Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ORETUSCHERAT 1956 (hal Ludvika)

***

Den första småbildskameran blev en Robot IIa, inköpt begagnad sommaren 1955 för 250 :-. Den perioden blev två år och en sammanfattning kommer så småningom. Negativformatet 24x24 gjorde kameran liten, obetydligt större än en modern kompakt, och den var lätt att med, till skolan tex. Den var alltså idealisk som en slags reportagekamera, inte minst pga av den automatiska filmframdragningen. Objektivet var ett Schneider Xenar 37,5/2,8. Här kommer en serie bilder tagna från 1956.  Ni har sett dom flesta bilderna men inte alla och inte i ett sammanhang. Jag har valt att behålla bilderna i det närmaste obeskurna (men såklart normalt bildbehandlade, framförallt för att öka kontrast och skärpa). En del är en smula överskärpta ser jag men det får vara här. Mycket oskärpa och lite konstiga vinklar men bilderna är tagna under pågående lektioner och jag gillar att jag var såpass fri när jag fotade. Just nu tycker jag bara det förstärker närvarokänslan och jag har svårt att förstå att det är 64 år sen......  

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-11-06 23:35 | Läst 1788 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jättefin bildserie! !00% närvaro, fria vinklar blandas med noga raka, tidsdokument från en tid som inte heller jag förmår känna så avlägsen. Tekniken har ibland sina begränsningar men känslan är 100. Alla ser så vuxna ut. Då var väl målet att bli vuxen så fort det bara gick.

Jag gick i gossläroverk. I folkskolan var det blandade klasser. Men i realskolan och gymnasiet bara pojkar och mest bara manliga lärare. Nu är skolan förstås blandad. Vi hade klassträff där för ett tag sen. Rektor hade hört sägas att det inte gick så många flickor där förr och fick ett unisont besked, "noll".
Svar från Khalad 2020-11-07 13:29
Tack Måns, vi hade blandat som du ser. (Hal = högre allmänt läroverk, allmänt= blandat). Och visst ser vi lite lillgamla ut, inte ens jeans fanns ännu.
Hej Björn - tidsdokument och bra minnen - gilas.
Stämningen och det impulsiva är mycket viktigare än kvaliteten - och den är inte så dåligt nu heller.
1956 - när jag blev tonåring - 13 år (thirteen - teenager).
Med många vänliga hälsningar og god nat från Erik.
Svar från Khalad 2020-11-07 13:34
Tack Erik, säkert rätt många som känner igen miljö och stämning, medelåldern här på FS är hög :-)
De där tidsdokumenten är guld värda:) Men det vet du förstås om. Tack för att vi får ta del av dem. Fantastiskt roligt att du tog dig tid, när det begav sig, och att de faktiskt sparades. Glöm inte att ge dem en textremsa så att minnena lever kvar oxå i bilderna.
Utan den extra information så tappar de ju...minst en dimension.

Annars - Kvarsittning:)
Allt gott!
//Morgan
Svar från Khalad 2020-11-07 13:33
Hej Morgan, tack för trevlig kommentar! Jag kommer lägga till lite text under bilderna men den kommer mest bestå av namn som inte har så stort allmänt intresse :-)
Hej. Jag har sagt det tidigare. Tänk om jag eller farsan som fotograferade tagit bilder från Aspudden när jag växte upp. Jag blir avundsjuk när jag ser dina tidsdolument.. Fint det där!.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2020-11-07 13:37
Visst är det roligt med dom gamla bilderna. Dom har suttit orörda i negativpärmarna tills för ca 5 år sen då jag började koll a in vad jag hade. Tack Bengt!
Helt underbara bilder! Jag kan inte säga varför jag tycker så, måste titta mer på dem och fundera över det.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Khalad 2020-11-07 13:38
Tack för det Thomas! Kom gärna igen när du kommit på varför :-)
Tomasz 2020-11-07 20:16
Jag tror jag vet det nu :)
Bilderna påminner mig om min egen skoltid, och hur mycket enklare livet var då. Själv var jag inte ens född när du tog de här bilderna, så jag lever i en påhittad föreställning att det var ännu bättre då än när jag gick i skolan. En bild jag naturligtvis fått från journalfilmer, spelfilmer och utvalda reportage från den tiden -lite lagom uppblandat med erfarenheten från min skoltid.
Så bilderna kanske inte alls är underbara, utan bara en bekräftelse av mina föreställningar?

