Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KULTURHUSET I YTTERJÄRNA

***

Ytterjärna är ju sen länge svenskt centrum för antroposoferna. För säkerhets skull, jag är inte ett skvatt intresserad av varken antroposofi eller andra teosofiska idéer. Däremot har dom ett bra, ekologiskt fik och matställe i kulturhuset i Ytterjärna, det passar perfekt för en fika på väg från Finspång och halvvägs till Stockholm. Senast i torsdags passade det utmärkt, på väg till Löwenströmska. 

*

Bland alla idéer antroposoferna omhuldar finns det några få jag kan uppskatta, den ekologiska maten, deras formspråk och deras färgvärld. Just dessa tre finns alla i Kulturhuset i Ytterjärna. Jag är inte i detalj insatt men det arkitektoniska formspråket handlar bla om att undvika skarpa vinklar, framförallt räta vinklar, liksom hårda linjer, man strävar efter mjuka linjer som nog mer ska efterlikna naturens former. Samtidigt vill man ha många färger men undviker helt starka dominerande färger, i stället vill man ha milda pastelliknande färger.

*

Varje gång jag är där och fikar/ äter, tar jag några bilder där inifrån, jag gillar interiörerna mycket mer än deras exteriörer som för mig har ganska underliga utseenden. Ändå  har jag inte förrän i torsdags lyckats få med mig någon bild som åtminstone ger en liten smula rättvisa åt känslan där. Inte något märkvärdigt alls men en bild som jag själv kan tycka visar ungefär hur det ser ut, i varje fall i mitt huvud.

*

Interiör från andra planet på av Kulturhuset i Ytterjärna

*

***

Inlagt 2020-01-19 22:26 | Läst 2718 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag besökte sjukhuset där för flera år sedan. Man pratade då precis om det du beskriver, färgsättningen, hörnena etc. Man lät till exempel inte väggfärgen gå ända upp i taket, utan man körde en mjuk övergång till taket, vilket faktiskt gav ett mjukare intryck. Och från varje säng i varje sjukrum ("sal") såg man träd, eller åtminstone nåt slags natur. Vilket intressant nog finns evidens på; en undersökning har visat på upp till 2 dagars snabbare tillfrisknande efter exempelvis galloperation, om utsikten i sjuksalen var natur/träd istället för betongvägg.
Nej, jag köper inte heller allt i deras teosofiska värld, men en del tankar är klart intressanta.
//GöranR
Svar från Khalad 2020-01-20 19:19
Tack Göran, Vidarklinikens sjukhusverksamhet har avvecklats under 2019 så vitt jag vet. Sjukhuset fick kritik från Region Stockholm för alltför ensidig inriktning på alternativmedicin plus att det fanns brister i journalföringen. Den homeopatiska medicineringen är ett bra exempel på något jag själv ser som ren vidskepelse men jag har varit där och håller med dig om det fina med uppmärksamheten på natur och människans i vid bemärkelse. Hälsningar/ Björn
PS Just det du berättar om saklig utvärdering av miljön för tillfrisknande tror jag vart del i ett inslag jag sett i Vetenskapens värld :-)
Intressant, gillar färgsättningen på rummet mycket! Må fint, LO
Svar från Khalad 2020-01-20 19:20
Tack LO, vi är helt överens där!
Mycket likt min sons förra skola, Kristofferskolan i Bromma. Intressant att de har en så tydlig arkitektonisk stil.
Svar från Khalad 2020-01-20 19:22
Hej Magnus, jag har inte sett Kristofferskolan men har för mig det är en Waldorfskola så det är helt logiskt. Mjuka fina och harmoniska miljöer blir det!