Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LANDSKAP - FÖRSÖK

***

Samtidigt som jag ser att mina bilder är bra mycket "bättre" (nu är jag där igen, typ bra - dåligt) än för bara några år sen börjar jag inse hur svårt det är att få till bilder som stämmer med min känsla fullt ut. Ganska ofta väljer jag svartvitt, ibland för att det tilltalar mig mer i aktuell bild men ganska ofta också därför att färg är för svårt - jag får helt enkelt inte till det med färg också. Förutom kontrast och exponering och det som gäller svartvitt ska färgtemperatur och färgmättnad och lite till stämma. Och bara att välja kontrast tycker jag är svårt i färgbilder.

*

Ska jag vara ärlig har jag ingen säker känsla för komposition heller, i varje fall inte innan bilden är tagen. Efteråt, när jag sitter vid datorn och tittar, tror jag mig ha hyfsad känsla för vad som funkar, men jag har otroligt svårt att göra en bild. Igår eftermiddag gjorde jag en tur till Roxen och ljuset på seneftermiddagen kändes riktigt fint. Jag tillbringade någon timme eller två med att försöka göra några bilder så som jag ville ha dom vid strandkanten och det blir skapligt men inte så som jag vill ha dom. Och eftersom jag inte ser direkt när jag fotar vilket som verkligen funkar har jag med mig typ 100 bilder hem på ungefär samma motiv. Här kommer några med lite funderingar, alla tagna med 99:an, vidvinkelzoomen, stativ och lågt ISO, 80 eller 100.

*

Första är jag mest nöjd med, i varje fall med ljus, färg och kontrast. Däremot ser jag ju att den skulle varit helt utan förgrund, den där spretiga kvisten förstör bara den ro som annars funnits i bilden

*

I nästa har jag istället en tall. Här var det det annalkande regnet jag ville ha med och det är ok men tallarna.....Ganska rörigt skulle jag vilja säga, dessutom lite turistbroschyraktig förgrund as such.

*

Det finns gott om jättestora ekar i området. Kan en maffig ekgren som sträcker sig ut över vattnet göra sig bättre? Svaret är uppenbart nej, definitivt inte med den där pinnen nästan längst ut som sticker rakt ner.

*

Istället för att fokusera söderut mot sjön tittar jag nu istället västerut utefter norra stranden och mot solen som lyser igenom molnen. Här blev eken, vassen och vattenblänket riktigt bra, men vad i herrans namn har dom där tre småträden där till vänster att göra? Och dom såg jag faktiskt redan före exponeringen att dom inte alls skulle vara med men ingen såg hade jag med och inte hittade jag något annat sätt att bli kvitt dom heller

*

I alla fall inte om jag skulle ha ekstammen med. Här har jag gått förbi ekstammen och slipper dom där taniga slanorna men då får jag inte heller känslan den där riktigt mäktiga ekstammen ger mig

*

Nytt försök från samma ställe men mer ut mot sjön igen och, nja....Rätt spretigt intryck.

*

Den här blev västerut istället, inte heltokig faktisk och ett annat ljus såklart eftersom det är åt ett annat håll.

*

Lite mer upp mot land kanske?

*

Det var när jag gick upp mot vägen igen härifrån jag såg att vägen vid låg vinkel blev ett streck mot den mörka skogen bakom och såg för en gångs skull för mig hur bilden skulle kunna se ut, den jag visade igår med träningscyklisten. Därför stannade jag och fotade ett antal bilar på lagom lång tid för att få lite suddighet, personbilar i olika färger, en timmerbil, cyklist hade jag inte ens tänkt på men det kom en sån.

***

Inlagt 2015-04-04 00:35 | Läst 2588 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tycker dina bilder är riktigt riktigt bra, och grenarna och träden tillför något till bilderna tycker jag, men vi tycker alla olika. =)
Ha det så bra!
Det är svårt, ute i naturen tycker jag. Svårt att få djup, svårt med alla kvistar och allt spret som är i vägen...precis som du visar här. Min erfarenhet är också att förgrundsträd/grenar kan ofta kännas rätt och se bra ut på plats men när man sedan ser bilden tar de ofta upp för mycket plats och för mycket uppmärksamhet på bilden.
Egentligen borde nog jag avstå att analysera dina bilder...för naturen är inte min grej...men bild nummer ett skulle absolut vara utan kvist tycker jag.

ha det gott!
Jag tycker först och främst, att dina bilder är bra men samtidigt ler jag igenkännande både åt dina egna kommentarer, som får mig att se tillkortakommandena, som jag kanske missat annars och inte minst din självkritiska hållning. Men jag tycker, som bekant, att det är positivt, att granska sina bilder kritiskt för att kunna utveckas som fotograf. Du gör det dessutom med humor, vilket gör det mer tilltalande.
På samma sätt som fåglar nästan aldrig poserar som man vill när man vill, är naturen sällan skapad för att stå modell till den perfekta bilden.
Vi kämpar väl på?
Eva
Om du tänker på tre gånger tre och lägger det du vill ha i gyllene snittet så blir du väl nöjd med kompositionen därest du inte vill ha motivet centralt.
Sista bilden är trädet så placerat som allt känns "Stabilt".
Ingen regel utan du kan frångå den så är det.
Jag tror du för tillfället tänker för mycket på något bildmässigt som kanske inte finns.
Fortsätt ta bilder som du känner för. jag tänker på alla dina bilder på barnbarnen som var
underbara likaså på arkitekturbilderna från Göteborg.
Naturen kan man väl skildra som man känner för eller?
God natt
Gun-Inger