Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NU VET JAG - LUDVIKA 1952

***

Insteget till fotograferingskonsten gjorde jag med pappas lådkamera i början av 50-talet, men jag har varit lite osäker på om det var 1951, -52 eller -53.  Nu vet jag att det i  alla fall inte var senare än 1952. Det slår mig att det är lätt att räkna ut när jag tittar på bilden på mamma och storasyster Sigbrit, tagen på Sigbrits konfirmationsdag. Sigbrit var född i okt 1937, alltså fyllde hon 14 hösten 1951 varför  konfirmationen  var våren 1952. Båda bilderna i princip ocroppade.

*

Tyvärr blev kameran aldrig sparad (inte har jag nå´n mobilbild på den heller). Minns jag rätt sa pappa att han köpt den till hans och mammas bröllopsresa 1936. Men en klassisk lådkamera som gav 8 bilder 6x9 på vanlig 120 rullfilm var det.  Fixfokus var det, möjligen två bländare (8 resp 11 kanske), fast slutartid och så B förstås 

*

Storasyster Sigbrit 14 och mamma 43 i trädgården på Carlavägen 31 på Sigbrits konfirmationsdag 1952. Typiskt lådkamera-perspektiv, taget i maghöjd!

*

Kompisen Paavo Silvenoinen framför garagen Carlavägen 31, sannolikt vintern 1952. Här måste jag stått på husets kökstrappa och tagit bilden

*

***

Inlagt 2020-05-29 13:45 | Läst 5233 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bilder tagna från maghöjd ger en alldeles speciell känsla. Kanske ska jag låta min Rolleiflex få sig en servicegenomgång. Din bild gav insipiration.
Svar från Khalad 2020-05-29 17:47
Hej Lars. Jag insåg efter att jag gjort bloggen att maghöjd nog var fel. Brösthöjd är riktigare, lådkameran har ju inget ljusschakt utan man måste sätta ögat intill så man fick böja på nacken ordentligt. Det stämmer ändå med bilden, jag som var 12 var ju bra mkt kortare än mamma och storasyster. Kul om jag inspirerar dig att ta fram Rolleiflexen! Tack Lars/ Björn
Jag tittade en lång stund på första bilden. Dina gamla bilder är ju som små historiska tillbakablickar från en tid långt före jag fanns till. De är så prydliga i sina klänningar med knäppning ända upp i halsen och kjolar långt nedanför knä. Påminner mej om bilder jag har sett på min mamma när hon var ung. Uppställt men ändå avslappnat. Hur gammal var fotografen? Insåg direkt att andra bilden måste vara Paavo. Han är ju känd för några av oss här på FS.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-05-29 17:52
Hej Lena, fotografen hade ett halvår kvar tills han skulle fylla tolv. Jag är född -40 menfyller inte förrän i nov. Trevligt att du minns Paavo:-)
Nog var det något speciellt med bilder från konfirmationsdagen från förr. Har bilder på min mamma i gräset med sin klänning. Är det inne ifrån kyrkan så var det alltid alla konfirmanderna i rader med prästen i mitten. Mitt äldsta barnbarn som jag hade på bild i min blogg nyligen konfirmerades nu i Maj. Hon var väldigt belåten men det blev utan några anhöriga vilket var lie tråkigt.
Sten
Svar från Khalad 2020-05-30 23:08
Förr i tiden sågs väl konfirmationsdagen som dagen man gick in i vuxenlivet. Efter konfirmation var man vuxen. Alltså en av de riktigt viktiga dagarna i livet. Kan förstå att det känns trist att inte skäkten kjnde sluta upp pgs av Corona, hälsningar/ Björn
Kul att se dina gamla bilder och vilken hög kvalitét de håller!
Duktig fotograf redan då.
Mycket fint.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2020-05-30 23:09
Tack Johnny. Bra med stora negativ i allla fall:-) hälsn/ Björn