Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

REALEXAMEN LUDVIKA HAL 1959

***

Det drar ihop sig till skolavslutningar just nu. Den ljusnande framtid och så, undrar om man vågar sjunga det fortfarande? Dom här bilderna är precis 60 år. Inte på dagen, men dom är från realexamen i Ludvika våren 1959. Realexamen finns ju inte nuförtiden men motsvarade ungefär att gå ut nian idag. Folkskola 6 år (7 om man inte läste vidare på läroverk), därefter realskola 4 år. Bara folkskolan var ju obligatorisk, realskola och gymnasium bara om man ville läsa vidare. Och glädjen är ju inte att ta miste på när skolan efter 10 år var slut.......

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2019-05-29 00:46 | Läst 4140 ggr. | Permalink

"Fina bilder som tydligt visar det här med den dokumentära bildens värde. Och att de bevaras. Och det beror nog uteslutande på att det finns fotoentusiaster som vet bildens värde. ( Jodå, vad gäller examina, som skrivs i tråden, man blir underkänd nu också, oftast på ett mer subtilt sätt än tidigare.)"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fin, intressant och tankeväckande bildserie Björn!
/B
Svar från Khalad 2019-05-29 21:20
Tack för det Bengt!/ Björn T
Bilderna är helt underbara Björn! Förutom dom bildmässiga fullträffarna, triggar dom nostalgin något enormt.
Det är väl på just denna punkt som man med emfas kan säga: "Det var bättre förr". Just framtidstron, optimismen, föreställningen om en ljusnande framtid. Det blir knepigt för dagens ungdom att sjunga och tycka så.
Svar från Khalad 2019-05-29 21:21
Kul att du gillar dom, tack för det Peter!/ Björn T
Härliga bilder trots att såna examensståhej aldrig varit aktuellt för undertecknad. Bara kläderna och möjligtvis frillan som skiljer från nutid..
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2019-05-29 21:24
I grund ser det nog likadant ut nu, men jag tror att den spontana glädjen var närmare till då, utan sprit och ölflak. Det fanns ju också, men inte överallt som idag. Tack Gunte, hälsningar/ Björn T
Realskolan var nog betydligt " vassare " än 9-årig grundskola/NE
syntax 2019-05-29 15:03
Visst var det så. Det var en examination - därav namnet examen. Man kollade vad eleverna kunde, och om dom inte kunde så blev dom underkända i examen. Tänk va?? Underkända - så ojämlikt.
Svar från Khalad 2019-05-29 21:26
Det tror nog jag också, kunskap och fakta stod då högre i kurs. Och fake news tror jag ingen då skulle begripit......Tack Nils-Erik, hälsningar!/ Björn T
Härliga bilder, som passar bra den här årstiden! Tror inte att du har visat dessa tidigare..?
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-05-29 21:27
Tack Jan, toor inte heller jag visat dom tidigare, möjligen en av dom två sista -) / Björn T
Fina, levande bilder Björn. Det var mer blommor förr tror jag.
Svar från Khalad 2019-05-29 21:28
Tack för det Torbjörn! Och mer blommor förr tror jag stämmer, det är mitt intryck också!/ Björn T
Fina bilder som tydligt visar det här med den dokumentära bildens värde. Och att de bevaras. Och det beror nog uteslutande på att det finns fotoentusiaster som vet bildens värde.
( Jodå, vad gäller examina, som skrivs i tråden, man blir underkänd nu också, oftast på ett mer subtilt sätt än tidigare.)
Svar från Khalad 2019-05-29 21:37
Tack Gunnar! Underkänd idag innebär väl oftast att man slutar nian utan godkända betyg i alla ämnen men man har fullgjort sin skolplikt? Den formella skillnaden mot då är ju bla att realskolan var frivillig, det fanns ingen skolplikt som skulle fullgöras (utöver folkskolan) och blev man underkänd i realen hade man helt enkelt ingen realexamen att lägga till sitt CV. Ur praktisk synpunkt finns stora likheter, båda underkännandena har konsekvenser för möjligheterna att få jobb och vilka jobb man kunde/kan få. Hälsningar/ Björn T
Hasse 2019-06-10 22:51
Höll på att "köra" i realexamen när jag fick en muntlig fråga och svarade att man odlade
russin i Italien.... (1965).