och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Road trip north X - Lofoten mot Å

Vi vaknar upp till en fantastisk morgon i Henningsvær, ett spegelblankt hav, fåglarna kvittrar och solen börjar smyga sig upp... Nä nu fantiserar och drömmer jag. Det är ingen förändring i vädret, regnet strilar och vinden har inte mojnat. Det blåser rejält, säkert lika mycket som dagen innan om inte mer.

Det tar tid innan det ljusnar en sådan här mulen dag.

Men har man tagit sig ut på Lofoten så duger det inte att sitta och deppa på hotellet, vi hoppar in i bilen och far iväg.

Första stoppet blir vid Vikingamuseet, men det är inte öppet, renovering pågår. Där blåser det mer än behagligt men jag tar en bild på det pyramidformade berget i närheten.

Det är ganska molnigt och disigt, bara några få berg som framträder ända upp till toppen.

De flesta får man gissa hur höga de är.

Vi kommer fram till en trappa upp till en utsiktspunkt, den måste undersökas trots att det blåser så pass att man får hålla sig fast i räcket för att inte blåsa omkull. Det regnar dessutom en hel del.

Ser hur vinden randar sjön nedanför oss.

Även borta vid Ramberg blåser det rejält och vågorna går höga och slår mot klipporna.

Här hittar vi en lite omtvistad väg. Språkrådet gillar inte valet av vägnamn. Den som är mer intresserad av det kan läsa mer i den här artikeln.

I Ramberg finns även det här konstverket, fanns ingen skylt om vad det är men ser lite spännande ut.

Torkställningarna vid Ramberg för fisk ser också ut som ett konstverk.

Broarna i bakgrunden leder ut till Selfjord.

Bygga broar kan de i Norge.

Vi gör ett stopp på en lite större rastplats där det ska finnas ett naturkonstverk, men jag måste erkänna att jag inte hittade det. Kan vara ett hus som mer såg ut som ett dass eller så är det borden och bänkarna i betong. Även om det var något annat som var konstverket så hade jag nytta av dessa stabila bord för här stormade det så rejält att jag verkligen hade blåst omkull om inte de funnits.

Gick ur bilen för att försöka fånga det stormiga havet. Det var inte så höga vågor men vinden gjorde att det låg som ett vattenmoln över havsytan.

Dessutom så var molnen som ett skådespel, ibland regnade det småspik. Däremellan försökte solen tränga sig igenom de svarta molnen.

Ljuset skiftade hela tiden. Jag tog de här tre bilderna och sedan stod jag och klamrade mig fast i betongbordet. Kunde inte flytta mig för de kraftiga vindarna, min man hade redan satt sig i bilen innan de värsta vindarna drog igång och han tittade förvånat på mig och undrade vad jag sysslade med. Tog en stund innan det mojnade lite och jag kunde skynda tillbaka till bilen.

Vid Hamnøya stannar vi för att ta lite bilder, men här blåste det så kraftigt att jag inte ens kunde öppna bildörren. Trotts tappra försök så gick det bara inte, fick upp dörren en liten bit och tänkte att om jag får ut foten så kan jag skjuta på med benet. Fast vinden var så stark att det var bara att dra undan foten snabbt som blixten innan den krossades. Men  det sägs ju att bilen är bästa gömslet, öppnade fönstret och tog några bilder.

Borta mot fjällsidan ser man hur vattnet skummar i vinden.

Med den vinden så blir det inte så många fotostopp.

Men vi kommer fram till Å.

Ett fint litet samhälle där vi hittar lä mellan husen och kan gå ut och titta.

Efter Å finns det ingen bilväg, vill man komma längre ut på ögruppen än den här parkeringsplatsen så är det apostlahästarna som gäller. Dessutom bör man nog välja en dag med bättre väder än vad vi fick.

