Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SOM VANLIGT FÖRSTÅR JAG INTE

***

Alla (nästan) är överens om att det är bråttom att få ner utsläppen av växthusgaser. Ändå noterar P4 för två dagar sen (17 sept) att "Det oljeeldade kraftverket Karlshamnsverket körs nu som aldrig förr. I veckan har två block varit i gång på kraftverket och man får gå tillbaka till vintern 2011 för att hitta en liknande produktionsnivå, skriver sydöstran". Vi är nu i september, det är ca +12 C utanför fönstret. Hur blir det i vinter? Hur blir det när Northvolt startas och SSAB, LKAB och H2 Green Steel ska i gång med kolfri ståltillverkning?  Pågen hotade för något år sen att lägga sin utbyggnad utanför Sverige pga av osäker tillgång på el , men har till sist fått löften om säkrad eltillgång och bygger nu i Landskrona. Robertsfors fick tacka nej till upp mot 2000 nya jobb pga samma orsak.  På drygt ett år har två reaktorer i  Ringhals stängts av. Olönsamt säger både Vattenfall (statligt) och regeringen. Jaha säger jag, vid vilket elpris?. Vad kostar det att köra Karlshamn? Per kWh? Och vad är koldioxiduppsläppet värt? Elen är förresten just nu dubbelt så dyr i södra Sverige (1,63/ kWh) som i Norrland. Dyr förresten, storleksordning 1 SEK/ kWh. I England ligger elpriserna just nu i intervallet 10-20 SEK/ kWh. Om kärnkraft är lönsam eller inte är en prisfråga såklart. Och den absolut dyraste elen är den som inte finns när den behövs.

*

Elbristen beror på låga vattenstånd och ovanligt lite vind under året, extremväder med andra ord. Men visst gör det sig bättre på bild med industri som inte i huvudsak är elbaserad än den som är helt elbaserad.

*

Skärblacka förstås

*

***

Inlagt 2021-09-19 23:34 | Läst 852 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Pågens bygger nytt stort bageri och logistikanläggning l Landskrona. De stannar alltså i Skåne.
Svar från Khalad 2021-09-20 00:17
Tack för info, har ändrat i texten, hälsningar/ Björn
Blir en tuff vinter, får bunkra mycket värmeljus och som tur är finns det värmemadrass i sängen.
Elbilstönteriet skapar brist på el för vanligt folk..
Snygg bild förresten.
HaD/Gunte..
Anders F. Eriksson 2021-09-20 20:01
Jag räknar mig som vanligt folk och elbilstönt. Kör ungefär 1500 mil per år som de flesta och laddar i snitt 5 kWh per natt, vilket väl är ungefär vad en AC drar på ett par timmar eller en stationär dator på 10 timmar - alltså inga jättemängder el ...
Hej,
Bra blogg. Din utmärkta bild lockar fler läsare.
Du har rätt i att politiken är förvirrad. Olika krafter i landets ledning tittar mer på egen strategi att få röster än att verkligen lösa problemen. Men det kommer att vara förvirring även framöver då problemen är komplexa.
Som vanligt förstår jag heller inte varför de gör som de gör.
Ha en fin vecka
Bob
Saker man inte kan ta på kan vara svåra att förstå! Tror det e därför vi är där vi är! Så att få riktig visshet, de e väl att vänta på tex fler väderkatastrofer typ! Då vet vi! Men då e det sannolikt försent att göra något! Men då vet vi i alla fall!
/B
Hej! Vad som gäller Pågen var det för klent elnät det åligger nätägaren att åtgärda det EON ett multinationellt
energibolag hade det ansvaret.
Ringhals AB är ett privat aktiebolag där Vattenfall äger 70,4 och Uniper 29,6 % ett tyskt mulitinationellt bolag.
Oskarshamns Kärnkraftverk ägs av Uniper 54,5 % och Fortum 45,5 % ett finskägd energi företag.
Forsmark AB ägs av Vattenfall AB 66,1 % OCH Uniper 33,9 %. typ Privat Aktiebolag.
Det är marknaden som styr vi exporterar mycket el och importerar el när det är billigare än här.
Finska Fortum störst i Sverige,Vattenfall AB tvåa och Uniper (EON) trea det är rena djungeln med dessa
uppköp av företag och namnbyten.
Svar från Khalad 2021-09-20 10:14
Man kan inte säga att Vattenfall är ett privat företag när staten äger drygt 70 %. Aktiebolag är aktiebolag och det är ägarmajoriteten som bestämmer den långsiktiga inriktningen. Det gäller alltså både Ringhals och Forsmark. Förutom att staten är majoritetsägare i båda är det staten som bestämmer villkoren för för kraftbolagens verksamhet. Visst exporterar vi el ibland men det hjälper inte när vi har elbrist. Det är riktigt att elnätet är underdimensionerat. Tydligast i Skåne men nätet är inte förberett för den ökade elanvändning som kommer i resten av Sverige heller. Svenska kraftnät är en statlig myndighet som har till uppgift att se till att det svenska kraftsystemet är hållbart, säkert och effektivt. Så här sa fö Karlshamnsverket i mars i år:
"Sedan Barsebäcksverket stängde sista reaktorn 2005 efter ett politiskt beslut, har effektsituationen i södra Sverige blivit allt mer ansträngd. Bristen på planerbar elproduktion gör sig nu påmind även under sommaren. Förra året avropades Karlshamnsverket vid flera tillfällen i maj, juni, augusti och oktober." Och nu kör man alltså igen, på hög nivå dessutom.
blj 2021-09-20 11:09
Det stämmer Svenska Kraftnät har hand om stamlinjenäten 400 -220 kv som går från norr till söder.
Skrev bara som det står om bolagen typ privat ab det är Svenska Kraftnät som upphandlad Karlshamn
som reservkraft ägare är EON det är alldeles för litet för att täcka reservbehovet.
Det blev ej så klarlagd med ansvaret för reservkraften när det avreglerades vad jag förstår så är det inte förbjudet att underhålla de stängda reaktorerna och ta dom i drift Ygeman tyckte att marknaden skulle bestämma.
Mycket med det här med energin.
Det är bråttom att få ner växthusgaserna - men hur bråttom? Är det så bråttom att det inte händer något när folk försöker slå på datorn, eller försöker sätta på sin tvättmaskin? Så tycker Miljöpartiet (i hemlighet misstänker man). Dom stöds nu av en försvinnande liten del av befolkningen. Många andra tycker att vi till nöds får slå på ett Karlshamnverket när det kniper.
Med detta i backspegeln - hur smart har det egentligen varit att man sålt ut en samhällskritisk funktion som elförsörjningen. Jag kommer ihåg när Stockholm sålde ut Stockholms elbolag och jag undrade redan då om det var särskilt smart. Det var under Mats Hults tid.

