Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

99:an REBORN

***

Strålande dag, -14 i morse. Perfekt för att testa 99:an. En kamera, ett objektiv, 135/1,8. Första fem bilderna med sol på förmiddagen, resterande 15 i gradvis ökande molnighet.  Sist en bild på kameran med objektivet. En 135 med 1,8 har mkt glas och väger en del. Tillsammans bra nära 2 kg. Trots det är det en utmärkt kombination. Törs jag säga att kameran funkade som ett urverk utan att utmana? 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*f

*

***

Postat 2022-12-08 21:37 | Läst 786 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

ÅTERUPPVÄCKT 99:A

***

99:an är min första fullformatskamera, inköpt samma år den kom, 2012. Den har varit bekymmersfri sen dess och flitigt använd trots att jag har två nyare, spegelfria och mindre Sony fullformatare. Bekymmersfri ända tills nu i början av november (tio år så när som på en månad) då vid en lugn och stillsam promenad ute i Risinge jag hörde vid säg tionde exponeringen att slutarljudet liksom klipptes av mitt i klicket. Error sa skärmen. Error har hänt tidigare med dom nyare kamerorna men det brukar bara vara att stänga av och sätta på kameran igen så funkar det. Inte så den här gången. Varken avstängning eller batteriurtagning gav resultat. Något, framförallt det avbrutna klickljudet, sa mig att det var slutaren som lagt av. Eftersom jag har tre objektiv av högsta klass gjorda för den här fattningen - Minolta 50/1,4, Minolta 85/1,4 och Zeiss Sonnar 135/1,8 kändes det trist och jag började direkt kolla vad en begagnad 99:a kunde kosta. Det är ju en serie Sony har slutat göra, nu är det spegellöst för hela slanten, så jag tänkte att begagnad kanske inte var så dyr. Det kom en 99II efter min, den har betydligt bättre sensor och och AF, kanske läge att kolla.  Det visade sig att 99II inte gick att hitta under 22 000, varken här hemma eller på eBay. Samma generation som min då? Nja, fortfarande 11-12 000. Kanske inte så dumma kameror ändå, dom har bra andrahandsvärde också efter 10 år. Men OK då tänkte jag, får hålla mig till den Sony-adapter jag har så funkar objektiven på dom nya spegellösa också, det har jag provat flera gånger. Fast bäst tycker jag är direkt på rätt kamerafattning.

*

Kanske går det ändå att byta slutare? Kontakt med Sonys huvudreparatör i Linköping, jag har haft bra hjälp där många gånger. Och jovisst, slutarbyte skulle gå på 3 600. Rimligt tyckte jag, det är det värt för att hålla den igång. Linköping är en timme härifrån så jag åkte över med den mitten av nov.

Efter en vecka fick jag följande mail (För info innan ni läser mailen härnedan: för någon månad sen vek sig min dåliga fot igen och jag och 99:an åkte i backen. Efter tio års användning har också gummit på kameran släppt på ett par ställen):

Hej
 Har lite kul nyheter gällande din kamera.
 Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag öppnat den och hittat nåt nytt men nu är det bara en sak att fixHa, byta en säkring på mainboard.
Slutarbytet gick smidigt och snabbt. Som tur är så är denna modell ganska enkel att skruva i.
När jag precis plockat ihop allt kom jag på att jag tänkte byta batterilucka, det gick inte att limma men jag hade en skrotad lucka i samma skick förutom att gummit satt fast.
Öppnar allt igen och då ramlar en liten kula ut.
Den kom från bildstabilisatorn som är kullagrad, dvs fyra små kulor som ligger i varsina små koppar för att sensorn skall kunna glida fiktionsfritt.
En av dem hade hoppat ur.
Det ramlade även lite andra delar ur kameran, små ”öron” som skruvar ska dras igenom för att fästa diverse kåpor… men jag hade ju skrot så jag passade på att byta ut de delarna.
Passade även på att byta bakstycket då det inte gick att limma det gummit heller. (Kameratoppen och greppet på framsidan är dina).
 Plockade ihop det hela igen och startade kameran och fick ”Camera Error”.
Kollade alla kablar att de satt som de skulle, ingen skillnad.
Tog flera delar som är ok från den skrotade kameran jag redan börjat slakta och kopplade in dessa, en i taget, lite vid sidan av bara för att se om något hände.
Fortfarande ingen skillnad.
 Då ringde en liten klocka, slutarfel kan riva med sig en säkring. (Länge sedan vi hade ett sånt problem).
Letade febrilt efter säkringen som var tydligt uppmärkt, eller borde ha varit det. Istället för tydliga vita bokstäver var den svart eftersom den brunnit.
Samma färg som alla andra komponenter omkring den hade fast de skulle vara svarta. 😊
 Bytte, kopplade in allt och testade, ”camera error”. Säkringen som nyss bytts var död och det var min sista av den typen.
Ny säkring annan modell, samma värden men inte samma tröghet så den riskerar att bränna lite för snabbt, funkar att testa med i alla fall.
Återigen kopplades delar in vid sidan av för att se vilken del i kameran som rev säkringen och hittade slutarmotorn.
 Slutaren är enkel att byta, så icke dess motor.
Ut med hela spegelhuset.
Mer smådelar ramlade ut, små styrstift som ska hålla spegelhuset i ramen. Funkar utan så inget större problem, ett fäste som var skadat och en gäng skadad, gick att fixa med en något längre och grövre skruv senare.
Av med bajonetten, ut med bländaröverföringen, loss med slutarmotorn och matningen … fick till sist allt på plats och satte ihop kameran.
I med batteri och test. ”Camera error”
Säkringen bränd.
 Nu vet jag att det inte är helt ovanligt att det händer för att mekaniken inte riktigt står där den ska. Så i med ny säkring.
Nu funkar kameran.
 Därför har jag beställt hem ny säkring så att det blir rätt värden på den.
 Det som alltså hittills är gjort är.
Byte av slutare.
Byte av bakstycke.
Reparation av blidstabilisator.
Byte av batterilucka.
Byte av säkring.
Byte av sidokåpa och frontkåpa.
Byte av säkring.
Byte av slutarmotor och slutarmekanik inkl motor för växling mellan AF och MF.
Byte av säkring.
Funktionskontroll utan anmärkning.
 
