Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NY LEKSAK - NYTT OBJEKTIV

***

(Raderade bloggen av misstag, inlagd pånytt!)

Det pågår nästan alltid en process inne i huvudet när det det gäller utrustning - vad finns det, hur mycket kostar det, vad behöver jag? Då och då når jag en rimlig balans och köper något. Oftast begagnat - jag har hittills aldrig blivit besviken eller gjort bort mig.  Nu har jag känt ett behov av en riktig vidvinkel tillA7:an. Jag har egentligen ett ganska bra 16-35, ett Sony Zeiss 16-35/2,8 men med A-fattning, alltså för 99:an. Den funkar på A7:an också tillsammans med LA-EA4-adaptern, men blir då ett tungt (ca 1 kg) och ganska otympligt paket på den behändiga A7:an. Sony kommer ju med nya proffsobjektiv i rask takt så det en gång ganska magra utbudet är nu ganska stort. Alldeles nyligen kom just ett par vidvinkelobjektiv i den serien, bla FE 16-35/2.8 GM. Säkert ett riktigt proffsobjektiv men det visar sig  kosta nästan 27000 och det tycker jag är för mycket. I stället hittar jag FE 16-35/ 4 OSS som är ett bra objektiv men kanske inte fullproffs, för 7900 på blocket, bara några månader gammalt. Nytt kostar det 12500. Det fick jag i förrgår. Häromdagen, på den vanliga promenaden utefter Saxevägen, fick det sitta på bara för att ta några bilder på prov. Ingen test riktigt, bara för att se att allt funkade. Och det gjorde det, här är tre bilder alla tagna med 16 mm inställt.

*

*

*

*

Sen är det ju så att det inte är alldeles tyst inne i huvudet ändå. Numera finns det något som heter A9. Tänk att ha en Sony med inte bara en fungerande AF utan en AF som är minst lika bra som Canons och Nikons bästa......Men den kostar drygt 50´ ny och än har jag inte sett någon begagnad. Och är det fåglar jag vill fota kan jag inte ha en Tamron med A-fattning och adapter, då är det bortkastat med dom bra AF-egenskaperna, då skulle det vara den också nya proffstelezoomen Sony 100-400/4 GM. Och det är väl typ 30´ till. Nåja, drömma kan jag ju.........

***

Inlagt 2017-07-23 19:04 | Läst 645 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
He he, kul att drömma.. Har också köpt ett par objektiv senaste tiden, och det har varit fasta objektiv, och det har varit rätt mycket med tanke på när jag går runt 'på stan' och fotar, det är rätt kul faktiskt! Där har jag kört rätt mycket med ett 20 mm f/1,8 som fungerar bra, men jag bör ändå vara rätt nära de 'motiv' jag vill fota, så jag kompletterade med en 85:a f/1,8 och det objektivet levererar extremt skarpa bilder med ett kort skärpedjup och en fin bakgrundsoskärpa! Riktigt kul! Nöjde mig inte med detta utan det fick senare bli ett 50 mm f/1,4 vilket kommer bli mycket användbart framöver, speciellt vid 'mörkare tider.. Inget av de båda objektiven kostar över 5000:- Lätta är de fasta objektiven dessutom, kameran tippar inte framåt med dessa objektiv när jag har kameran på bröstet, vilket jag oftast har 'på stan'. För mig känns det som att med stigande ålder vill jag nog prova det jag blir sugen på, utan att överdriva med superdyra objektiv, känns som jag kommer ångra mig annars, snart kan det vara för sent.. Fina bilder här ovan, tycker de ser bra ut! Mitt vidvinkligaste objektiv är ett zoom på 14-24 mm (fullformat) och ger jättefina bilder när man har behov av det, och det har jag! Kul är det dessutom att fota med!
Hälsn!
Svar från Khalad   2017-07-25 13:34
Då och då är det kul med ett tillskott, visst är det, tack Jan!
Utan drömmar är vi inget, helt enkel vandrande zombies utan ett liv. Så det är tur att vi kan drömma men med förhoppningsvis vetskapen om att förverkliga vissa drömmar får kosta därefter men jag/du/ni har själva förhoppningsvis förmågan att bestämma om det är värt de surt förvärvade slantarna på vad man än må drömma om.

"Dream on" och självklart skall du förvalta det du drömmer om ;-) Ha en fortsatt skön och givande sommar. //R
Svar från Khalad   2017-07-25 13:36
Tack Ronney, drömmar måste vi få ha! :-) / Björn T
Grattis! Ibland får man nöja sig med det näst bästa, jag har en pANASONIC 7-14/4,0 som är mycket bra, men Olympus kom med ett som är ljusstarkare o bättre för ett tag sen, men jag kan faktiskt avhålla mig från köp, Panasonic är liten lätt o riktigt bra, dessutom inte den glugg man använder stup i ett, må gott, LO
Svar från Khalad   2017-07-25 13:39
Tack LO, det är generellt så bra kvalitet på mycket idag att jag tror det är sällan man verkligen behöver det allra dyraste även om det finns skillnader/ Björn T
Det är kul med nya leksaker, och jag passade på att förnya mig också för ett tag sedan. CyberPhoto utförsålde den senaste av Panasonics modeller GX8 till ett rimligt pris så jag passade på att uppgradera mig. Dina bilder med den nya zoomen blev ju mycket fina av ett sommarskönt landskap. Du får drömma vidare när det gäller en kamera för 50´och det är väl något vi får göra när man är pensionär och resurserna är begränsade.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad   2017-07-25 13:41
Ja, visst är det, tack Stig! Om det blir något av den kvarvarande drömmen det vet jag inte, kanske det får stanna vid en dröm!
Grattis till det nya objektiv Björn.
Drömmar och önskningar bör det finnas utrymme för - även i vår ålder.
Jag tror att jag har slutfört att köpa flera objektiver, men man vet aldrig :-)
Har precis köpt ny och någon kommer att säga "onödiga" kamera. Det öppnas bara nu en ekonomisk möjlighet att köpa just den här kameran (drömmar och önskningar).
Jag röstar för nummer ett där du har skapat en liten titthål mot vattnet - super färger.
Med foto hälsning från Erik.
Svar från Khalad   2017-07-25 13:44
Tack Erik, vet att du köpte ny kamera nyligen, en Fuji , kan den heta XT-2 eller ngt sådant? Kul att du gillar bilderna o särskilt ettan!/ Björn Tå
Erik Madsen   2017-07-25 17:17
Næh ikke den. Det blev en Fuji X100F.
Mvh. Erik.
Hmm, lite förvånad är jag. Kanske bara okänslig för vad jag redan borde ha sett?
Alltså, du med ditt bildsinne, utvecklade och möjligen ibland invecklade tankar om livet och bilder, så känner jag att det går långt utanför prylar - GAS. Du når fram med det du för tillfället har till hands. Nästan att prylar kan stå i vägen. Distrahera.
Svar från Khalad   2017-07-25 10:48
Livet är så rikt och det finns hela tiden både och, av allting. Att prylarna inte är huvudintresset betyder inte att dom är ointressanta. Dessutom finns två konkreta drivkrafter - få en lättare utrustning och snabb fungerande autofokus, vi får se.Tack för trevlig och eftertänksam kommentar Gunnar!/ Björn T
PS Vad står gas för?
GunnarW   2017-07-26 01:46
Gear Aquisition Syndrome
eller som någon översatte:
Grej-Anskaffnings-Syndrom

Innehållskategorier