Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÖVERFLÖD

***

Dom sista två veckorna i maj är trädgården nästan som förtrollad. Det som nyss mest var gulbrun mossa utan ett grässtrå och nakna, stickiga buskar  med svartnande rester från tidigare säsong är plötsligt fyllt av liv, blommor och färger och till och med en smula gräsmatta som bakgrund. Tala om under.

*

Vi har en stor röd rhododendron vid ena husknuten, den har funnits där så länge vi bott här, sen 1971 alltså .För ett tiotal år sen köpte vi 4-5 nya rhododendronbuskar, denna gång vita. Dom placerade vi ut på den vildvuxna delen av tomen, sluttningen upp mot grannhuset. Alla har tagit sig fint men är fortfarande små buskar jämfört med den gamla. 

*

Purpurapel, har funnits här sen huset byggdes 1961. Syrenen som anas bakom är ganska ny, ett par tre år

*

Ungefär samma men stående bild

*

Bukettapel som ännu inte öppnat sina knoppar

*

Samma på lite håll

*

En annan av de små rhododenronbuskarna

*

Tulpanerna har nu slagit ut

*

Vi ar ett litet, halvgammalt äppelträd i sluttning som vissa år knappt ger frukt alls. Har varit på väg att ta ner det flera gånger, men alltid lämnat det kvar. Och numera blommar det envist och ger lite frukt, riktigt goda äpplen

*

Samma träd

*

Bukettapel igen, här börjar knopparna öppna sig. Om ytterligare några dagar är varje bukettapel ett hav av kritvita blommor. Alla bukettaplar vi nu har är självsådda via fåglarna och förstås av frukterna från dom stora bukettaplarna vi hade utefter Pirvägen. Dom var också från det huset byggdes 1961 och det skar i hjärtat när vi bestämde oss att ta ner dom. Det visade sig dock vara i lagom tid, dom hade börjat murkna och var ihåliga inuti.

*

Också kvittenbuskarna i sluttningen har spritts av fåglarna. Det fanns ett par buskar på framsidan av huset, också de sedan huset var nytt. Där behövde vi göra det mer lättskött - deras taggar är sylvassa och en 3-4 cm långa. Buskarna ger som hårda päron/äpplen som vi flera gånger gjort smakrik marmelad gele av

*

Kvitten

*

Kvitten

*

Bukettapel igen, mest för att visa överflödet av knoppar

*

Purpurapeln igen

*

En av de små bukettaplarna högst upp på sluttningen mot grannen har börjat slå ut, dom får mer sol däruppe

*

Inget varar beständigt, här några av pingstliljorna som nu blommat över. Skönheten är kvar om man tittar, dock inte lika lättillgänglig

*

*

***

Postat 2023-05-22 22:30 | Läst 549 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

SÅNGSVAN

***

Tofsviporna behöver man inte direkt leta efter, dom både hörs och syns på långt håll där dom finns. Våtmarken där jag är verkar i övrigt ganska tom, men så är det förstås inte. Sångsvanen är ingen liten fågel men den här gången fick jag titta lite extra för att få syn på den. Med kamerans hjälp skulle jag säga. 400 ggr 1,4 och rejält croppat men AF:n hittade skapligt, trevligt. Och miljön är rolig att ha med, det är ju så det ser ut. 

*

*

*

***

Postat 2023-05-21 00:20 | Läst 434 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

PREMIÄRDOPPET - BARTJÄRN FÖRSTÅS

***

Nej, det var ingen prestation. 24 C i luften och 18 C i vattnet. Suveränt skönt och som alltid uppfriskande. Eftersom jag är på egen hand häruppe har jag inga badande barn och barnbarn att visa, i stället en bild rakt över tjärnen. Rasberget heter det lilla berget och namnet behöver inte förklaras. Jag har visat det förut men det duger att visa igen. I skogen därovanför  har det genom åren varit lätt att hitta svamp. Senast jag var däruppe hittade jag spillning som jag tror var björnspillning, blank och färsk. Någon björn såg jag dock inte. Nu tillåter inte benen promenader ut skogen, en hyfsad stig är minkrav. 

