Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KATSURAN, LÖVEN OCH BILDSMAKEN

***

Smaken är, liksom baken, delad. Inte bara i folkmun, det gäller latinare*) också. Det intressanta är att min egen smak växlar från period till period, ja tom från dag till dag. Som vanligt kan jag inte alltid hålla mig till sanningen, eller verkligheten då, ibland ljusar jag upp lite här och mörkar ner lite där, ibland gör jag bilden en smula diffus, ibland lägger jag på lite glow (Silver Efex Glamour Glow tex). Det dåliga samvetet för att inte vara en RIKTIG fotograf, i alla fall en riktig naturfotograf, har minskat med tiden, jag gör mer som passar mig för stunden. I dom senaste bloggarna (tre med den här tror jag) har jag därför känt mig föranledd att särskilt skriva ut att jag i stort sett inte gjort något sånt alls med bilderna. För att testa känslan är dom dessutom lite mörkare än jag brukar göra bilderna.

*

När jag nu ändå skriver om smak och bilder kan jag göra ytterligare en bekännelse. Ibland till och med anpassar jag bilderna en smula efter vad jag tror är publikens smak. Inte på FS förstås, där kännarna finns......Men vissa bilder jag lägger ut på Instagram och FB får lite mer kräm och kanske lite mer glow än jag har på bilderna jag visar på FS. Och det ger uppenbart fler likes, det är ju viktigt som ni vet. Ännu har jag inte gått så långt att fotat fiskargubbar i sydväst rökande pipa och gjort bilder med extra glow och extra svärta, men man vet aldrig......

*

Vaddå, luras? Sälja min själ för några likes? Konstnärens själ? Men för mig är en bild är en bild är en bild. Antingen gillar du bilden är också gillar du den inte. Historien bakom bilden, tekniken bakom bilden är ointressant, det påverkar inte min spontana uppfattning om bilden. Så länge vi inte jobbar med dokumentära bilder, vetenskapliga bilder eller nå´t annat liknande är friheten stor.

*

Katsuralöv

*

Katsuralöv - och här finns lite överstrålning

*

Bukettapellöv

*

Katsuralöv

*

Katsuralöv

*

Kommer jag inte ihåg vilken buske jag fotade, kvittenbusken kanske, får gå ut och kolla
*

*) Karlfeldts Svarte Rudolf "....talar med bönder på böndernas vis och med vise män på latin....."

***

Inlagt 2019-10-10 15:33 | Läst 291 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Du skriver om dina små redigeringar: "lite här ... lite där ... en smula diffus ... lite glow ...". Och sen säger du: "Det dåliga samvetet för att inte vara en RIKTIG fotograf".

Men Björn, nästan alla hobbyfotografer redigerar "lite" sina bilder. Det hör till denna hobby. Man fotar. Och man redigerar. Så jag skulle vilja säga tvärtom. Om man INTE redigerar (dvs förbättrar) sina bilder är man ingen RIKTIG fotograf. Så du behöver inte ha dåligt samvete!

Sen finns det tyvärr alltför många (se bara på 500px) som överredigerar så pass mycket att man hellre kan tala om manipulation. Hötorgsfoton. Men till den kategorin hör ju inte du.

Tycker mycket om den andra bilden!
Svar från Khalad   2019-10-10 20:57
Tack Ragnar, såklart har du rätt, och dåligt samvete är väl att ta i. Det är väl när jag tar till sånt som Glamour Glow, Pastel och liknande jag tänker att sådär gör nog inte dom som kan. Fast vad vet jag, dom har nog andra tricks.....Huvudpunkten är dom sista meningarna, det där med att en bild är en bild är en bild. Det tycker jag förtjänar att sägas ganska många gånger, som jag upplever det kommer det gång på gång bloggar som saliggör än den ena tekniken, än den andra tekniken, än gamla fotokändisar, än vissa objektiv, sensorstorlekar eller kameramärken. Självklart är det helt ok ur alla synpunkter att ha olika fokus här på bloggen, men när det kommer till hur "bra" olika tekniker, objektiv eller vad det nu är är det liksom bilder som gäller - tycker jag.
Ragnar har ju redan klargjort även min uppfattning..Har dock en lite invändning om "historien bakom bilden" som du skrev..
Det tycker jag kan vara väldigt trevligt att läsa om det finns en sådan.
Har ju inte med tekniken att göra på det viset..
Trevliga små guldkorn från hösten ..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad   2019-10-10 21:00
Tack för det Gunte! Läs gärna kommentaren till Ragnar, och du har såklart rätt i att visst kan det vara intressant att veta hur bilden är tagen, det är inte riktigt det jag menar.
Oavsett om du har manipulerat bilderna eller inte så tycker jag att du fått fram budskapet, hösten är här. Bild nr. tre får min röst.
Ha det gott/Stig
Säger som Ragnar här.
Många fina bilder blev det Björn, och sen gör den där redigeringen det där lilla extra ;)