Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

OVANLIGT KVÄLLSLJUS VID BARKEN

***

Häromkvällen var jag ute på Kyrkudden i centrala Söderbärke. En strålande kväll, ganska sent, strax före 23. jag hade nog varit där en halvtimme innan jag upptäckte dom mer mörkfärgade stråken på himlen rakt över sjön, på sidorna fanns svagt rosafärgade toner, mer normala för den lite fuktiga luften över sjön. Det är lätt att se att de mörkare stråken verkar samlas i en punkt strax under horisonten där solen gått ner. Säkert inte märkvärdigare än att där borta finns moln eller lite högre liggande områden (Ljungåsen tex?) som skuggar den solstrålning som fortfarande finns några hundra (eller tusen) meter upp luften. Den solbelysta delen av luften ovanför sjön får såklart ett mkt varmare ljus, men det är sällan jag sett det så tydligt och så sent, här är de säkert en timme sen solen gick ner. Dom fyra första bilderna är olika bilder men precis samma motiv, jag har varierat kontrasten en smula vid efterbehandlingen.

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-07-13 10:52 | Läst 1379 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn.
Vejrfænomener er altid spændende. At det også kan inspirere til at lege lidt med fotos af dem er et ekstra plus.
Billede mæssigt synes jeg bedst om det sidste - men det er bare mig.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2021-07-13 11:08
Hej Erik, vi är helt eniga, dom andra är för att visa fenomenet :-)
Det sista kvällsljuset är nog det vackraste. Idag finns det bra möjligheter att få bilder på det vilket inte var självskrivet tidigare. En som var tidig på att ta tillvara ljuset var den Finske naturfotografen Hannu Hautala. Det speciella ljuset i hans bok Kuukkelin maa gjorde den till den succe det blev. 1982 ?
Sten
Svar från Khalad 2021-07-13 15:14
Jo, så är det nog. Jag känner inte Hautala, har inte så många fotoböcker över huvud taget. Tack Sten, njut av sista veckan nu! Hälsningar/ Björn
Ett mycket vackert ljusfenomen och det visar att man ska ge sej till tåls och vänta ett bra tag efter att solen ha gått ner innan man ger upp och går hem.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-07-13 15:16
Jo, solnedgångsbilder måste vara efter det solen sjunkit under horisonten till att börja med, sen blir det bara vackrare och vackrare, tack Lena!
Intressant, det är inget som jag har lagt märke till iaf, fint fångat
Svar från Khalad 2021-07-13 21:35
Tack Peter, jag gissar det i princip är samma fenomen som man ser lite oftare, ljusstrålar som går ut när solen står straxt bakom en molnkant tex, hälsningar/ Björn
Härlig stämning. Hälsar NL
Svar från Khalad 2021-07-13 21:35
Tack för det NE, det var det!
Intressant! Jag såg ett liknande fenomen härom året ute i Söderarms skärgård och undrade mycket över vad det berodde på. Här verkar det fått sin förklaring.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2021-07-13 21:38
Tack Gunnar, man ser ju motsvarande när solen står straxt bakom en molnkant, ofta ser man då "solstrålarna" gå ut från solen, hälsningar/ Björn
Härliga kvällsbilder där den sista kniper guldpallen ;)
HaD/Gunte..