På den tiden det begav sig brukade I och jag då och då simma runt tjärnen. Det var heller ingen prestation för oss som gillar att simma, 20-30 minuter tog det och borde betyda runt 1 000 meter. Bilden här tog jag med 99:an och 135:an så det är lite längre tvärsöver än vad bilden ger för intryck.

*

*

***

Postat 2023-05-20 18:19 | Läst 711 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

VÄDRETS MAKTER OCH SMHI

***

SMHI har det inte lätt. Dom vet snart inte hur dom skall krumbukta sig för att få in dom påbjudna påstående att det som händer i världen alltid  är klimatförändringarnas fel. Knappt har dom berättat färdigt om den extrema torkan i Italien, Spanien och Sydeuropa i allmänhet förrän skyfallen dränker samma områden med aldrig skådade regnfall. Siffror finns, under en dag kom närmare 300 mm regn, lika mkt som normalt i hela maj månad. Nu är det ju så att för några årtionden sedan regnade det 274 mm, Fulufjället, på ett dygn i norra Dalarna. Älvar och vattendrag svämmade över och vägar eroderades bort men inga liv togs. Att det platta slättlandet runt Poslätten och andra områden svämmar över är mera normalt än onormalt. Det nämns heller nästan aldrig att städernas och motorvägarnas  tillväxt innebär att allt större andelar av landskapen ifråga är asfalterade och knappt tar upp något regnvatten alls.Det behövs helt enkelt inte så mkt regn för att det skall bli översvämningar. FN rapporterar att ökningen av Denguefeber som noterats i Sydamerika sannolikt beror på klimatförändringarna utan att vara så tydlig med kopplingarna. Kanske fler och intensivare värmeperioder sätter fart på myggorna men inga siffror presenterades för att värmeperioderna faktiskt var fler och intensivare och inte heller att myggorna blir intensivare under såna perioder. Över huvud taget är väldigt få av påstående SMHI gör hur vädret/ klimatet utvecklar sig underbyggda med vetenskapliga undersökningar. Nånstans hade man snappat upp en kinesisk student somf orskat i gamla böcker och som visar att körsbärsblomningsfesten startar allt tidigare på senare år. det fick gott utrymme i både nyheter och SMHI-rapporter. Det är forskning det.....

*

Den senaste krumbukten var när TV 2 i kväll skulle redogöra för att årets sommar sannolikt blir högtrycksbetonad och betydligt varmare än normalt. Några minuter in i redogörelsen ändrades tonen och man konstaterade artt det bara är den närmaste tiden vi har god överblick över, senare i sommar kan olika vädersekvenser ge ett andra resultat, så det är inte alls så säkert det blir en varm sommar. Så har man för den som bara lyssnat med ett halvt öra gett intryck att det finns en uppenbar risk för en torr och het sommar orsakad av klimatförsämringarna fast det inte finns några tydliga tecken alls på det.

*

Arma Sverige, arma värld .I den här frågan finns ingen som helst opartiskhet, inga vetenskapliga diskussioner, och vetenskapsmän/kvinnor med avvikande åsikter sägs upp eller nollas bort på andra sätt, framförallt genom att inte få några forskningsanslag. Dessutom hängs både forskare och vanliga människor med kritiska åsikter ut och förlöjligas .*

Här hemma fortsätter SMHI att tala om värmekatastrofer och torka och tycks knappt har märkt att vårens temperaturer legat långt under snittet (vi har haft nollgradiga natttemperaturer de senaste dagarna) och rapsodlarna i sydsverige är förtvivlade över låga decembertemperaturer som gjorde att mängder av raps plantor frös.

Winter is coming

*

*

***

Postat 2023-05-20 00:55 | Läst 850 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

TA MIG OM DU KAN

***

Några tofsvipor är kvar vid våtmarken innanför spången, annars är det inte värst mkt fåglar där. Jag sitter där ändå en stund de flesta kvällar, mer meditation än fågelfoto. Passar mig utmärkt just nu, trött och en smula låg ibland. Tofsviporna står för underhållningen, inte det sämsta. Blå himmel, strålande sol och ljumma vindar, härligt. Här några av kvällens bilder.

*

*

*

*

*

FF

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2023-05-19 23:10 | Läst 412 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa