Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VAD KLARAR LR?

***

Som jag tror jag berättat om tidigare har jag problem med mitt LR. Under hela senaste året har det varit segt, nu är det extremsegt. Framförallt gäller det när jag kör mina A7RII-filer, dom är ju på drygt 40 MB styck trots komprimering. När bilderna är inladdade och jag ska köra bildhanteringen kan jag få vänta på varenda operation jag gör och ibland tar det många långa sekunder (typ 10-15 sek) bara för att ladda en bild, det händer tom att den inte klarar av att växla bild när jag gör det, föregående bild ligger kvar i kanske 20 s tills datorn släpper in den nya .

*

Jag kör nya LR Classic, har en pc med i7-processor och 32 GB RAM, en flashdisk på 250 GB varav 35 är ledigt där alla program och direktåtgärder ligger men lagrar bilderna på två interna standarddiskar på vardera 4 TB. Jag betvivlar att det är hårdvaran (datorn) som inte räcker till men funderar på synkningen över nätet som sker via Classic plus att jag har både Dropbox och iCloud installerat 

*

Det jag börjat fundera på på sistone är hur många bilder LR klarar av att smidigt hantera. Jag tar massor av bilder, rensar dåligt och har för närvarande ca 125 000 bilder i LR, alla i samma katalog. Skulle det bli bättre om jag öppnar en ny katalog och lägger nya bilder via den?

*

I kaféet på Hallsberg station för några veckor sen. Handhållet 1/13 s; bl 1,4;  ISO 200

*

***

Postat 2017-11-20 23:51 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

TRE SVARTVITA FRÅN NORRKÖPING

***

Ärende till Norrköping idag på seneftermiddagen resulterade i några svv kvällsbilder

*

*

*

*

***

Postat 2017-11-20 23:14 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

HUR VET MAN NÄR ETT FOTO ÄR BRA?

***

 En av Ernst Billgrens böcker,  Vad är konst, har jag i min bokhylla. Jag har roat mig med att byta ut ordet konst mot foto i några av hans texter. Ernst är ju både målare och författare. Han är inte bara rolig utan både klartänkt och filosofisk.

*

Hur vet man att ett foto är bra?

Kort svar Det beror på vad man ska ha det till

Långt svar Är en slö bordskniv bra? Ja, den är bra om man blivit inlåst i ett fryshus och måste skruva sig ut eller om man hittat mormors gamla bordskniv som man åt med som barn(affektionsvärde), men den är dålig på en restaurang med segt kött. Ingenting är bra eller dåligt i sig, det beror på vad man ska ha det till. Ta personligt ansvar för kvalitet och göm dig inte bakom gemensamma normer som ändå förändras hela tiden.

*

En av mina första bilder, tagen med pappas lådkamera hösten 1952, dvs för 65 år sen. Jag tror pappa köpte den lådkameran när han och mamma åkte på några dagars bröllopsresa till Norge sommaren 1936. Jag ser att jag tagit bilden på tid (B= Ball) utan extraljus. Säkert har jag lagt kameran på ett litet bord. Den föreställer vårt vardagsrum på Carlavägen i Ludvika med matbordet mitt i rummet. Lillebror Dag sitter vid bordet, det ser ut som han lägger en patiens. Pappa står vid kortändan och bläddrar i en tidning. Storasyster Sigbrit, som gick bort förra året, sitter i läshörnan där också radion stod. Till vänster står kakelugnen och där är dörren till serveringsrummet och därbakom köket med vedspis. I rummet bakom pappa sov Dag och jag och mamma, pappa sov i sitt arbetsrum och Sigbrit i jungfrukammaren bakom köket. Eftersom jag har den här bilden för att minnas är det en mycket bra bild. Jag kommer ihåg lampan över bordet, hur stolarna vid matbordet såg ut och hur det kändes när jag lyfte dom i ryggen, det fanns en relief i tvärslån högst upp på ryggstödet. Den runda spegeln på väggen minns jag såklart också

Vardagsrummet på Carlavägen 31 i Ludvika hösten 1952

*

När jag ändå håller på tar jag en fråga till från Ernsts bok, fortfarande med ordet konst utbytt mot foto

Varför har många så svårt att förstå foto?
Kort svar: För att det sällan finns något att förstå
Långt svar: Många blandar ihop förstå med att tycka om något, de säger att de inte förstår när de menar att de inte gillar det. Dock har fotografer sedan modernismen intresserat sig för att hitta på nya "språk" inom fotografin, kliv in i ett rum fullt med folk som hittar på nya språk och jag lovar att du blir förvirrad. Att man sedan har ett nytt språk betyder inte automatiskt att man har något att säga. För inte särskilt många hundra år sedan var det konstnärliga språket gemensamt och alla förstod bilden på kyrkväggen, då var budskapet viktigare än att hitta på nya språk. Ju snabbare utvecklingen går, desto större energi går det åt till att hitta ny språk. Det går inte att förstå någon som inte sagt något men det går att gilla honom.

***

Postat 2017-11-20 00:00 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

PÅ VÄG - MOT FINSPÅNG

***

*

Förstoras please!

*

***

Postat 2017-11-19 20:45 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

KLASSISKT HÖSTLANDSKAP, RISINGE

***

*

*

***

Postat 2017-11-19 15:04 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 436 Nästa