Baksidan är att man tappat helhetsgreppet över elförsörjningen och det är väl resultatet av det vi ser resultatet av och får betala för nu.

Miljöpartiets mantra är fortsatt att vi badar att i elöverskotten och underförstått inte har några elförsörjningsproblem. Snacka om naken kejsare utan kläder. Hur länge ska den farsen få fortgå?
Hej Björn.
Jag kan inte riktigt ta del av din debatt här, utan bara lägga till att våra elpriser har stigit ganska vilt. Som jag förstår det beror en del på det faktum att vi också tar emot en stor del av vår el från Sverige.
Det är ett mycket dramatiskt foto som du tar med hit.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag håller med Bob, "Ett bra blogginlägg. Din utmärkta bild lockar fler läsare".
Tack för alla intressanta kommentarer! För att inte få för lång debatt sätter jag punkt här.
Måns H 2021-09-20 18:56
Du har satt punkt men jag vill ändå framföra intressant diskussion och "bra bild"!
Svar från Khalad 2021-09-20 19:06
Tack Måns :-)
Vilken bild, helt bildmässigt betraktat.
- hawk
Svar från Khalad 2021-09-20 22:04
Tack Håkan!
Bilden ser ut f.ö. ut att vara tagen i Ryssland.
Svar från Khalad 2021-09-21 10:16
Hej Sten-Åke, Skärblacka kraftpappersbruk!
Jag förstår inte heller...
Det verkar bli en tuff vinter...
En underbar bild!
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2021-09-21 10:17
Tack Halina, inte så lätt att följa logiken alltid :-)
En otroligt effektfull bild att väcka debatt med. Är för närvarande i Norge och dyker. Fick syn på denna när vi inväntade middagen.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-09-23 21:47
Hej Lena, hoppas ni har det bra i Norge. Koldioxidutsläppen måste ner/ bort så klart, men jag tror inte på domedagspredikningarna. Sol- och vindkraft kommer stå för merparten av vår energi på sikt, men det blåser inte jämt och är mulet då och då, min tro är att vi behöver kärnkraft också för att inte behöva ta till olja och kol när sol och vind inte räcker. Har vi kärnkraft i botten kan vi ha vattenkraften att reglera med när sol och vind går ner. Bilden är från Skärblacka kraftspappersbruk. Här finns både koldioxid, sotpartiklar och vattenånga på bilden. Hälsningar/ Björn
Anders F. Eriksson 2021-09-23 22:33
Jag håller med Björn (detta har förstås inget med Lenas svar att göra); när det för drygt 40 år sedan folkomröstades om kärnkraftens avveckling hade man förstås inte en aning om hur elförbrukningen skulle se ut nu, och så här med facit i hand (det facit som gäller nu alltså) blev det inte så himskans bra. Märkligt nog var ALLA alternativ i folkomröstningen för att Kärnkraften skall avvecklas, om än i lite olika takt efter behov. Det fanns inget alternativ för att vidareutveckla kärnkraft för att få fram säkrare och effektivare altIdaernativ.

Idag har vi energi från betydligt fler alternativa källor än vi hade 1980, men det är också uppenbart att de inte räcker. Samtidigt har det förstås skett en hel del utveckling också av kärnkraften, men mycket av det har vi i Sverige inte utnyttjat just p.g.a. beslutet om avveckling. Jag kan inget om några detaljer, men tycker det är vansinne att nu helt stänga ner kärnkraften p.g.a. en olycka i Harrisburg på 70-talet (ja jag vet att det inte var bara det frågan handlade om). Jag har svårt att tro att en folkomröstning idag skulle ge samma resultat ...