Så innan pulsen och blodtrycket skenar för mycket så påverkar inte detta priset vi sagt.
Jo, jag måste nog lägga på säkringarna som gick åt skogen, landar på ca 100:- extra.
 Kul att få ett riktigt knepigt ärende att sätta tänderna i. 😊
När jag fått ny säkring och monterat den och sluttestat återkommer jag.
____________________________________________________
Best regards/Med vänliga hälsningar

Efter ytterligare ett par dagar kom nästa mail

Hej
 Efter ytterligare två hickor och särkingsbyte fungerar nu din kamera alldeles utmärkt. Har just testkört och justerat de funktioner som kan ha påverkats av mitt skruvande.
Det är lite trångt inne i kameran och speciellt spegelhuset, så när jag bytte slutarmotor så hade jag tydligen lyckats rubba på en kontakt till bländarmotor och AF-motor, därför svarade de inte korrekt med följd att jag fick kamerafel när jag testade med objektiv på…
Fix av kontakten så funkar allt som det ska och jag passade därför på att köra justeringarna på bländarmekaniken och AF-motorn för att se att allt fungerade.
 Det betyder att din kamera är klar och ser rätt prydlig ut med gummit där det ska sitta. Det är lite nött men i bättre skick.
Försökte limma gummit på ditt bakstycke och batterilucka men det gick inte att få snyggt då det svällt och blivit för mjukt.
Hade ett bakstycke i bruksskick inkl batterilucka från en skrotad enhet med defekt sensor. Även slutarmotorn kommer därifrån.
De har inget större värde för oss, så de bjuder jag på.
 
Skriver ut din kamera och gör den klar, du får nog ett meddelande om hämtning från systemet.

Idag har jag hämtat kameran och den verkar vara i bra skick. Allt funkar som det ska såvitt jag kan se, rapporterar snart från första fotopromenaden med den :-)

 

*

***

Postat 2022-12-07 22:32 | Läst 887 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

DAGENS BILDER

*

Förgäves försöker jag lära

se skillnad på gott eller ont

och på högt eller lågt

liksom bra eller dåligt och så.

Det låter så lätt

i det stora

men var´dan är svår att förstå.

Finns det nå´t stort

fast det mesta är smått

när dagen har gått?

*

Bilderna 1-3 är från Norrköping där jag hade nöjet att fika med Måns, 4 och 5 från Finspång

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2022-12-06 23:13 | Läst 489 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

SILVERMÅNEN.....

***

.......och gammeleken känner varandra sedan länge. Klara nätter har de setts under säkert 300 år. Varma augustinätter har avlösts av gnistregnen i september, i sin tur ersatta av iskalla snöfält i januari med snödrev över dom isblå och månbelysta backarna. Snön som marssolen fick att töa har under marsnätter frusit till stenhård skare under månljuset. Så till sist fick våren  värmen att komma så att älvorna åter kunde dansa slöjdans på ängar av prästkrage, blåklocka och ängsull under ljusa juninätter. Så har dom nickat igenkännande åt varandra, silvermånen och gammeleken, och glatt sig åt allt det redan bekanta.

*

*

***

Postat 2022-12-04 13:43 | Läst 811 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

STÄMNINGAR I STAN

***

Det finns lika många stämningar i stan som det finns i naturen. Förklaringen är enkel - jag har lika många stämningslägen i stan som i naturen. Det syns i bilderna, det går liksom inte att undvika. Det neutrala seendet finns inte. Vi styr vart vi tittar, av någon anledning knäpper vi av just när vi tycker vi sett något . Allt hänger ihop. Vi är inte frikopplade från det vi ser. 

*

Stora parkeringen i centrum av Norrköping idag

*

***

Postat 2022-12-02 22:51 | Läst 1299 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa