Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

REFLEKTIONER UTEFTER SAXEVÄGEN

***

Att vandra utefter Saxevägen är inte bara att röra sig i landskapet, det är också att vandra i tiden. Den här bilden hade lika gärna kunnat vara tagen för 150 eller 200 år sedan. Gärsgården, ladan med takteglet och slaggstenarna under putsen, landskapet, inget påminner om nutid. (Nästan inget, det är nog en fårstängselpinne i vit plast i nedre vänstra hörnet, kanske kan jag klona bort den.) Jag tänker ofta att 150 - 200 år inte är särskilt långt tillbaka. 150 år tillbaka blir 1870, min morfar var född 1872 och jag kommer ihåg honom väl , minns när han berättade. Längre tillbaka betydde 150 -200 år ingen större skillnad i levnadssätt eller utvecklingsnivå, men just dom senaste 150 åren har inneburit en revolution avseende nästan allt. Jag känner det ofta som att många av dagens unga är rotlösa, dom har ingen koppling bakåt i tiden. Och rotlöshet är en slags hemlöshet. Men jag tänker också att samtidigt är fattigdomen och svälten nästan borta, här hemma i alla fall.

*

*

***

Inlagt 2020-07-03 11:15 | Läst 887 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Hej Björn - jag gillar det så mycket. Bara min stil, både motiv och färgskala. Den vita pinnen är en mindre bagatell som du bara inte borde ha nämnt :-) Med många vänliga hälsningar från Erik."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det där är en intressant tanke. Lyssnade mycket på min farmor som berättade om sin barndom och funderade själv ..precis det finns en rotlöshet bland yngre. Lite så allt är nu nytt och framåt och det glöms var det började
Ja, det har blivit ett enormt skutt det senaste seklet, skilda världar jämfört med förr. Välbalanserad bild!
Ja det var nog inte bättre förr. Hm, men kanske det var bättre förra året än i år
Jag har läst några bloggar av Dagny, det var några år sen nu, men då påtalade hon flera gånger att det inte var bättre förr. Även om vissa saker tycks skena helt åt pepparn nuförtiden, och ibland med rekordfart, tror jag ändå att hon har rätt. Än så länge. Synd att det inte går några djur och betar runt den gamla ladan.
Hälsningar Lena
Hej Björn - jag gillar det så mycket. Bara min stil, både motiv och färgskala. Den vita pinnen är en mindre bagatell som du bara inte borde ha nämnt :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Fantastiskt fin bild av en fin miljö med ladugården i centrum. Gärdesgården i förgrunden är mycket vacker också.

Jag tänker ibland på det här med tiden också och hur mycket som förändrats på relativt kort tid och vårt levnadssätt och värderingar också. Idag kan vi unna oss lyxen av att faktiskt ha hobbys och fritidsintressen. Vi kan resa (även om det är begränsat just nu). Slipper svälta som du skrev om. Industrialismen har kommit, sedan IT-revolutionen. Vi har haft två världskrig. Ja listan kan nästan göras hur lång som helst.

Hälsningar, Bjarne