Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ON THE OTHER SIDE (3)

***

Nu är det ju så att baksidan inte alltid måste se risig ut. Det här är baksidan på gamla prästgården i Risinge, byggd omkring 1850 och alltså ca 170 år gammal. Visst, man kan nog diskutera om detta verkligen är en baksida, men entrén är i alla fall på motsatt sida. Jag måste säga att prästerna verkade ha hyfsad bostadsstandard där i slutet på 1800-talet. Och jag gillade ljuset när jag tog bilden häromdagen, solen höll just på att passera sydväggen här. För den fåkunnige kan det vara intressant att veta att Zarah Leander bodde här några år omkring 1930, hennes svärfar var präst i Risinge. 

*

*

***

Inlagt 2022-03-31 22:36 | Läst 1836 ggr. | Permalink

"Präster har väl alltid haft en hyfsad standard så vitt jag har läst mej till. Det här är ju inte alls som baksidan av pizzerian, men det har väl att göra med att baksidor använts på helt lika sätt. Här ser det ju som att baksidan leder ut i en trädgård. Kul idé detta med baksidor. Hälsningar Lena"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser helt OK ut som framsida också!

Snyggt foto med släpljuset!

Det här huset ser trivsamt ut. Borde gå att hålla varmt med sin timmerstomme. Ligger ju jättefint vid gamla kyrkan, riktig kulturmiljö.

(Prästgårdar var ju inte bara bostad utan där rymdes administration inkl folkbokföring och funktioner som idag finns i församlingsgården. Medan kyrkan fortfarande var statskyrka hade prästerna börjat tröttna på att bo så. Inte minst fruarna ville ha egna liv. Här skulle det nog kunna kännas OK att bo kvar.)
Svar från Khalad 2022-04-01 13:56
Hej Måns. Måste börja med en fråga - Hur ser du att det har timmerstomme? Det är alldeles korrekt, det stod i den info jag googlade fram, men hur ser man det utifrån? Eller kanske alla hus från den tiden hade timmerstomme? Och jovisst är det så att där fanns fler ändamål än att vara bostad för prästen. Min morbror var komminister och senare kyrkoherde i Stora Kil, och under kyrkoherdetiden bodde dom i en vacker prästgård på sluttningen ner mot Nedre Fryken. Ett kontorsrum fanns nog för kyrkobokföringen och sånt, men det viktigaste var nog den kyrkliga "representationen", symöten, kaffebjudningar, naturligtvis att ta emot enskilda i behov av stöd och tröst mm. Och jag minns också hur hans fru ibland suckade över den delen, prästens fru skulle självklart vara med i det mesta (inte enskilda samtal förstås) och hon saknade friheten att göra det hon själv ville. I grund tror jag ändå att många prästgårdar också visar vilken status det förr i tiden var att vara präst - ett av de viktigaste yrken nästan sen hedentiden, en av dom som hade stort inflytande i nästan allt som hände i socknen och en av socknens få riktigt belästa. Såklart var det status. Såg fö när jag googlade att kyrkorådet i december i fjol bestämdes att den ska säljas, hur det gått med det vet jag inte. Tack för trevlig kommentar!
Måns H 2022-04-01 19:45
Hej!

Timmerstomme:

Huset är ju putsat (reveterat) så det syns inte att det är byggt av trä. Det var nåt med proportionerna som fick mig att fundera på om det kanske är ett timrat hus, och sen drog jag den slutsatsen pga de två vita "pilastarna" som sitter där det kan ha varit knutlådor tidigare. Mellanväggarna är hoptimrade med ytterväggen och knutlådorna skyddade ändträet.

(På hörnen verkar det finnas motsvarande markeringar).

Farmor växte upp i Värmland och hade rötter i norra Dalsland. Hon var inte mallig över nånting utom att hon, och därmed jag, är släkt med Fryxzellarna. Se där, prästgener! Såna finns också på min farfars sida.
Vacker byggnad även från baksidan.

Kul idé och projekt att fotografera "den andra sidan"!

/F
Svar från Khalad 2022-04-01 13:57
Tack för det Fredrik! Vi får se hur det utvecklar sig :-)
Fin gammal byggnad och snyggt med ljuset och skuggorna.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2022-04-01 13:58
Tack Johnny, det var just ljuset som fick mig att fota den här gången, solen var på vippen att lämna väggen!
Ingen dålig baksida..spännande ljus också..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-04-01 13:59
Tack Gunte, det var ljuset som fick mig att fota prästgården igen :-)
Hej Björn.
Husets farver og det smukke lys gør det hele - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2022-04-01 22:13
Tack Erik, släpljuset gav idén att fota
Präster har väl alltid haft en hyfsad standard så vitt jag har läst mej till. Det här är ju inte alls som baksidan av pizzerian, men det har väl att göra med att baksidor använts på helt lika sätt. Här ser det ju som att baksidan leder ut i en trädgård. Kul idé detta med baksidor.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-04-01 22:11
Tack Lena, så tror jag också. Stämmer fö precis, en stor trädgård som jag fotade från. :-)