Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TRON

***

Så har tron skördat offer igen. En extremist förstås, inte representativ. Fast  dom mer representativa vanliga  håller ca en miljard kvinnor i näst intill husarrest. Mannen i hushållet bestämmer nästan allt - om kvinnan får arbeta, köra bil, ha ett pass och lite till. På några ställen har små små framsteg gjorts men på det hela försumbart. Alltså en miljard kvinnor. Har inte hört att metoo sagt så mycket., utanför deras  jurisdiktion kanske. Fast kvinnorna jag talar om har i princip inte rätt att vägra sin man sex om han vill, vad kvinnorna vill  är inte relevant.  

*

Så är det ju inte hos våra här vanligaste trosinriktningar förstås. Eller? Ja, det har blivit bättre dom senaste säg 50 åren, men under närmare 2000 år  har det väl varit ungefär så. Mannen bestämde allt i hushållet, sönerna ärvde, dom manliga prästerna angav gränserna för hur alla måste leva, kvinnlig otro  straffades, sällan eller aldrig manlig. Kvinnliga häxor brändes på bål. Hur kunde det bli annorlunda när Bibeln, Guds bok, berättar att kvinnan skapades av mannans revben och  kräver att kvinnan tige i församlingen? 

*

Och nu då? Ja, lite bättre är det nog, fast  vissa grupper fortfarande håller fast vid att kvinnan ska tiga i församlingen, att  Coronapandemin och andra sjukdomar är skickade av Gud som straff och att Darwins On the origin of species bara är nys, Gud har skapat alla befintliga varelser som dom är. Vetenskap? Nej, men tro.

*

*

***

Inlagt 2020-10-21 10:42 | Läst 2301 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tro är motsatsen till vetenskap. Den hör hemma i fablernas värld.
Svar från Khalad 2020-10-21 12:40
Alla tror vi säkert på något, det är inte så helt enkelt, även om jag i princip tycker som du, tack Sven!
Ja, det är för sorgligt..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-10-21 12:50
Hej Jan! För mig är detta viktigt men det är inte av , vad ska jag säga, personliga skäl jag tycker det är så viktigt. Religion och etnicitet är kanske dom viktigaste orsakerna till svårlösliga konflikter världen över, och just religion utnyttjas till systematiskt kvinnoförtryck. Med den insikten tycker jag det är obegripligt att dom här frågorna inte får större uppmärksamhet. Tack Jan!
light 2020-10-21 17:19
Det här svaret av dig Björn hade jag missat. Det behöver tyvärr också konfronteras. Du använder dig av begreppet "Religion", och gör man det så inkluderas alla stora världsreligioner och andra typer av religiösa kontexter. Du buntar ihop allt, drar allt över en kam, och påstår att religion är den viktigaste orsaken till "svårlösliga konflikter världen över". Var är fakta?

Jag skulle vilja säga att det där är ett ateistfundamentalistiskt påstående.

Du som normalt är så sund och balanserad blir tyvärr så svart/vit i tanken när det kommer till Tron och religion. Då blir allt svart och hemskt. Finns inga nyanser. Finns inget gott. Bara förtryck och elände. Var har du fått allt ifrån egentligen? Marx? Nietzsche? Hedenius?

Och sen undrar du varför din uppfattning inte får större uppmärksamhet. Det beror nog på att folk med kunskap och insikt vet att religionerna är olika, ofta diametralt olika, och varje religion för sig har oräkneliga nyanser.

Ja, det har alltid funnits hemska religioner, även idag, men man kan inte sätta likhetstecken rent allmänt som du gör mellan Religion och ondska. För då inkluderar man varje form av religionstro. Så namnge gärna vilken/vilka religioner du syftar på och förklara varför de är hemska.

Och sen bör du också i rättvisans namn berätta om allt förtryck och allt mördande och all annan ondska som historiskt sett utförts av en del ateistiska/sekulära stater.
Svar från Khalad 2020-10-21 20:56
Jag sätter aldrig likhetstecken mellan religion och ondska, det är din tolkning. Vad jag säger är att om tro och inte förnuft,, rationella skäl och vetenskapsbaserade fakta är det som gäller är man ute på hal is, där finns en glidande skala som slutänden kan ha fanatism och terror. Många hälsningar/ Björn
Du skriver ibland om tron och det är inte första gången du ondgör dig över saker och ting du ogillar om sånt som rör trosåskådning. Den här gången blev det dock ovanligt rörigt och konstigt.

I första stycket skriver du om det omtalade mordet. Utan att nämna "Islam", "islamist" eller "muslim". Det är ganska talande. Det säger rätt mycket om tiden.

