Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KLENSHYTTAN

***

Hur många gånger jag passerat Klenshyttan utan att stanna vet jag inte men jag har kört den vägen sen 1965. I går kväll stannade vi, I och jag. Oplanerat, i bilen låg A99:an med 135:an. Alltså fokus på detaljer och känsla.

*

Fin info på skyltarna, hyttan  startades 1605 och var igång oavbrutet till 1920, alltså 315 år. Under större delen av tiden var den en riktig bergsmanshytta, bergsmännen ägde alla 24 andelarna. 1842 köpte Hagge Bruk in sig och blev 1863 majoritetsägare. Säkert bra, 1882 byggdes en ny masugn och flera andra investeringar gjordes. Nedläggningen 1920 sägs bero på en olycka, 6 män skall ha förolyckats, men jag har inte kunnat hitta någon info om vad som hände.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-07-26 21:55 | Läst 1940 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Dom gamla bruken är intressanta fotomiljöer. Vi har Forsbacka här hemma men det har gått trögt med fotandet även om jag gjort några försök. Åker någon fotograf dit så är det oftast för att fota strömstaren under vintern. Intressant att dom tog tillvara den överblivna slaggstenen till väggar och dylikt. Den oansenliga lilla blomman på andra bilden heter nog vädd. Sån där blomma som är så vanlig att man inte alltid lägger märke till den.
Sten
Svar från Khalad 2021-07-26 22:23
Hej Sten, det är dom! Det här var helt oplanerat och en 135:a inte idealisk eftersom det är trångt. Jo, vädd känner jag igen, den finns lite överallt och i en rad olika underarter. Den (ängsvädden) klarar torka bra, den finns på allmänningen ovanför badplatsen vid Bartjärn här i Korsheden och blommar trots att gräsmattan blir alltmer gulbrun av torkan. Och slaggsten finns överallt här i hjärtat av Bergslagen.
Hej,
Det lönar sej att stanna till, även om det är något man "sett" I åratal.
Det visar dina bilder verkligen. Härliga foto, med skönt ljus och fina färger.
// Conny
Svar från Khalad 2021-07-27 18:35
Tack Conny, visst lönar det sig. Det är nästan lite konstigt, jag har åkt runt här i Bergslagen för att få lite bilder på dom gamla gruvorna, hyttorna och smedjorna men den som låg framför ögonen Bela tide har jag inte stannat till vid :-)
Svar från Khalad 2021-07-27 19:53
Tack Conny, så är det ofta. Ger man sig tid finns det motiv.Tack för fin kommentar!
Det är aldrig fel att stanna till. Alltid ser man något nytt eller något liknande man sett förut och bygger på sin kunskapsbank med sina iakttagelser. Gamla industri- och bruksmiljöer är intressanta platser.

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2021-07-27 20:08
Det är det inte, alltid hittar man något, tack Jörgen! Och bruken är verkligen fina miljöer!