Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PAPPAS FÖDELSEDAG

***

Nå´n gång på eftermiddagen slog det mig, javisstja, det är sista november idag, pappas födelsedag. Idag skulle han ha fyllt 117 år. Han blev 90. Att han skulle fyllt 117  är bara en påminnelse om att jag är gammal.  

*

Jag tror han fick ett ganska bra liv. Starten var inte så lyckad, hans pappa dog en månad innan han föddes, så han växte upp ensam med sin mamma däruppe i skogarna vid Svabensverk. Jag har berättat förut, föräldrarna var trolovade med inte gifta så farföräldrarna godtog honom aldrig som barnbarn och hans mamma vågade inte berätta för sina egna föräldrar att hon fått barn. Alltså ingen pappa, inga syskon, ingen farmor eller farfar och ingen mormor eller morfar. Där fanns mamma bara.

*

Hans mamma var lärare, det blev pappa också. Jag brukar ibland tänka på hur det kan ha varit att växa upp ensam, helt utan släkt. Svabensverk ligger på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland. Och ni vet, ingen TV, ingen radio, inget badrum, inget varmt vatten.....Jag vet, ni vet redan. Men det är nyttigt att fundera ibland hur det var på vinterkvällarna tex.

*

Men som sagt, jag tror, om man nu kan föreställa sig hur någon annans liv varit, att hans blev ganska bra. Han träffade sin värmländska Maj, fick tre barn, blev så småningom skolinspektör, köpte sin första bil när han fyllt femtio. Rik blev man inte i statens tjänst, men definitivt inte fattig heller. I stort sett frisk fick han uppleva sin 90-årsdag. Ingen stor dramatik, inga våldsamma utspel. Vad kan man begära av ett liv?

*

Pappa på tjänsteresa till Blötberget, för en gångs skull var jag med. 1957 kanske?

*

***

Inlagt 2019-11-30 23:28 | Läst 3912 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En fin bild på din far. Måste säga att ni är väldigt lika varandra. Sånt som man inte ser själv men som alla andra ser. Känner igen din farmors situation. Det var lite skam att får barn utom äktenskapet. I min mormor papper står det fader okänd. Fast man förmodligen vet vem det var. Sen har hemligheterna fortsatt. Jag vet t.ex. inte vem fadern var till min syster som dog i April. Hennes son vet inte vem hans far är. Känns märkligt i dag när folk gifter och skiljer sig många gånger under sin livstid.
Svabensverk har jag varit. 1966 åkte jag moped till ett tjäderspel norr om Lumsheden. Då fortsatte vi till Svabensverk och några till mindre orter. Det var i slutet av april och det var en kylslagen färd. Några lämpliga kläder hade man inte naturligtvis.
Sten
Svar från Khalad 2019-12-02 00:04
Där ser man, jag känner mig inte så lik men dig måste jag ju tro! Pappa skämdes hela sitt liv för detta, trots att han ju själv bara var ett "offer", han hade ju ingenting gjort. Kul att du varit i Svabensverk, nu är dt ingen bruksverksamhet igång alls men inte å stort förr heller. Bingsjö ligger rätt nära, det är mera känt. Kul att höra din berättelse Sten, tack! Hälsningar/ BjörnT
Ja man måste kunna vår historia för att förstå hur bra vi egentligen har det, men dock inte alla. Din far och så hans mor var med och la grunden till det välstånd vi har i dag. Instämmer med Sten om hur lika ni är varandra och ett fint porträtt på din far.
😁
Svar från Khalad 2019-12-02 00:06
Du också, har inte alls trott mig vara lik honom, där ser man. Och nog är det bra att då och då få påminnelser för hur det var för 100 år sen, tack Hans-Åke! Hälsningar/ Björn T
Vilket härligt porträtt! Den tidens kameror kunde minsann!

Och visst är ni lika, så det där är nog alldeles säkert din far! 😉
Svar från Khalad 2019-12-02 00:07
Jojo, det är min gamla Yashica-Mat står fortfarande på hyllan bakom mig! Och du med, nr tre som säger att jag är lik pappa, inte visste jag.......Tack Ragnar, hälsningar/ Björn T
Fin bild av din Pappa! Fin stil ! Hälsar Lasse
Svar från Khalad 2019-12-02 00:08
Tack för det Lars Ove, klassisk tjänsteman! Hälsningar/ Björn T
Vilken historia! Så skönt att han kunde få ett bra liv efter en så tuff start. Bilden är fantastiskt bra också. Det känns nästan som jag får kontakt fast jag aldrig träffat honom.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2019-12-02 00:10
Hej Bjarne, det stora 6x6-formatet på Yashica-Mat-bilderna är lätt att ta hand om! Kul att du gillar bilden! :-) Hälsningar/ Björn T
Det finns en hel del likheter hos er båda när man ser ett fint porträtt som detta. Tänk så ofattbart det var att farföräldrar inte ville kännas vid sitt barnbarn för att pappan dog och att mamman inte vågade berätta för sina föräldrar. Helt sanslöst, men jag har ju läst både dina berättelser och många andra så jag vet att det var så. Ofattbart ändå.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2019-12-02 00:15
Hej Lena, det är svårt att förstå. Nu har jag forskat lite och sett att pappas farfar, alltså pappa till han som dog, faktiskt dog 7 år innan pappa föddes så jag kan inte skylla det på honom. Däremot levde farmodern så det måste varit hon som sa nej. Och min tro är att det är tron som vi egentlige ska kritisera, sex före äktenskap var synd.......Tack och hälsningar Lena!/ Björn T