Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

JULDAGSLUGNET

***

Ungefär framåt 22 redan på julafton kan jag känna hur lugnet återkommer, på juldagen är det påtagligt hela dagen. Jag talar inte om just vårt hus. Men ni vet väl hur det är på söndagskvällarna? Nästan överallt, särskilt i flerbostadshus, kan man känna hur söndagskvällsångesten växer tills den går att ta på. Prestationsångesten, duger jag ångesten, hinner jag ångesten, hur länge till ångesten? Min ångest bara? Nej, men min ångest har det också varit.  Någon julångest har vi definitivt inte längre, inga julklappar, nästan bara färdigköpt mat däremot ännu fler tända ljus än vi brukar (vi har alltid tända ljus till alla måltider utom kanske när det är riktigt ljust och soligt). Men varje advent, också i år, är det lätt att se hur tempot ökar, hetsen för att realisera alla handlingslistor, ana  önskemålen man försöker uppfylla, och känna förväntningarna som skruvas upp.

*

Verkligt eller inte, jag njuter ändå av känslan när  lugnet lägger sig över trakten. Här några bilder från den lilla vägen ner not Ekön som jag gick i eftermiddag.

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-12-25 17:55 | Läst 1192 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det ligger mycken sanning i dina ord.
Jag har för länge sen beslutat att utesluta vissa ord som "ångest", "avundsjuka", men känner igen innehållet. Mycket handlar om andras förväntningar (och kanske egna), krav som många av oss ställer på oss själva, oftast i onödan.
Bilderna ovan illustrerar kontemplation, i vackert landskap.
God Jul!
- hawk
Svar från Khalad 2020-12-25 22:12
Tack Håkan! Blev nyfiken på det du säger om att utesluta vissa ord. Från bloggen eller från allt du skriver? Eller menar u att du "bannlyst" känslorna? God fortsättning!/ Björn
Hej Björn. Det finns mycket om det du skriver. Om julens travlhed och kaos - det har varit väldigt tyst och avslappnat här hos oss i år. Men det saknades fortfarande lite samvaro på själva julaftonen. Det väldigt stora presentloppet droslede vi ner på för flera år sedan.
Det är några tysta och lugna stämningsbilder som du visar oss här - särskilt nummer 1, med ljuset i pölarna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2020-12-25 22:13
Hej Erik, säkert har det varit lite lugnare i år, nästan överallt. God fortsättning!
Jag tror (hoppas) att fler har fått uppleva lite av det här lugnet i år (och betydligt mindre ångest). Det har inte gått att resa runt till släkt och vänner som man ju annars måste besöka. Man kan ju bara hoppas att det finns en gnutta positiva effekter av att man måste stanna hemma. Inga långa bilresor, inget onödigt extra städande och julmaten kan man välja det man tycker är gott, inte vad som förväntas serveras. Visst är det trist att inte få träffa dem man bryr sej mest om, men det är också väldigt lugnt och skönt. Vi tänder levande ljus så fort tillfälle ges men just ikväll lyser också hela trädgården vitt och jag blir lika förvånad varje gång jag tittar ut. Sista bilden blir favoriten, vägen framåt och ljuset gör det.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-12-25 22:16
Jag instämmer helt Lena. Ändå känner jag att det är lugnast när juldagskvällen kommer, så det kanske är jag bara.. Och alldeles klart skönt att inte ha för mkt resor runt jul! Kul tt det blev lite frost till sist!
Det är i ett fint landskap du vandrar, ofta som här där grusvägar leder in i bilden.
Sten
Svar från Khalad 2020-12-25 22:34
Det är det, tack Sten. Det är ju också så att jag knappt kommer in i skog längre, jag måste ha skapligt jämnt underlag för att högerfoten ska funka, därför väljer jag/vi nästan alltid såna här små vägar God fortsättning!
Gillar dessa bilder som stämmer så väl med det du skriver.

Mer om samma ämne:

Jag önskade mig, och fick, fotograf August Erikssons nya konstfotobok som också handlar om Stockholm, "What happens when nothing happens". Har lagt in en anmälan här på FS, avd prylar, underavdelning böcker.

Jag tycker boken är inspirerande. Helt befriad från jakten efter häftiga skeenden, häftiga vinklar eller häftigt ljus. Jag tror att fotografen försökt närma sig Nirvana, att frigöra sig och sina bilder från sensualitet/girighet/begär, hat och ignorans. Ett oerhört uppdrag hanterat med ödmjukhet och inte utan framgång.

Det händer ingenting i bilderna. Samtidigt visar de Stockholm som få andra böcker jag sett.
Svar från Khalad 2020-12-26 22:37
Tack Måns! Boken låter spännande !
Ja, nån stress eller ångest känner jag aldrig inför Jul, sånt har jag 'avstått från' sedan länge.. hade gärna åkt upp till min 88 år gamla mor och firat Julen där, också med tanke på att hennes 'andra' son (min bror) avled i början på oktober, men pandemin satte stopp för det besöket.. Det får bli när pandemin lugnat ner sig igen.. Här var vädret perfekt under Julen med sol och vindstilla och nån frostig minusgrad på Julafton, medans det på annandagen bjöds på snöbyar där snön vräkte ner under vissa perioder men blev ändå inte mer än kanske 3-4 cm. och räckte till pulkaåkning för barnen nere i parken här! Det var hur mysigt som helst och inbjöd till en del bilder..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-12-26 22:40
Här har varit garanterat lugna dagar, men jag behöver inte anstränga mig för att känna av människor ute på stan och i affärer tex. God fortsättning Jan!
Ja, det är lätt att hamna i julstressen och då missar man hela poängen kan jag tycka. Alla dina bilder är mycket vackra och andas verkligen lugn. Svårt att välja favorit, men frosten är extra tydlig i sista och förhöjer den lite extra, så det får bli min favvis.
Hälsningar, Bjarne
Tre vackra landskapsbilder med extra + till första med isögonen..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-12-28 23:00
Tack för det Gunte, kändes skönt med lite sol och klar himmel! Nu är det lika grått igen :-(