Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LÅDKAMERAN

***

Måns berättar ju förtjänstfullt om den lådkamera han fick titta på och undersöka i dom senaste bloggarna. Det fick också mig att återvända till 6x9 negativen. Liksom många i min generation var lådkameran inkörsporten till fotograferingens värld. Eftersom jag har bilder från min storasysters konfirmation våren 1952 vet jag att jag hade börjat fota då. Det var pappas lådkamera jag använde, tyvärr hade jag inte begrepp att spara den när jag sen gick vidare med modernare kameror. Jag tror han köpte den till hans och mammas bröllopsresa 1936, några dagar i Norge, så rimligtvis ungefär samma ålder som kameran Måns undersökte.

*

Nåväl, jag har 135 st 6 x 9-negativ sparade, dvs åtminstone 17 filmer. Dom tog jag åren 1952-54, sommaren 1954 köpte min första egna kamera, en Nettar. Jag tror dom här bilderna är från jultid 1952-53 eller 1953-54 eftersom morfar är och hälsar på. Han förlorade sin fru Olga 1951 så det är logiskt. Jag har visat dom tidigare men tycker det är roligt att visa att det gick att ta inomhusbilder med bara naturligt ljus trots helt mörkt ute. Kameran hade jag säkert på ett bord, ag måste ju röra kameran för att kunna trycka av och hålla slutaren öppen nå´n sekund eller så. Trådutlösare fanns inte till den. En sekund, bländare 8 eller 11 och kanske FP3 låter rätt rimligt med det ganska dåliga inomhusljuset.

Pappa står vid stora bordet i vardagsrummet och bläddrar igenom dagens tidning. Lillebror Dag sitter intill och lägger patiens

*

I radiohörnan intill sitter morfar och storasyster Sigbrit och läser. Eftersom morfar var född 1872 är han här drygt 80, alltså ungefär ett år el två yngre än jag nu.

*

***

Inlagt 2023-01-30 19:32 | Läst 995 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Stilig bild på morfar! Du hade redan då ett säkert öga för komposition.
Den bästa kameran är alltid den som finns till hands. Utan lådkameran hade ju inte denna bild funnits.
Svar från Khalad 2023-01-30 22:28
Tack Peter! Morfar var, som dom flesta i min släkt, lärare. Han var en aning sträng mot oss barn men alltid rak och reko och jag har bara positiva minnen!
Värdefull!
- hawk
Svar från Khalad 2023-01-30 22:28
Det är det, tack Håkan!
Morfar är mycket prydligt klädd med väst, slips och ärmhållare (tror jag det hette). Jag gissar manschettknappar på skjortan. Den där lampan vid spegeln skulle jag inte ha något emot att ha hemma. Dina familjebilder är alltid intressanta att få ta del av.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-01-30 22:38
Hej Lena, tror det är jultid som sagt och gissar det är därför han har vit skjorta, manschettknappar och ärmhållare. Han var alltid prydligt klädd men oftast gick han i bara väst eller grövre vardagskostym. Manschettknappar definitivt, det syns på att ärmlinningen inte går omlott utan det blir liksom en snibb. Manschettknappar har jag rätt ofta haft på middagar och så där, däremot inte ärmhållare. Inte hundra på varför dom användes men jag gissar att det var för att kunna finjustera ärmlängden. Ska man vara riktigt snyggt klädd i kostym med vit skjorta ska ärmarna precis gå utanför kavajärmarna, inte för mycket och absolut inte heller försvinna in under kavajärmarna - en vit kant bara. Tack för fin bildkritik!
GunnarW 2023-02-01 08:39
Javisst Björn, precis så med ärmlängden 🙂

Även i övrigt njutbara kommentarer av Lena och dig
Riktigt bra bilder som visar den stämningen som fanns i vardagsrummet innan TV:n kom. Man lyssnade på radion och läste eller gjorde något annat. . Fin och värdefull bild på Din morfar. Även första bilden är bra! Mvh Wolfgang
Svar från Khalad 2023-01-30 22:43
Tack för det Wolfgang! Allt var ju lite annorlunda då. Det kan se lite tillknäppt ut för yngre som ser det idag men jag upplevde aldrig att stämningen var stel. Kul att du gillar första också. Ser att kameran rört på sig lite, men utan stativ och trådutlösare hände det ibland.
Fina historiska bilder! 1872, det är mer än 150 år sedan... Det blir långa tidsspann ibland, min farfar var född 1865.
Svar från Khalad 2023-01-31 13:51
Tack för det Christer! 1865, ytterligare 7 år tillbaka i tiden, imponerande. Och det känns roligt att eta att jag suttit och pratat med någon som var född en bra bit ner på 1800-talet.
Blir förvånad över hur bra det blir med en lådkamera inomhus, och då visste du kanske inte vilken välgärning det var att ta bilderna. Modern inredning som duger idag, stiligt klädda karlar.
Svar från Khalad 2023-01-31 14:16
Hej Stefan, det visste jag inte. Men jag jag tog bilder på det som fanns runt om mig - familjen, hemmet, skolan och kompisarna. Och visst var det mer ordning och reda, propert var nog ledordet :-). Tack för bildkommentar!
Hej Björn - jeg har sagt det før. Du har en uvuderlig foto-skat - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Jeg har set dem tidligere i dag på FB.
Svar från Khalad 2023-01-31 19:49
Bugar o tackar Erik! Och stort grattis till guldet! -)
Bilder som ger ett titthål in till hur det var då! Man riktigt känner stämningen. Den andra är påfallande väl komponerad, du tog vara på de runda formera och ljuset inte "bara" personerna.

Andra bilden är säkert tagen med kameran på bordet som syns i första bilden. Den kamera jag kollat på nu har en tämligen stark fjäder i avtryckaren. Inte särskilt svårhanterlig för ett vanligt avtryck, men direkt svårt i läge B. Man drar ut en liten tabb och trycker av och håller avtryckaren nere. Det gör lite ont i tummen och på ett blankt bord rör sig kameran fast man håller nere rätt så hårt! Den kamera jag fått låna är ju tysk, men konstruktionen snarlik Kodaks Brownie och andra lådkameror.

Att du fick låna kameran, rimligen också fick film och fick använda den så här tror jag tyder både på föräldraomtanke och att den generationens vuxna tyckte att det vara bra att ungdomar hade ett intresse, inte bara drev omkring i nåt gäng.