The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3410 / Är det starar som är på väg till Stazione Termini?


I Rom framför centralstationen kan man om vintern se stora flockar av starar flyga in från landsbygden och sedan i stora grupper dansa runt i luften som böljande figurer, kan det här vara starar som är på väg dit?

De här stora starflockarna är, så vitt man vet, självorganiserade, och stararna delar informationen om var närmaste granne är! Man har upptäckt att varje fågel håller reda på sex eller sju av sina flygande grannar, och att flocken även är glesare inuti! Det kan väl vara logiskt, fler fåglar i ytterkanterna av flocken ser bäst utåt!

Men varför sluter sig flocken samman så här? Forskarna har olika teorier om det här gruppbeteendet, men det bör ha gagnat evolutionen på sikt!

Ni som vill veta mer, å är litet fågelintresserad googla gärna på stazione termini birds ;)

/Bengan

Inlagt 2016-09-18 09:23 | Läst 1584 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Dom bildar ju ett frågetecken, så dom vet tydligen inte själva....;-)

Men man vet att en tätt sluten flock är farlig för t ex en slående pilgrimsfalk och därmed ett skydd. Blir nån däremot efter, är det den som blir tagen...
De är vackra, starflockarna! Fantastiska.
Och intressant att jämföra olika strategier. Självorganiserande flockar, som starar, är vackra och säkert ett bra skydd emot rovfåglar.
V-formationen däremot är mer organiserad, alla vet sin plats i gruppen som har en tydlig ledare.
Trist, men mer effektivt för att komma nånstans.

Men - jag tror inte det går att överföra fåglar beteende till oss människor och hur vi organiserar oss. Även om det kan vara snygga liknelser i en management presentation :-)

För övrigt håller jag med Per Öfverbeck - de är ju själva ett stort frågetecken, vad kan de veta??
Det där har jag sett för många år sedan i Stockholm. På 50-talet sträckte väldiga starflockar över stan. Vid ett tillfälle kom en flock som var så stor att det tog över en timma för den att passera. De övernattade i Humelgården, och träden var svarta av starar. Stararna överröstade till och med trafikbullret.