Men om jag försöker göra mig fri från mina föreställningar och tittar en tredje gång så hittar jag faktiskt bra bilder, intressanta bilder som får mig att fundera. Och det gränsar ju till underbart tycker jag.

Trevlig kväll ! /Thomas
Svar från Khalad 2020-11-09 10:13
Tack för att du kom igen Thomas! Jag tänker att det när man blir känslomässigt berörd av något är det inte alltid så lätt att veta exakt vad det är som triggat. Men min bild är också att livet var så mkt enklare då, säkert mest för att jag var yngre och problemen - mina problem - var nog inte så stora. Ha det gott!
Bra exempel på hur bilder kan vara mycket värdefulla utan att vara på högsta tekniska kvalitet. Hela serien berättar en mycket fin berättelse om skoltiden och det kamratskap du säkert upplevde. Mycket bra!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-11-07 13:38
Instämmer, tack Bjarne!
Hej,
Det här är roligt. Jag känner igen mången situation i dina bilder. Jag släpade med en Hasselblad 1000F varje dag i enhetsskolan i Linköping i slutet av 50-talet. Jag har visat några här på fotosidan och i en bok och på Länsmuseum i Linköping.
Vi som upplevde den tiden i skolan känner igen oss tydligt i dina bilder. De är så bra.
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2020-11-07 13:44
Tack Bob, förstår att du känner igen dig! På den tiden hade ju såväl läroverken som lärarna en viss "status". Nu för tiden är nästan allt - skola, polis, sjukvård mm - ifrågasatt. Det är på ett sätt bra att mkt granskas men det ger också en känsla av att det är mkt lite som är stabilt, samhället har få riktiga hörnstenar.
Jag tänker mest på ditt mod när jag ser bilderna. Och flera bilder verkar tagna i smyg. Vad tyckte egentligen klasskamraterna om ditt fotande? Och läraren? Var det alls tillåtet? Det är inga kritiska frågor, bara nyfikna. Själv tycker jag det är både kul och intressant att se. Ett värdefullt tidsdokument!
Svar från Khalad 2020-11-07 15:55
Hej Ragnar, dom är tagna i smyg, hela bunten. Och nej, det var inte tillåtet. I en del fall hade det nog renderat i en anmärkning, i andra fall en tillsägelse - stoppa undan den där nu. Dom flesta lärarna var ganska resonabla. Och kamraterna var nog rätt oberörda, då fanns ingenting av den rädsla för att hamna i bild som nu är vanlig.
Det ser ut som att du har smygfotograferat några av tjejerna:-)
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-11-07 15:59
Alla bilder är tagna i smyg under lektioner. Kan säkert säga att jag inte hade ngt speciellt intresse av just dom här tjejerna, däremot har jag ju bilder från stan och badplatserna, även på I innan vi var ihop :-)
Vilket fin serie! För en som inte varit med dåförtiden kanske extra spännande att se? Själv tycker jag att alla ser så stiliga ut med kavajerna, kanske just för att kavajen nuförtiden har ett annat slags användningsområde än just "till vardags i skolan".

Tack för att du delade med dig av bilderna här!
/Lisa
Svar från Khalad 2020-11-08 01:06
Tack för din kommentar, den glädjer mig!
Fantastiskt att få se. Tack!
Svar från Khalad 2020-11-08 16:33
Tack Gunnar, roligt att du tittade in!