men också återreflexerna från främst bären ger den tydligt ljusbruna färgen på fåglarnas ryggar i sol. Googlade på sidensvans och hittade samma färgskillnad på den i grund gråa ryggen bland bilder på nätet :-)
Härliga fåglar, och intressant att jämföra dina två bildserier. Tveklöst fungerar skuggserien mycket bättre i mina ögon: lugnare, mer "lättlästa", och på något sätt större djup i bilderna. Men smaken är säkert olika...
Svar från Khalad 2021-01-27 21:17
Instämmer, skuggbilderna är mycket mjukare och behagligare. Solbilderna å andra sidan visar mer av fåglarnas alla detaljer, tack Per!
Som jag skrev i solsidan så föredrar jag den lite mer dämpade. Det händer ganska ofta i bilder med ett objekt och bakgrund att jag lägger bakgrund ganska platt med reducerad kontrast och klarhet och skärpa och istället lägger allt detta på själva objektet så att det får glänsa lite extra. Bilderna som du har är sådana man kan ha på en vägg utan att de är påträngande och inget som man snabbt tröttnar på.
Svar från Khalad 2021-01-27 21:19
Hej igen Peter, jag instämmer, skuggbilderna är mjukare och behagligare att titta på. Solbilderna å andr sidan visar mer av fåglarnas alla detaljer :-)
Hej,
Jag föredrar solbilderna då jag tycker färgerna får större djup. Kontrasten blir bättre och miljön mer dramatisk.

Håll ut
Bob
Svar från Khalad 2021-01-27 21:19
Det får dom, instämmer i det, tack Bob!
Solljuset ger mer kontraster och detaljer och även djup. Dock är de här bilderna mer vilsammare...och jag tycker nog vackrare än sol-bilderna. Jag tycker om färgerna här...
Svar från Khalad 2021-01-27 21:20
Vi är helt överens, tack Lena!
Fantastiskt vackra fåglar och kul när de kommer i flock (om de inte äter på något man vill ha kvar). Fint med det lite kallare ljuset mot det varma i bakgrunden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2021-01-27 21:21
Tack för det Bjarne, båda bildserierna har sina förtjänster :-)
Ja du Björn i båda bloggarna visar du riktigt fina bilder på en fin fågel helt klart. Och visst gör ljuset otroligt mycket för hur en fjäderdräkt kan se ut i den färdiga bilden :)

Gillar båda bloggarna skarpt, fint fotograferat med mycket vackert innehåll.
Får se om de dyker upp häromkring, annars nöjer jag mig med dina bilder :-)
Svar från Khalad 2021-01-27 21:27
Tack för fin kommentar Joakim! Mest intressant är hur olika ryggens och bröstet gråa grundfärg ser ut - i serien här blågrå, i solserien tydligt brungrå. Jag gissar att i solserien är det både den lågt stående solen och reflexerna från bären som ger det tydligt bruna inslaget? Säkert gäller det inte bara sidensvansar utan att många fåglars dräkter inte bara har sin "egen" färg utan att ljuset och miljön spelar stor roll för hur fjäderdräkten uppfattas.
Joakim88 2021-01-28 11:28
Visst är det så Björn. Jag tänker bara på en skata tex, är det mulet eller grått så är skatan oftast svart och vit. Men ser du en skata eller till och med får en flygande skata där solen reflekteras på fjäderdräkten så ser man ju de vackra blå,gröna den har på sin fjäderdräkt :-)
Oj! Här fanns det fotogodis minsann.. Väldigt trevligt med dessa 'vinterfåglar'! Dom är ju favoriter under vintern tycker jag.. Och du har tydligen en till blogg på dom antyds det här.. får fortsätta scrolla! Inser ofta att jag inte hinner med alla bloggar, folk är för aktiva.. Dämpat och svårt ljus här, det blev bra ändå! Själv har jag inte haft några Sidensvansar som varit fotomässiga här, tveksamt om det kommer några, alla äpplen är slut, Björktrastarna åt upp dom..
Hälsn!
Svar från Khalad 2021-01-27 22:02
Tack Jan! Jag blir glad varje gång jag får se dom! Har du tid och lust ligger den andra bloggen precis intill (före) :-)
Intressant att du valde att visa bilderna så här för det blir stor skillnad e beroende på ljuset (jag tittade på serien med sol först). Här ser man ju mer hur de beter sej i grupp och det är snyggt med fokus på en fågel och så några suddiga i bakgrunden som t ex fjärde och femte bilden där de i bakgrunden också sitter fint. De har ju en tendens att blir rätt röriga. Första bilden är också väldigt fin.
Hälsningar Lena
Intressanta bilder i båda dina inlägg om sidensvansarna. Det är tydligt hur mycket ljuset betyder för bilden.

Hälsningar Jörgen
Skugga funkar också men sol tycker jag gör sig bäst.
Så deras fina färger lyser upp lite extra.

MvH
Johnny
Så fantastiskt vackra fåglar. Kraftiga signalfärger på stjärt och vingspetsar. Själv är jag en vän av det dämpade ljuset.