Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Svart/ vitt - hur gör man bäst?

Då och då gör jag svart-vita bilder, helt enkelt för att jag tycker just dom bilderna blir bättre i svart/ vitt. Bättre - mer fokuserade, mer avskalade. Jag jobbar mest i LR och gör det extremt enkelt för mig, jag drar bara ner färgmättnaden till noll. Här ett barnporträtt jag gjort så med

DSC07623.jpg

Det heter så klart Viskningen. Vet att det finns bättre tekniker, gissar att sånt som tonomfång, detaljer i såväl högdagrar som lågdagrar kan bli bättre. Har för mig det finns något program Silver.... nånting som ska vara bra. Tar gärna emot tips!

Inlagt 2013-08-17 16:59 | Läst 4333 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det heter Silver Efex Pro och ingår i en svit pluginprogram med olika funktioner som kan användas i Lightroom, men det kostar en del.
Kan bara köpas som nedladdning på nätet. Jag kommer inte ihåg vad det kostar, (runt $139) tror jag för alla programmen. Numera är det google som äger företaget som tillverkar programmet. NiK Software heter tillverkaren.
Svar från Khalad 2013-08-17 20:45
Hej Claes och tack för svaret. Kommer nog skaffa det! Hälsningar/ Björn T
Nik Collection är det du tänker på. Sedan det köptes upp av Google kostar det $149 för alla program i sviten. Jag tycker det är klart värt det, då flera av programmen som ingår är klart användbara. Här hittar du några exempel: http://www.fotosidan.se/blogs/afe/fler-bilder-korda-i-nik.htm

Testade du inte att ladda upp filen i stället för att länka till den? :)
Svar från Khalad 2013-08-17 20:43
Hej Anders, du är observant ser jag! Den här bilden hade jag redan lagt in i mina album och därför tyckte jag det var enklast att ta den därifrån. Är inte ngn superhaj på data så jag var inte säker på hur det skulle bli om jag laddade upp filen när den redan låg bland mina bilder på Fotosidan. Som sista ursäkt sitter jag i fritidshuset med en 5 år gammal MacBook och trögt internet!!
Anders F. Eriksson 2013-08-17 21:02
:) Det går utmärkt att ladda upp samma bild till bloggen även om den redan ligger i ett album, men jag kan möjligen godta slött internet som undanflykt ;)
Fin bild!Den gör sig bäst i svart/vit, ren och enkel!Jag gör mina svart/vita bilder i silver efex pro som ingår i Nik collection som jag för övrigt har och använder ofta Niks software när jag redigerar.Kan varmt rekommendera det pluginet.

Ha en fortsatt trevlig helg hälsningar Hazze
Svar från Khalad 2013-08-17 20:48
Hej Hazze, tack för svar och beröm! Suger i mig det sista. Silver Efex Pro verkar alla vara överens om, det blir ett sånt när jag kommer hem till ordinarie datorn! Trevlig helg själv! / Björn T
Du får betydligt bättre kontroll över svartvit-konverteringen i LR om du istället klickar på Black&white längst upp i Basic-fliken och sedan går till fliken HSL/Color/Black&white och klickar på Black&white. Där finns ett antal reglage för att ändra den svartvita bilden utifrån orginalbildens olika färger. Lite svårt att förklara så här i text men om du går in i LR och tittar/tetar så är det ganska självförklarande.
Svar från Khalad 2013-08-17 20:50
Hej Christer, tack för svar. Det ska jag också prova förstås och se om det gör ngn skillnad! Hälsningar/ Björn T
Fin bild med sitt uttryck och ljus!! Personligen kan jag gilla "konverteringen", den känns på något sätt Trovärdig... och det passar bra i en bild som denna, tycker jag... //PeterL
Svar från Khalad 2013-08-17 21:09
Hej Peter, tackar för din positiva kommentar! Har varit in och kikat på några av dina album och ser att du har mkt fina bilder i Människor, Nude och Natur. Har inte haft tid att välja favoriter men det blir nog några. Hälsningar / Björn T
Vacker med känsla! De bilder jag brukar fastna extra för och tycka är riktigt bra är ofta körda i Silver... har det dock inte själv ännu. Trevlig helg!
ewa
Svar från Khalad 2013-08-17 21:11
Herj igen Ewa! uppskattar dina kommentarer, känns som du är lite bekant så att säga. Som sagt, det blir nog ett Silver! Hälsningar/ Björn T
Med silvern kan du redigera ljushet och skuggningar i de olika färgkanalerna.
På din fina bild har gossens mun blivit lite mörk, sånt kan du påverka med silvern.
Man kan välja att installera den som plug-in till Lightroom om det är där man arbetar mest med bilderna.
Svar från Khalad 2013-08-17 21:13
Hej Ann-Sophie, kul att du vill kommentera. Som sagt, det blir med all sannolikhet ett Silver! Hälsningar/ Björn T
Jag använder Silver effex pro och One One Perfect photo suite (beroende på vilket uttryck i B/W jag söker samt den outstanding uppskärpningen i Perfect photo suite). När det gäller justering av högdagrar och skuggor, tycker jag personligen att Camera raw är platsen för det (innan konvertering):)
Svar från Khalad 2013-08-17 21:20
Hej Jörgen, skoj att du vill kommentera! Som sagt, ett Silver kommer nog ganska omgående! Det du säger om hög- och lågdagrar o CR är nog liknande det jag gör. Även om LR (LR4) är tt enklare program än PS är ju alla grundjusteringsmöjligheter ungefär dom samma. Sålunda gör jag justeringar av exponering, kontrast, hög- o lågdagrar, svärta och vithet innan jag justerar färgmättnad. Men jag antar du också menar typ Fortsätt justera i CR el för min del LR innan jag konverterar i Silver tex!?Hälsningar/ Björn T
Jörgen Gucco Sundelin 2013-08-17 23:02
Hej Björn:) Det är samma råkonverterare (ACR) i LR som PS, lycka till och allt gott:-) Jag kan rekommendera att ta en titt på Perfect photo suite också, den är verkligen intressant.