Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LÖRDAGSTRÄNGSEL - LUDVIKA 1955

***

Bilden heter just lördagsträngsel i mitt negativalbum. Den är tagen lördagen den 28 maj 1955 (på förmiddagen!). Jag hade haft min första egna kamera ett år, en Zeiss Ikon Nettar. Kameran hade jag köpt ny för 127 kr på Stefans, och pengarna för att köpa den hade jag jobbat ihop som cykelschas hos Olle Ericsson, speceriaffären som ligger snett bakom mig till höger. Jag var nu efter ett år skapligt bekant  med kameran, det står i negativalbumet bl 11 och /200 s vilket gett ett bra exponerat negativ med skaplig skärpa. Själv var 14 år och på stan så ofta jag kunde med kameran.

*

Bilden är här något beskuren i över- och nederkant för att fokusera på det intressanta, negativet är ju kvadratiskt 6 x 6 cm. Man ser Storgatan ner mot ASEA, vänstertrafik såklart. Till vänster ligger torget, fortfarande obebyggt (numera Engelbreksgallerian). Skomakarn i lilla huset rakt fram har jag lämnat in många skor för halvsulning och klackning till. Längre in till vänster låg auktionskammaren. Som alltid under affärstid massor av folk på stan, dom flesta hade gått eller cyklat in till centrum. 1955 tror jag inte det fanns några stora P-platser alls och definitivt inga parkeringshus, det räckte med parkeringarna utefter gatorna. Stan hade ca 11 000 invånare. Bokhandelshörnan och Posten (med 3-5 kassor beroende på trängsel) ser ni till höger på bilden och alla affärer var igång, minns inga tomma affärslokaler. ASEA var fortfarande ASEA och inte vare sig ABB eller Hitachi.

*

*

***

Inlagt 2022-12-01 14:11 | Läst 1059 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Väldigt fin 1950-talsstämmning. Just så var det lite var stans i Sverige. Jag var 11 år det året, och kommer väl ihåg.
Svar från Khalad 2022-12-01 21:32
Tack Peter! Städerna var ju "öppna" och tillgängliga på ett annat sätt än nu då allt bygger på att vi sitter i våra stålbubblor, ställer bilen på parkeringar stora som fotbollsplaner och sedan rusar in i galleriorna.
Trevlig bild från det året jag också föddes .
Svar från Khalad 2022-12-01 21:32
Tack Dan, uppskattas!
Bilder från 50-talet är guld!
Svar från Khalad 2022-12-01 21:32
Instämmer, tack Thomas!
1955 var jag tre år, bodde i skogarna. Men det är ändå igenkännbart det din bildskildrar. En helt annan tid minst sagt. Ett tidsdokument som väldigt få tonåringar på den tiden fotograferade.
Svar från Khalad 2022-12-01 21:33
Tack Stefan, jag glädjer mig verkligen över att ha kvar dom här bilderna!
Det är väldigt kul med bilder som blir mer värdefulla ju längre tiden går, en egen tidskapsel att plocka fram som inte går att ersätta.

Det som slår dig, som inte själv var med det här året, hur välklädda alla människor var en lördag på stan. Det känner jag inte igen från dagens helgflanörer.
Svar från Khalad 2022-12-01 21:38
Instämmer, tack Conny! Intressant att du noterar att folk är propra och välklädda. Det var man när man gick ner/ut på stan, man ville klä upp sig en smula. Det finns säkert dom som tycker detta är småborgerligt, själv tror jag det hängde ihop med att arbetskläderna förr verkligen var arbetskläder, inte färgglada och smidiga som ofta nu. Det fanns ett sug efter att få klä sig lite snyggare.
Även om jag inte har någon anknytning till Ludvika, så är det alltid lika intressant att se dessa bilder och läsa historien bakom. Dokumentär fotografi av högt värde.
Svar från Khalad 2022-12-01 21:39
Tack Anders, 50-talskänslan finns nog där också för icke ludvikabor.
Vilken fint redovisande vardagsbild! Nåja, lördagsbild, men även lördagen var ju arbetsdag och skoldag iallafall på förmiddagen.

Cyklar ställdes vid trottoarkanten. Man satt upprätt på cykeln, styrena var höga. Nån hade skaffat en sprillans ny amerikanare. Folk var noga klädda, dräkt, kappa, herrarna med hatt, och hade säkert borstat av kläderna och putsat skorna. (Numera finns inte klädesborstar att köpa).

Jag minns att som barn och ungdom, jag var 17 år då, gällde det för många att bli xuxna och medelålders så fort som möjligt. Det där med ungdomskult hade inte slagit igenom även om impulsen kommit från det stora landet i väster.

Gatubelysningen med armaturer som kanske kom från ASEA och hängde i linor över gatorna var och förblev klassisk, kan nog ännu hänga kvar på sina håll.

På taket på skoreparationsverkstaden pannplåt. Då ett lätt missaktat taktäckningsmaterial, dom om så hava kunde hade investerat i glaserat tegel, tegel, kopparplåt eller skivtäckning med målad plåt. Andra fick nöja sig med pappbeläggning.

Nu räknas pannplåt som kultur, sån plåt sitter på taket på vårt hus på Gotland, där på ett gammalt spåntak, plåten kom nog dit kring just 1955.