Inlagt 2017-02-22 11:47 | Läst 7732 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det verkar vara "kämpefoto" men bilderna visar miljön och vädret hör ju till! Roligt att se bilderna!
/MA
Svar från Margareta Cortés 2017-02-23 14:03
Tack Mats!
Kommer man inte ens ut ur bilen eller kan stå för egen maskin så blir det lite kämpigt att få några bilder alls. Fast lite kul att uppleva även det.
Hej,
Vägskylten med Elvis va inte dum, vem kan campa där?
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2017-02-23 14:12
Tack Bob!
Lite blött att tälta, men de flesta campare har väl husbil, eller bobil som de säger i Norge och de brukar kunna leta sig in överallt.
Vackra broar går fint ihop med landskapet,regnbyar med hård vind
är jobbigt men bilderna visar landskapet och miljön bra.
En riktig Elvis fan" kan man säga om vägnamnet.//blj
Svar från Margareta Cortés 2017-02-23 14:14
Tack Bo-Lennart!
De är duktiga på att bygga broar och tunnlar där.
Det var tufft väder, men en häftig upplevelse.
Kul man som drivit igenom sitt namnval.
De här bilderna går rakt in i mitt hjärta, då jag både uppskattat Norges natur, och vara ute i riktigt dåligt väder. Bergen i regndis, stormen, marken, stenarna, havet. En av bilderna får mig att tänka på Strindberg. Ja, det var en riktig resa det.
Svar från Margareta Cortés 2017-02-23 14:19
Tack Stefan!
Det var verkligen tufft väder, inte ofta jag går uppleva det. Hade det lovat bättre väder så hade vi nog stannat på Lofoten några fler dagar än vad vi gjorde nu.
Norge är vackert även i busväder. Som någon vi träffade på där sa, "när det är fint väder är vi mästerfotografer alla. Bara vända dig runt och knäppa av för det är så vackert."
Det är en spännande bildserie, där många bilder är riktigt bra, kul även att få ta del av reseberättelsen.
Svar från Margareta Cortés 2017-02-23 14:19
Tack Stefan för din vänliga kommentar!
Tur att Norge ligger där det ligger så att dom kan ta hand om det värsta 'väderbuset' från Atlanten, innan det når oss.. Härliga busbilder! Skönt med en bil att krypa in i..
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2017-02-23 14:21
Tack Jan!
Där har du en poäng, de får ta emot det värsta.
Men bra med bil då det stormar, fast jag såg några grupper med fotografer som slet ute i stormen.
Tänk vad mycket respengar vi andra sparar när vi tjyvåker på alla dina utflykter ;))

Bara att hälla sig I finfåtöljen och njuta ..

Mv/G
Svar från Margareta Cortés 2017-02-23 14:25
Tack Gunte!
Det bjuder jag gärna på, men ska kanske ta och ordna lite digitala gruppresor. Fåtöljplats framför datorn och logga in via biljetten.😁
Kul att återse Lofoten i dina bilder! Vi va där på sommaren, men badade aldrig! ;)
Vad gäller svenskfunderingar på Lofoten, "varför går många avlopp rakt ned i havet, har man inga reningsverk?
Jag hörde flera svar på dom funderingarna av boende på Lofoten! :) "De e en stor sjö som avloppet går ut i, och så e det tidvatten och så blir det fin fisk!" ;) :)
/B
Svar från Margareta Cortés 2017-02-23 14:29
Tack Bengt!
Jag badade inte heller, kändes inte så lockande. Hade kanske blåst över till Sverige.
Kan vara därför skreien är då god.
Fast jag såg enorma rör som gick till eller från öar. Kan ha varit nya avlopp med rening. Gissade på det.
Vädret till trots har du fått till några fina vyer och trevlig historia. Jag kan tänka mej att det tog emot att kliva ut bilden på vissa platser.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-02-23 18:11
Tack Lena!
Trots att det naturligtvis hade varit kul att få se Lofoten i lika fint väder som vi hade tidigare, men det är vinter och nyckfull årstid så vi viste vad vi gav oss in på.
Egentligen klagar jag inte heller för det var spännande med stormen och få uppleva vädrets makter. Visste att det kan blåsa så att det inte går att vistas ute, men har inte upplevt det förr.
Lofoten lockar till fler besök.