Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

STARARNA I RISINGE

***

Så har väl stararna klarat av häckningen eftersom de redan bildar flockar. Den här flocken dök upp vid S:ta Maria och för en gångs skull satt rätt objektiv på och ljuset fint. Jag hörde dom i ett av de stora lövträden bakom hembygdsgården innan jag såg dom, starar hörs ju som bekant.

*

*

*

*

*

*

Längst ner till vänster om pinnen - rovfågel eller en kråka?

*

***

Inlagt 2020-06-07 20:17 | Läst 2598 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag älskar flockar med starar och här har du fångat dem perfekt i förhållande till ljuset. De brukar höras ordentligt. Jag vet inte vad det är vid pinnen, kanske en rovfågel...
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-06-08 14:03
Håller med dig, starflockarna är som hela flocken i sig är en enda levande varelse, fastän den består av så många individer. Vore roligt att veta hur deras hjärnor fungerar när dom flyger i flockar på uppåt en miljon individer utan att kollidera och ändå i något slags samverkan, tack Lena! Hälsningar/ Björn
Svar från Khalad 2020-06-08 14:05
Tack Bengt, stora flockar är intressanta i sig - hur hjärnorna fungerar. Upp till en miljon fåglar i en flock, utan att kollidera men ändå i samverkan, spännande! Tack Bengt!/ Björn
PS Jättefin film, har sett liknande från Skottland, eller om det var Irland med uppskattat ca en miljon starar
Ja, man blir överraskad varje år att dom redan är klara med sin häckning för säsongen.. men naturen stressar ju på med allt den här årstiden! Det är nog mer än en vecka sen jag likaså hörde och såg min första flock med Starar på Djurgården.. För en timme sen när jag satt på balkongen så kom det en flock på kanske 25 Starar som flög bort mot Högalidskyrkan rakt över mig.. tror dom fastnade på bild.. Bra bilder här!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-06-08 14:08
Starflockar är fascinerande, det finns (har funnits) riktigt stora flockar, uppåt en miljon individer), tack Jan
Årets första starflock sågs i början på januari. nu ser vi juveniler i början av juni. tiderna förändras.
Ha det gott / gunnar s
Svar från Khalad 2020-06-08 14:09
Så är det, tack Gunnar!
3:e och 4:e flygbilden gillar jag mycket. Det är länge sedan jag sådana flockar med stare. Var betydligt vanligare på 70,80 talet. Visst är det märkligt, en del fåglar är på väg norrut för att häcka andra på väg söderut. Om kanske två veckor kommer man kunna sitta på vår baksida och höra storspoven ropa över åkrarna när honorna är på väg söderut. Hanen och ungarna kommer senare.
Sten
Svar från Khalad 2020-06-08 14:13
Dom två bilderna är ju lite croppade för att se individerna bättre. Trean är croppad från bild två! Googlade just och man säger att de var vanligast fram till 1960-talet, sen har dom minskat men fortfarande livskraftiga. Spov har jag inte sett alls i år. Tänker att fåglar finns på alla ställen på jordklotet så att vanorna utecklas olika kanske inte är så konstigt. Men jag vet ju ganska lite fåglar och djur i allmänhet, men tycker det är skoj att se och lära lite på gamla dar, tack Sten!
Oj, det var en rejäl flock ..men det är ju bra, försvinner väl en och annan på vägen.
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-06-08 14:14
Det gör det säkert, tack Gunte!
Hej Björn.
Fin serie og så med det rigtige objektiv !
Jeg stemmer på nummer 3 og især på nummer 5.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2020-06-08 14:14
Tack för det Erik, tre är en croppad version av bild två, glömde säga det!
Jag håller med Sten – tredje och fjärde bilden blev riktigt lyckade. Fint ljus på fåglarna. Starflockar far ofta fram kors och tvärs och det är märkligt att de inte krockar med varandra.
Svar från Khalad 2020-06-08 14:16
Tack Torbjörn! Och som sagt, just trean och fyran är bilder jag croppat något för att kunna se individerna bättre. Bild tre är bild två croppad :-)
Fint! Det är inte ofta man får se de här jätte flockarna. Kul.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2020-06-08 19:26
Sant, tack Johnn!