I ena änden av tråden skriver du om ett brutalt mord i Islams namn, och i andra änden av tråden talar du om Bibelns undervisning om skapelsen. Det är en märklig connection.

Som du vet vid det här laget tar jag min kristna tro på allvar, och jag tycker därför det är sorgligt, upprörande och obehagligt att du skriver ett inlägg som börjar med ett islamistiskt mord, och avslutar på ett negativt sätt med vanliga kristna trosföreställningar som även jag håller för sant och heligt.

Vänligt men bestämt betackar jag mig för att indirekt knytas samman på detta osmakliga sätt med ett brutalt mord i en främmande religions namn!

Hade du denna gång hållt dig till ämnet - ett mord utfört av en islamist som ivrat för sharia/koranen/haditherna, då hade det varit nåt annat. Men den här religionsblandningen du kom med blev bara konstig för att uttrycka mig milt.

------------

Bilden var inte dum.
Svar från Khalad 2020-10-21 13:17
Som du kanske noterade hette bloggen tron. Det är också om den bloggen handlar, inte någon av de enskilda religionerna, även om jag använde både islam och kristendom som exempel. Andra exempel är tron på den ariska rasens överlägsenhet, tron att miljörörelser har rätt att frångå demokratin i demokratiska länder mm. När tro och inte förnuft, rationella skäl och vetenskapsbaserade fakta får gälla finns inga gränser för var man hamnar, det är en glidande skala från obetydligheter till fanatism och tom terror.. Speciellt gäller inom många religioner att tron på ett liv efter detta ursäktar nästan vad som helst i detta livet, så länge någon kan påstå att det är det eviga livet som är målet. Jag tror också att människan måste ta sitt fulla ansvar för sina handlingar i detta livet, inte säga att jag ansvarar inför Gud enbart. Det senare ger möjlighet till vilka tolkningar som helst eftersom ingen vet något.
Tack för intressant kommentar och fin bildkritik!
light 2020-10-21 14:31
Tyvärr kan jag inte se att du egentligen svarar på min kommentar, utan delger bara några ytterligare spridda tankar du har om det du kallar "tron".

Rent allmänt vill jag säga att när du avviker från det som du behärskar och har kunskap och erfarenhet om (vilket alltid är trevligt att läsa), och skriver om Tron så har jag varenda gång reagerat med att skaka på huvudet och suckat. Vad beror det på? Om du inte misstycker så tror att det delvis beror på att du helt enkelt saknar tillräcklig kunskap om de två stora världsreligionerna - Kristendom och Islam (och för all del också Judendom). Jag vet att jag en gång frågade dig om du läst Bibeln. Du svarade nej. Jag misstänker att du inte heller läst Koranen. Likaså misstänker jag att du inte studerat teologi.

Trots det har du väldigt starka åsikter om dessa religioner. Vi har yttrandefrihet så det är förvisso ok att skriva även om sådant man inte har studerat. Men jag vill att du ska veta att de flesta utövare av nämnda religioner skulle skaka på huvudet om de läste vad du ibland skriver om deras religioner.

Tex detta som du nu plötsligt skrev: "Speciellt gäller inom många religioner att tron på ett liv efter detta ursäktar nästan vad som helst i detta livet..."

