Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET VAR VANLIGARE FÖRR

***

För inte så väldigt länge sen fick man röka i stort sett var som helst. I flygplan och bussar och i stort sett alla allmänna lokaler. Konferenslokaler inte inte minst. Jag minns många rökiga konferensrum där kanske 6 eller 7 av deltagarna rökte och dom andra, två eller tre, inte. Nuförtiden studsar jag nästan till när jag ser rökare på stan.

*

Bilden från en av mina första tjänsteresor, till ett lab i England, troligtvis 1967 eller 1968. Det låg i Banbury, någon timme från London.

*

Sen eftermiddagsfika, kaffe och en cigg. Lunchen verkar uppäten, Norrköping häromdagen.

*

***

Inlagt 2022-02-18 15:22 | Läst 1938 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Eftersom jag varken rökt eller druckit så har jag genom åren fått höra en del. När man kom in i lunchrummet och röken var så tät att man inte såg från den ena sidan till den andra. Tål du inte rök så gå ut och jobba. Nästa gång var det Varför ska du ha rast, du röker ju inte. Varför ska du med på festen Du dricker ju inte. Kan säga att jag aldrig tagit åt mig dom här påhoppen. Men idag vill jag inte ha röken i ögonen.
Sten
Svar från Khalad 2022-02-20 21:52
Instämmer Sten! Jag hör till dom som har rökt, från kanske 18 till 28 då vi fick vårt första barn, tack!
Talande bild på rökarens eländiga tillvaro av i dag.

Jag började röka när jag var 13 år på våren , och slutade när jag var 72 på hösten. Jag rökte alltså i 60 år – och borde vara död och begraven för länge sedan. Där ser man vilken skillnad det kan vara på statistiknivå och individnivå.
Anledningen till att jag slutade var att jag fick en envis irritation i över luftvägarna. Det var uppenbarligen dags att lägga av.
Det var mycket trevligt att röka. Jag uppskattade alla de 60 åren. Om jag trodde att jag skulle gå i land med det, skulle jag börja igen på studs.
Svar från Khalad 2022-02-20 21:53
Tack Peter! Också jag har rökt, ca 10 år från ca 18 tills vi fick vårt första barn när jag var 28 :-)
Jag var på konferens i Tyskland på 90-talet, där nästan alla deltagare rökte oavbrutet. Själv snusar jag, men vid det tillfället rökte även jag (det var enklaste sättet att inte besväras av de andras rök) ...
Svar från Khalad 2022-02-20 21:54
Hej Anders, så var det. I GB rökte man också i biosalongerna, tack!
Hej Björn - Underbart tidstypiskt porträtt.
Jag fick en lärlingsplats 1962 och då fick lärlingarna inte röka på jobbet. Jag rökte en liten pipa hemma i det hyrda rummet. Det var nästan för att det var en del av den inhemska mysigheten och var också via influens från reklamfilmer på biograferna. Dagen efter att jag tagit examen som lärling (april 1965) fick jag röka på jobbet. När det blev för "besværligt" med pipan började jag röka cigaretter med filter. Slutade som tur var helt efter några år och jag har inte rökt sedan dess. Inget av våra barn eller barnbarn, har någonsin rökt.
Med många nyckfulla hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2022-02-20 21:56
Hej Erik, också jag har rökt, från 18 till 28 då vi fick vårt första barn. Tack för intressant kommentar, det där med att lärlingarna inte fick röka var väl för att de var så unga? Tack!
Erik Madsen 2022-02-20 22:00
PS: Jeg var 18 og 1/2 år da jeg kom i lære.
Mvh. Erik.
På min första universitetstentamen (sent 80-tal), som var muntlig, satt professorn som skulle examinera mej på ett rostfritt bord och dinglade med benen, med en cigarett i mungipan. Det var en tentamen i anatomi och det låg en flådd mink på ett bord och jag skulle redogöra för de inre organen. Fönstret var öppet och om det var för att minken luktade illa eller hans cigarettrök skulle vädras ut vet jag inte. Det var rökförbud inne i dessa lokaler då men professorer kom fortfarande undan :-)
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-02-20 21:57
Hej Lenas, vilket kul minne! Kanske gillade professorn heller inte lukten av flådd mink? Tack!
Ja, det har verkligen förändrats. Tack och lov säger jag som inte gillar rök! Kul med två tidsepoker som ställs emot varandra. Nu är rökarna i de flesta fall förvisade utomhus.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2022-02-20 21:58
Ja, guskelov! Det är väldigt mkt mindre rökning nu, tack Bjarne!