Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TIDSRESAN - LUDVIKA 1956

***

Sexton bilder från Ludvika 1956 (plus/minus ett år). Ett tvärsnitt av min fotovärld det året. Skolan med kompisarna, stan och sånt som jag lagt märke till i stan. En del bilder i serien hör ju ihop, kemilektionen tex. Men serien som helhet hör inte ihop på annat sätt än i stort i tiden och att att alla är från Ludvika (utom möjligen sista bilden). Men jag gillar dom här bilderna, inte bara för att det är dokumentära bilder. Alla bilder är tagna med min Robot IIa, 24 x 24 alltså. Inte gatufoto, men snapshots är det, allesammans. Kameran hängde med nästan jämt, ingenting var planerat.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-08-18 13:16 | Läst 1761 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vilka tidsdokument! Fantastiskt roligt att se. Fastnar mycket för bilden på fotbollsmatchen. Hur pressfotograferna nästan står i mål och en av dem knäsitter in på planen för att få en bild. Fastnar även för bilden med alla tjejerna som vandrar förbi (bild 11). Den andra tjejen i mörk kappa är påminner väldigt mycket om en av mina kurskamrater från studietiden. Kanske är detta hennes mor.

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2021-08-18 22:17
Tack för det Jörgen! Både första och andra tjejen känner jag väl igen, men jag var inte klasskamrat med dom.Men vem vet, kanske var hon det?
Som vanligt intressanta bilder. Tror jag inte sett någon av dom tidigare. Den jag fastnar för lite mer är den med eldlågan. Så bra med skärpan på lågan och eleverna helt inne i något intressant runt bordet bakom. Jag gör som Jörgen, tittar på människor som jag ser på bilder, i det här fallet tjejer men här känner jag ingen. Har ett minne från Ludvika. Mycket länge sedan så det är luddigt. Tror en farbror till mig bodde där. Det enda minne jag har är en roddtur i eka när sjön stormade, som jag upplevde det i alla fall. Jag var fruktansvärt rädd men kom iland välbehållen eftersom jag sitter här idag.
Sten
Svar från Khalad 2021-08-18 22:20
Tack Sten! Dom flesta, men inte alla, har jag visat nån gång här men det gör inget. Det finns gott om sjöar i Ludvikatrakten men den stora norr om stan heter Väsman. Den är känd för att det snabbt kan blåsa upp och olyckor har hänt, skönt att det gick bra för dig.
Hej,
Bedårande dokumentärt.
Känner igen känslan i kemisalen. Vi hade något modernare lokaler och utrustning i Linköping några år senare. Flickornas klädsel är typiska för tiden.
Fotbollsmatchen måste va i division 3 eller 4. Det förvånar mig att det var så många fotografer. Hur många lokaltidningar hade ni i Ludvika då? I division 2 och Allsvenskan var det otänkbart att en fotograf stod på knä inne på planen. Jag har svårt att lokalisera var bollen är i din bild, men någon har pangat på ordentligt. Fint fångat.
I Linköping satt ofta fotograferna tillsammans vid målet, vilket var korkat för risken för att få samma bilder var uppenbar. Det gick ju inte med två tidningar i staden.

Ha det gott
Bob
Svar från Khalad 2021-08-18 22:26
Tack för det Bob!. Vilken division Ludvika spelade i vet jag inte, men 3 eller 4 är nog en bra gissning. Dom hade en säsong i Allsvenskan 1945. 1956 fanns en ren Ludvikatidning, Ludvika Tidning, men där fanns nog två till representerade på orten, Bergslagsposten och Dalademokraten.
Vilka intressanta bilder! Riktigt kul att se. Undrar om det är cirkus på första bilden men vad är den sista för något? Är det någon musikal som anländer till byn?

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-08-18 22:29
Tack Johnny! Visst, den första är en Cirkus. Den sista är en cortege-lastbil med tre tjejer på flaket men vilken parad eller cortege det var vet jag inte. Just den bilden är jag inte 100 på är från Ludvika ens (noterat i inledningstexten)
Fantastisk bildskatt du har! Och dessutom vardagsbilder. Jag, som är född -50, kan inte minnas att någon någonsin använde sin kamera i skolan trots att vi hade flera fotointresserade i klassen på realskolan och gymnasiet. Det är sådana här bilder från vardagen som är viktiga för framtiden.
Svar från Khalad 2021-08-18 22:32
Tack för det Ragnar! Just skolbilder har jag många av, från flera år, det är onekligen roligt. Tanken har lekt mig i hågen att försöka få till stånd en utställning med just skolbilderna men jag har aldrig tagit fasta på idén och försökt
Alla dina tidsresor är intressanta att ta del av även om de är från en tid långt före min. Killen utanför lampaffären känner jag ingen och att jag har beundrat den förut. Bilverkstan där man förstås betalar kontant. Jag har fortfarande pappas gamla verktygslåda och den ser ut som de på golvet. Vad är folksamlingen på näst sista bilden? Hänger den ihop med den sista bilden som ser ut som underhållning på ett flak. Generellt så är folk väldigt prydligt klädda om man jämför med dagens mode. Fast jag inser att några bilder är tagna då de som är med nog hade klätt sej lite extra fint.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-08-18 22:41
Hej Lena, dom flesta, men inte alla, har jag visat här tidigare, men jag kände för att göra en blogg med flera av bilderna samtidigt. Beträffande klädsel då var den ju också till vardags väldigt korrekt och ordentlig så jg tror ditt intryck är riktigt med dagens utgångspunkt. Enda bilden där jag vet att man var uppklädd är på tjejerna som tågade efter mässingorkestern, det är nog efter en skolavslutning. Folksamlingen på näst sista bilden har jag inget tydligt minne av. Jag ser precis var det är, jag vet att jag stod på balkongen till en av mina klasskamraters lägenhet men kan inte säga vad tåget gällde. Normalt hade vi bara vanliga förstamajtåg i stan. Men mycket folk är det. Ändå skulle jag säga att dom flesta har normala vardagskläder på sig där, kostym, kappa, hatt, handskar var normalt på stan 1956 :-) Tack för fin kommentar Lena!
Hej Björn. Det er en imponerende foto skat, som du har. Jeg kan genkende nogle af dem - billedet med drengen foran lampeforretningen, fysiklæren og mekanikerværkstedet. Studebakeren var ny og pigerne med sus i skørterne (det sidste). - Gillas alla.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Khalad 2021-08-18 22:43
Tack Erik, du har alldeles rätt. Flera har jag visat tidigare här, dock inte alla. Men jag kände för att göra en blogg med fler av bilderna i ett sammanhang :-)
Mycket intressant tidsresa. Fantastiska bilder. Bilderna på tjejer påminner mig om min mors gamla mode tidning...
Hälsningar Halina