Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KEN ROCKWELL OCH JAG OM MINOLTA 85/1,4

***

This is the world´s first autofocus ultra-speed tele. Nikon didn´t copy it until almost ten years later in 1995. This is a spectacular show-off lens for Minolta. No newer 85mm lens from anyone will make pictures any better than will this lens.

Skrev alltså Ken Rockwell 2013. Så visst, det kan ha kommit något vassare nu. Kanske. Men det lockar mig inte. Det här objektivet tillverkades från 1987 fram till 2006. Jag köpte mitt begagnad 1990 efter att ha fått en inte så märkvärdig summa pengar i 50-årspresent från mina föräldrar  (jag hade faktiskt önskat just det för att kunna köpa ett riktigt objektiv). Det var mitt absolut första högklassiga objektiv överhuvudtaget. Jag hade då redan fotat i nästan 40 år utan att någonsin ha haft en märkeskamera eller ett märkesobjektiv. Det funkar fortfarande perfekt förutom att förvalsbländaren är trög i kyla, typ under 0 C. Allra bäst gillar jag det till porträtt. 85 mm är ju den perfekta porträttbrännvidden och det har i mitt tycke en nästan perfekt kombination av skärpa och mjukhet. 

*

Med det här inlägget menar jag nu inte att påstå att det här objektivet minsann är bättre än allt annat i 85 mm, bara att jag är väldigt glad för att ha det, att jag trivs utomordentligt bra med det och att jag är beredd att skriva under Kens påstående. Bilden på Elias är några år, tagen 2013 med min A99:a och den här optiken i naturligt inomhusljus. 1/160 s, bl 1,7 och ISO 640

*

Snart fyra år

*

***

Inlagt 2019-11-17 00:13 | Läst 3783 ggr. | Permalink

"Detta inspirerar mig att söka fram min ljusstarka 80 mm 1.2 -glugg som jag inte använt på länge. - hawk"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Riktigt fin bild, med både skärpa och lyster i ögonen. Har själv aldrig ägt en 85:a, har haft det i tankarna flera gånger men det har alltid blivit något annat.
Svar från Khalad 2019-11-17 16:27
Tack Peter, som porträttobjektiv på fullformatare är dom idealiska - tycker jag. Hälsningar/ Björn T
Din bild är mycket bra, nära och intim. En bild att glädjas åt under lång tid framöver.
Elias verkar luttrad framför kameran, avkopplad cool kille
Svar från Khalad 2019-11-17 16:28
Tack för det Lars! Och visst är han van vid farfars kamera :-), hälsningar/ Björn T
Fint porträtt som visar det du säger!
Under 1970-talet hade jag Zeiss Planar 1,4/85mm. Ett härligt objektiv med prestanda liknande ditt. Jag märkte emellertid att folk ryggade lite för den imposanta frontlinsen. "The inquisitive eye", som någon upplyste mig om. Jag fick byta till Zeiss Sonnar 2,8/85mm.
syntax 2019-11-17 12:08
Jag har läst en gång till och fastnat för frasen "...det har i mitt tycke en nästan perfekt kombination av skärpa och mjukhet." Även Bengt här nedan är inne lite på den saken. Varje motiv kräver sitt, och det går inte att ha ett generellt krav på exempelvis extremskärpa, Vi har med verkligheten att göra.
Om ett objektiv är extremt skarpt på stora bländaröppningar, så blir skillnaden mellan denna skärpa och den hastigt inträdande oskärpan alltför stor. Ett porträtt kan bli spolierat av sådant.
Din bild är ett utmärkt exempel på ett bra porträtt där en lagom skärpa på bländare 1,4 angenämt glider över i den näraliggande oskärpan.
Om vi gör tankeexperimentet att objektivet hade varit dubbelt så skarpt på bländare 1,4 - ja då hade det sett ut som en rund skärpekrans runt näsan.
Svar från Khalad 2019-11-17 16:31
Tack Peter, här funkar det bra. Men du har också rätt, inget objektiv är bäst på allt, det gäller också kameror. Många hälsningar/ Björn T
Fantastiskt fint porträtt. Både mjukt och skarpt. Har flera Minoltaobjektiv men inte denna juvel. Borde nog skaffa ett.
Svar från Khalad 2019-11-17 16:33
Tack för det Torbjörn, roligt att du gillar bilden :-) Hoppas din återhämtning fortsätter, hälsningar / Björn T
pic-tor 2019-11-18 10:53
Tack Björn. Återhämtningen går som planerat.
Riktigt fint det här. Mjukt vänligt men ändå med skärpa. Något att tänka på när många porträtt tas i dag, där stoltheten ofta liggerr i hur groteskt skarpt objektivet är, och den abildade blir en bisak och glöms bort redan vid fotoögonblicket.
/ Bengt H..
Svar från Khalad 2019-11-17 16:37
Tack Bengt, skärpa är inte allt. Lagom är ofta bäst , både i många avseenden och i många sammanhang :-) , hälsningar/ Björn T
Detta inspirerar mig att söka fram min ljusstarka 80 mm 1.2 -glugg som jag inte använt på länge.
- hawk
Svar från Khalad 2019-11-17 16:38
Trevligt att höra, tack Håkan! Ser fram mot dom bilderna, hälsningar/ Björn T
Hej Björn.
Det är ett porträtt som kommer mycket högt upp på listan här hos mig - underbart "gavtyve" uttryck - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har i manga år känt KR som en mycket kontroversiell och diskuterad person. Jag gick med i en fotogrupp för flera år sedan där vi än inte måste hänvisa till det han skrev eller ens nämna hans namn !!! Men jag läser fortfarande honom. Senast när jag blev intresserad av X100feren :-) :-)
Svar från Khalad 2019-11-17 23:16
Tack för det Erik! Jag läser inte särskilt många fotoinfluencers på nätet men KR har jag då och då stött på, oftast när jag googlar på något i fotovärlden. Vet inget om varför just han skulle vara kontroversiell, som jag känner det kan ingen åsikt, oavsett ämne, deklareras på nätet utan att motsatta åsikter omgående dyker upp :-) Många hälsningar/ Björn T
Mycket fint barnporträtt! Hälsn, LO
Svar från Khalad 2019-11-17 23:16
Tack för det LO! Hälsningar/ Björn T
Väldigt fint porträtt och killens nyfikna blick talar ju för sig själv..
Tjatade öronen av en kompis under KoncaMinolta tiden om att han
borde sälja sin 85:a till mig men icke :(
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2019-11-18 11:42
Tack Gunte! Och kompisen visste väl vad han hade kanske? Hälsningar/ Björn T