Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SAXEVÄGEN OCH EKOMUSEUM BERGSLAGEN

***

Att gå Saxevägen är inte bara en vacker promenad, det är att flyttas 150, kanske 200 år tillbaka i tiden. Inte i alla detaljer förstås, men husen och lagårdarna har nog dom flesta den åldern, och blandningen av småbruk, djurhållning och dom gamla slaggstensmurarna bär alla vittnen om tillvaron för 150-200  år sen.  Hela Söderbärketrakten, hela Bergslagen, påminner mig ideligen om hur det kan ha varit för några hundra år sen och vad som under de senaste 500 år sen varit avgörande för att Sverige kunnat  bli ett modernt välståndsland - skogen, vattnet och järnet. Fick fö idag mitt exemplar av den precis utkomna boken Där eldarna dånade, utgiven av Ekomuseum Bergslagen, där jag fö bidragit med några bilder, dock ingen av nedanstående bilder. 

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-12-02 22:55 | Läst 1367 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att du fick med bilder. Det blir lite speciellt, en bok finns kvar ett i många år. Dom gamla bruken är godis för oss fotografer. Vackra hus och byggnader som är byggda i slaggsten. Närmast för mig är Mackmyra och Forsbacka. Tror det var ett hårt liv när bruken var som mest produktiva. Min släkt kommer från Hedesunda och det var några som jobbade i Gysinge. Bl.a. en som blev 103 år. Min morfar hälsade på honom när han var 10, 12 år och beskrev honom som en Liten elak jävel. Men det kanske alla 100 åringar var om man själv var 10 år.
Sten
Svar från Khalad 2020-12-03 19:10
Hej Sten, är inte så imponerad av boken, visste inte så mkt om den när jag fick frågan. Det finns en hel del fina bilder, men texterna är väldigt rapsodiska och boken har inget budskap. :-)
Sten Björklund 2020-12-03 19:40
Det var lite synd. Jag har en bok om Gysinge skriven av Tord Andersson. Träslott och fransyskt smide. (1978)
Man kan säga så här, har jag sträckläst läst en bok så så måste den vara intressant. Ingående berättelser om alla brukspatroner och människorna som arbetade där.
Sten
Fina bilder och kul att dina bilder finns med i boken.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2020-12-03 19:12
Tack Bengt. Precis som jag skrev till Sten är jag inte så imponerad av boken. Där finns ganska många bra bilder men texten är rapsodisk och det finns ingen helhet, inget budskap.
Kul med bilder med i boken..Gillar väggen, där finns en del att kolla på..
Och landskapen blir fina med lite frost som omväxling..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-12-03 19:13
Tack Gunte, väggen är min favo också! Och boken, kul på sätt och vis men ahde jag vetat vad det skulle bli hade jag kanske tvekat, se mina svar ovan.
Hej Björn.
Jag har alltid läst dina texter även om jag inte nödvändigtvis känner till alla detaljer.
Ditt foto av den rustika väggen med det härliga ljuset - super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2020-12-03 19:14
Det tror jag mig veta, tack Erik! Väggen är min favo också!