Vad i hela världen är detta för konstigheter? Jag tror inte du kan hitta någon kristen, muslim eller jude som säger sig stå för något sådant. Det är i grunden ett religionsfientligt yttrande som bara bidrar till att skapa ett polariserat samtalsklimat. Var vänlig visa på fakta som rättfärdigar ett sådant horribelt uttalande. Var god ge citat från de religiösa skrifterna. Och var också vänlig att namnge dessa "många religioner" du syftar på. Om Nord-Koreas ateistiske diktator sa så vore det en sak, men inte ska väl du ägna dig åt sådana vanföreställningar?
bassa 2020-10-21 17:19
Det står var och en fritt att ha sin egen tro, men tänk bara på dom som är djupt troende och ärligt uppriktigt biktar sig i förtroende och kanske blir förlåtna av en brottsling typ Kapten klänning .. Den risken har vä'l ändå framkommit är ganska möjlig Eller kan det vara så att rätt många får man ändå säga, av de katolska överste prästerna missförstått Jesu ord. Låt barnen komma till mig.
Bengt H.
Svar från Khalad 2020-10-21 20:45
Till att börja med finns det faktiskt två händelser som fick mig att skriva. Den ena var terroristmordet på läraren i Frankrike, det andra var att jag för ungefär en vecka sen började läsa slumpvisa avsnitt ur din svenskbibel. Jag har ju sett din presentation i introduktionen, och inte minst din trosbekännelse. För mig är Bibeln skriven av människor som levde för 1500-2000 år sedan, kanske i något fall för ännu längre sen, och i ett samhälle helt utan den naturvetenskapliga förståelse vi har idag och med helt andra sociala strukturer . Att ta till sig sådana texter bokstavstroget är för mig ungefär som att tro på tomtar och troll, älvor och småknytt. Bara som ett exempel, att fortfarande efter 2000 år av kvinnoförtryck fortfarande hävda att kvinnan fortsatt ska tiga i församlingen är för mig okänsligt och utan äkta medmänsklighet. Att påstå att inte tro (på Gud/ Jesus Kristus) är en synd innebär att du genom några meningar förklarar 2/3 av världens befolkning, närmare 5 miljarder människor, för syndare. För mig är det en slags självgodhet.
Jag har naturligtvis något kommit i kontakt med Bibeln och den kristna tron genom skola och konfirmation. Men din meritlista som du också räknar upp i ingressen till svenskbibeln har jag inte. För mig har det ingen betydelse, mina slutsatser och ställningstaganden baserar jag på verkligheten, världen jag lever i, inte på skrifter författade för 2000 år sen. Att gå till Bibeln eller bibelstudiesällskap för att få svar på vad kristendomen egentligen innebär är för mig ungefär som att fråga Kim Jong-un hur folket i Nordkorea egentligen har det.
Mitt påstående om att tron på det eviga livet för dom troende (eller dom rättfärdiga) kan ursäkta mycket kommer från intervjuer med IS-anslutna. Det var fö också inställningen som under något århundrade användes av "rättfärdiga kristna" för att rättfärdiga tortyr och inkvisitionen.
Avslutningsvis vill jag bara säga att jag fortfarande har stor respekt för enskilda människors trosupplevelser, det är just bokstavstroendet, där enskilda människors trosuppfattning och levnadssätt hela tiden ställs i skuggan av skriftlärda och gamla skrifter som jag vänder mig mot. Islam är väl den religion det märks tydligast i men också där finns ju undantag som exempelvis den sufiska traditionen. Inte för inte refererar jag då och till Rumi. Han talar aldrig om en straffande gud, han tala konsekvent om kärleken
light 2020-10-22 05:53
Se där! Du ger oss nu ett intressant avslöjande. Du har läst om ett brutalt mord och samtidigt läst i min översättning. Och båda dessa händelser har gjort dig så upprörd att du skrev denna blogg. Åh vilket fint sällskap jag plötsligt hamnade i, tillsammans med en islamistisk mördare! Tack för den vänliga sammankopplingen, Björn.

Några korta kommentarer till en del av ditt svar. Vi vet att du inte tror att Bibeln är Guds ord till mänskligheten. Men du verkar ha svårt att ta till dig detta grundläggande att om man bekänner sig som kristen då tror man faktiskt att Bibeln, inte bara är skriven av människor, utan också utgör Guds ord. Det är liksom ABC i den kristna tron. Du gillar inte det, men du borde kunna förhålla dig till och respektera att det finns ca två miljarder som faktiskt är övertygade om just det. Och ingen av dem, mig veterligen, tror samtidigt på tomtar och troll.

Du säger att jag påstår någonstans på min sajt att 2/3 av världens befolkning är syndare. Om jag sagt så nånstans (vilket jag inte har) ber jag om ursäkt, för det är naturligtvis så att vi alla är syndare. Utan undantag. Det framkommer tex mycket tydligt i min bok riktad till icke-kristna (som också finns på sajten du besökt).

Sen skriver du något besynnerligt, att dina slutsatser om den kristna tron baseras på ”verkligheten” och inte ”på skrifter”. Du skriver att detta att ”gå till Bibeln” för att få reda på vad kristendomen står för är orealistiskt och gör sen nån egendomlig koppling till Nordkorea. Men om vi inte utgår från Bibeln när vi diskuterar den kristna tron då blir ett vettigt samtal i princip omöjligt. För Kristendomen är en skriftreligion. Varje doktrin i Den Kristna Tron grundas på heliga skrifter. Den som inte kan acceptera det kommer aldrig att kunna förstå Kristendomen. Men kommer ohjälpligt att hamna vilse. Har du förresten samma inställning till annat? Om du till exempel vill veta vad moderaterna står för, går du då till någon abstrakt och subjektiv ”verklighet” eller går du till deras nedskrivna partiprogram och får en objektiv och tillförlitlig redogörelse för moderat politik?

Och sen får vi nu reda på vad följande mening egentligen syftade på: ”Speciellt gäller inom många religioner att tron på ett liv efter detta ursäktar nästan vad som helst i detta livet.” Du säger nu att det främst syftade på ”intervjuer med IS-anslutna.” Men bäste Björn, det är ju en viss skillnad mellan ”många religioner” och intervjuer med IS-anslutna. Kunde du inte bara ha medgett att det var ett olyckligt misstag att skriva ”många religioner”?

I slutet uttrycker du ogillande av bokstavstrohet och i samma andetag nämner du sufismen i positiva ordalag. Jag är inte säker på att du är rätt man att bedöma den rörelsen. Då lyssnar jag hellre till en sådan som Mohamad Omar, tidigare radikal islamist, numera ateist. Han skrev nyligen en liten artikel om sufismen:

https://detgodasamhallet.com/2020/10/10/mohamed-omar-det-snalla-islam-eller/


—————————

Sen noterar jag också lite beklämd att du Björn, istället för att omedelbart radera ett kränkande inlägg med personangrepp, tycker att det är ”trevligt” när Peter kallar mig för ”religiös svärmare” och ”stolle”. Men jag kan förstå att du låter inlägget vara eftersom du själv anser att något jag skrivit på min sajt är ”okänsligt och utan äkta medmänsklighet”.

Men var bara lugna, jag tänker inte uttala en fatwa över er för dessa angrepp, tvärtom, jag önskar er Guds välsignelse.
Dyster text som beskriver dagens verklighet. Tyvärr har guds namn allt för ofta använts för att förtrycka människor. Har jag själv någon tro, skulle vara på Darwin i så fall.
Sten
Svar från Khalad 2020-10-21 13:24
Ja, den är dyster, jag tycker att detta är för viktigt att inte tala om, tack Sten!
Först och främst, en bra bild som medger en öppen tolkning eller läsning. Ett vanligt bildkommunikativt problem är att abstrakta ting är svårare att gestaltta än rent objektiva. Och religion är ju synnerligen abstrakt och dessutom behäftat med massor av personliga referenser och tolkningsbilder.
De abrahamitiska troslärorna har en del del skräp på sina bakgårdar, i min mening så mycket att de ofta kan dras över en kam. Men det till trots har de, så även islam förståndiga och insiktsfulla tolkare och praktikanter. Väldigt många.
Och terrordåd ska fördömas med kraft, varhelst de kommer ifrån.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2020-10-21 13:36
Tack för intressant kommentar Gunnar! Som jag lite utförligare svarade Ragnar är det tron, i motsats till förnuft, rationella skäl och vetenskapligt baserade fakta jag vänder mig mot. En sådan tro har inga begränsningar, där finns en glidande skala från obetydligheter till fanatism och i slutänden terror. Såklart ska terror fördömas men det är dom få extremfallen. Masivt kvinnoförtryck bottnande i religiösa föreställningar är inga enstaka religiösa undantag, det ingår som fundament i rätt många religioner och kräver också fördömande.
mombasa 2020-10-21 19:07
ja, det patriarkala förhållningssättet är en styggelse och något de religiösa skyndsamt får ta tag i. Och precis som du skriver, det finns en glidande skala från tolerans till ortodox fundamentalism och dess värsta form, terrorism.
tack Darwin för din eleganta teori om hur saker utvecklar sig, och att din teori inte är huggen i sten utan, tvärtom, föränderlig allteftersom vetandets sfär expanderar.
/Gunnar S
Ja historien är mörk i religionen kyrkan och prästerskapets namn också fylld av ond bråd död och förtryck, men din bild den gillar jag...
😊
Svar från Khalad 2020-10-21 13:38
Ja, det är den men det gäller också situationen idag. Stort tack för bildgillandet :-)
Som alltid tror jag det är klokt att inte blanda ihop handling med vare sig kön, etnicitet, religion, sexuell läggning eller hur vi nu vill gruppera folk. Jag förordar ALLTID att folk ska (be)dömas efter sina handlingar, INTE något annat. Det innebär att ett mord är ett mord, oavsett om det är utfört av en muslim, en representant för den kristna extermhögern, eller av en kommunist. Eller en fotograf. Det är genom att tillskriva större grupper ansvaret för enskilda individers beteende vi skapar ett polariserat samhälle där bl a rasism frodas.

Liksom Björn ser jag att väldigt många konflikter runt om i världen, både historiskt och i nutid har sitt ursprung i olika trosuppfattningar, men liksom Ragnar vill jag inte bli tillskriven en massa egenskaper bara för att jag råkar ha något gemensamt (kön, ålder, hudfärg, religiös övertygelse, sexuell läggning, etc) med någon skitstövel.

Och ja, religioner som företeelse har både historiskt och i nutid använts som en maktstruktur för att bevara och stärka ett patriarkalt samhälle, men låt oss fördöma de individer som utnyttjar religioner på det sättet och inte alla som bekänner sig till olika religioner.
Svar från Khalad 2020-10-21 21:40
Såklart ska man inte behöva tillskrivas egenskaper för att man tillhör en grupp. Det tror jag heller inte jag gjort här. Vad jag säger är att om tro och inte förnuft,, rationella skäl och vetenskapsbaserade fakta är det som gäller är man ute på hal is, där finns en glidande skala som i slutänden kan ha fanatism och terror. Sen konstaterar jag att det inom flera religioner har förekommit/ förekommer utbrett kvinnoförtryck . Mest uppenbart inom islam men historiskt också inom kristendomen., hälsningar/ Björn
Jag håller med Björn!
Om man uttalar sig i sådana frågor så får man en massa religiösa svärmare och andra stollar på huvudet. Några sådana låter sig ju representeras här ovan.
Det får man ta med en klackspark!
Svar från Khalad 2020-10-21 21:41
Trevligt att du är med i diskussionen, tack Peter!
Jag har inget emot olika diskussioner här på Fotosidan, det är väl så som det fria ordet skall vara! (Om man håller sig inom den Svenska lagen och håller hyffad ton)
Fria åsikter liksom! :)
Se'n om man inte gillar den åsikten, så får man väl argumentera emot eller låta bli att läsa det hela!
Det är det här fria diskuterandet av olika tankar och åsikter som skiljer våldsfundamentalisternas samhällen från våra samhällen!
/B
Erik Madsen 2020-10-21 20:11
Hej Bengan.
Som du ser har jag bett Björn att radera mitt inlägg.
Jag skrev: "Jag deltar inte i diskussioner eller debatter om sådana ämnen (religion och politik) på sociala medier". - och sedan gjorde jag det lite ändå.
Mvh. Erik.
Svar från Khalad 2020-10-21 21:42
Tack för kommentaren Bengt, instämmer såklart i den!
Svar från Khalad 2020-10-21 21:44
Hej Erik, på din begäran har jag raderat ditt inlägg. Jag såg absolut inget fel i det men har gjort som du bett mig om, hälsningar/ Björn
light 2020-10-24 08:02
Björn: "Tack för kommentaren Bengt, instämmer såklart i den!"

"instämmer"? Lever du verkligen som du lär nu? Varför låter du då Peters inlägg inte bara vara kvar utan använder dessutom ordet "trevligt" i samband med hans kränkande inlägg?
Tack alla för intressanta och engagerade diskussioner. Jag avslutar mina inlägg här! Hälsningar/ Björn
Om min mor benhårt hållit fast vid sin "tro" hade jag inte varit här idag, utan dött som spädbarn. Bokstavstroende är inget önskvärt, oavsett vilka bokstäver det handlar om!
Svar från Khalad 2020-10-23 23:21
Hej Anders, tack för intressant kommentar! Det finns ju några trosinriktningar som inte tillåter vissa läkarinsatser vet jag. Så tillåter tex inte Jehovas vittnen blodtransfusioner. Skönt att din mor kunde ta sina egna beslut, strongt!
light 2020-10-24 07:53
Anders, du borde i detta sammanhang ha nämnt att det handlar om just sekten Jehovas vittnen. Annars får nog de flesta uppfattningen att du syftar rent allmänt på religiös tro, och då blir det ju alldeles uppåt väggarna. Ty finns det några i mänsklighetens historia som värnat om ofödda och nyfödda så är det just vanliga kristna.
Anders F. Eriksson 2020-10-24 16:52
Det spelar inte någon roll vilken "sekt" eller trossamfund det handlar om. Poängen är just som Björn också påpekat att tron (oavsett om det handlar om religion eller annat) kan ställa till det. "Vanliga kristna" tror förstås att det de tror på är det rätta, liksom folk som går med i IS tror att de gör rätt. Det finns folk som tror att jorden är platt, att människan inte gått på månen, att Darwin hade tokfel eller att Elvis lever.

Bara för att man tror något betyder det inte att man har rätt (tror jag) :)
light 2020-10-24 18:37
Det var iaf bra att din kära mor avföll från sin tro nåt ögonblick ... ty fotosidan vore tråkigare om inte du fanns här. 😉