Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ANDREAS FEININGER OCH LITE ANALOGT

***

Andreas Feininger inleder sin bok Framgångsrik fotografering (Stockholm Bonniers 1956, orginalet Successful photography New York Prentice-Hall 1952) så här:

Innan jag börjar vill jag glädja mina läsare genom att avliva en gammal myt, som omsorgsfullt hållits vid liv av fotografiska författare. De tycks i denna myts vidmakthållande ha sett en garanti för ett säkert levebröd. Det är myten om hur svårlärd fototekniken är.

Men myten är absolut inte sann. För många år sedan var det annorlunda. Då hade man våta plåtar, kameror med mycket stort format, ljussvaga objektiv och ljussvaga emulsioner, vilket allt krävde största skicklighet och åratals erfarenhet att bemästra. Tack vare våra moderna "idiotsäkra" kameror, ljusstarka objektiv, känsliga filmemulsioner och standardiserade framkallningsprocesser är det idag så lätt att lära fototeknik att var och en kan framställa "tekniskt perfekta bilder".

*

Jag glädjer mig åt hans positiva syn på den nya generationens kameror. Självklart kommer han straxt till att aldrig så tekniskt perfekta bilder  inte automatiskt leder till bra bilder. Där är det övning och experiment som gäller. Jag har också hans andra bok, Framgångsrik färgfotografering. Som läroböcker har jag alltid tyckt att böckerna är lite torrt tråkiga men dom har troget stått där i bokhyllan - jag fick dom som premium våren 1957 när jag tog realen (får man skriva det?). Nåväl, dit jag tänkte komma var att jag hittar mer intressant läsning i dom här böckerna nu än när jag var yngre. Särskilt där han skriver om fotografi som sådan. En hel del känns gammalt och förlegat, men en hel del känns mycket modernt. Det fick mig också att leta rätt på lite av hans bilder på nätet. Mycket intressant, i böckerna jag talar om visade han praktiskt taget inga bilder alls.

*

Nåväl, jag har i alla fall stoppat in den första rullen Ilford HP 5 Plus i Yashican. Det kändes ovant, och som tur var hade jag en tomspole sittande i kameran. Och nästan lite högtidligt att bryta filmförpackningen, sätta in rullen i den tomma platsen i kameran, lossa tejpen, dra ut  filmänden och fästa den i upptagningsspolens springa. Sen gjorde jag en liten miss, jag vred visserligen veven ett varv för att vara säker på att filmen fäst i spolen, men jag glömde bort att dra fram filmen längre, där finns ju ett par pilmarkeringar lite längre in på baksidespapperet som visar hur långt filmen ska dras fram - tills dom matchar motsvarande pilmarkeringar i kamerahuset. Det är ungefär 55 år sen jag senast satte en 120-film i en kamera och nästan 64 år sen jag gjorde det i första gången i den här kameran så jag tycker det är ok ändå för en 80-åring, såna missar får jag nog räkna med.  Problemet är att jag nu sannolikt inte har filmen framme i läge trots att kameran markerar läge för första exponering. Därmed tar jag två blindexponeringar för att inte missa någon "riktig" bild när det blir dags.  

*

Om det nu blir några bilder, det vet jag inte än. Kameran är från 1957 och har aldrig varit på service. Det enda jag vet är att den ser ut att funka, slutaren låter och och uppför sig som den ska när jag kollar med bakstycket öppet. Och visst är det en kortare blinkning på korta tider jämfört med 1/50 eller 1/25. Men om tiderna verkligen stämmer vet jag inte. när jag så småningom exponerat filmen kommer jag skicka in den för framkallning, min dosa har jag gjort mig av med. Visar sig kameran fungera kanske det blir en ny framkallningsdosa, vi får se.

*

Här kommer annars två bilder tagna med samma kamera 

Autobahn nånstans i Tyskland sommaren 1959

*

Inger när hon tar realen, 1958 eller 1959

*

*

***

Inlagt 2021-04-06 21:33 | Läst 2261 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Oj vad häftigt. Hoppas kameran fungerar som den ska och vi kanske får se nån bild i ny tappning med gammalt verktyg.
Gillar bilderna också.
Ska få ärva lite smalfilm och negativ mm det blir spännande från generationer bakåt
Svar från Khalad 2021-04-07 12:01
Tack Nini, vi får se vad det blir :-)
Hej Björn meget interessant læsning.
Meget stemningsfuldt og smukt portræt af Inger - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Spændende med den der HP 5 Plus.
Svar från Khalad 2021-04-07 12:34
Tack Erik! Som sagt, vi får se vad det blir........
Måste bara instämma med Erik, vilket fint foto på Inger. Vem skulle inte falla för en sådan tjej. Men fotografen har självklar del i det fina resultatet.
Sten
Svar från Khalad 2021-04-07 12:37
Tack Sten, en kort period, några veckor, var vi väl en smula intresserade av varandra. Inte vet jag om det var därför det aldrig blev något mer, men redan då hade jag svårt att förstå Jehovas vittnen.
Fina foton och fin modell!

Feininger var ju bland mycket annat arkitekt och stod Bauhaus nära. Just nu tog jag fram hans nästa bok, "Skapande fotografering", som å ena sidan är förlegad, färgfilm är numera inte dyrare än svartvit, å andra sidan tidlöst aktuell. Hans bok Stockholm har jag också i Stadsmuseets förkortade utgåva. Klart inspirerande böcker för mig som också är arkitekt och haft lärare som Feininger troligen var kompis med. Du verkar ha lärt dig en del av dem..................
Svar från Khalad 2021-04-07 12:41
Jo, att han var arkitekt egentligen vet också jag. Intressant mening där du ser honom som både förlegad och tidlöst aktuell - stämmer väl med mitt intryck. Däremot kunde jag snabbt konstatera att det fanns mkt av hans foton jag tycker om, tack Måns!
Ja, Feininger är en riktig torrboll. Men han har en del bra synpunkter. Men att skriva om fotografi och visa så litye bilder är väl ändå en pedagogisk miss?
Kul att du laddat Yashican igen. Det ska nog bli bra. Lycka till. Snart är du fast igen =)
Svar från Khalad 2021-04-07 12:42
Där ser man, fler som tycker som jag :-). Vi får se vad det blir av filmen, just nu ett kul försök bara, Orsa kompani lovar inget bestämt.
Hej Björn.
Jag uppskattar din text. Den läste jag med förtjusning. Det var en fin bild på flickan. Hoppas kameran funkar efter så många år. Det ska bli spännande att se resultaten om du visar dem här.
Ha de så gott.
Jerry
Svar från Khalad 2021-04-07 12:43
Tack för det Jerry, det glädjer mig såklart. Får se vad det kommer ur kameran, jag lovar att berätta även om det inte blir någon succe. Lite tid kommer det få ta.
Trevlig läsning och fina bilder! Vad spännande med ny film i kameran.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-04-07 12:44
Tck för det Johnny, vi får se vad det blir - om det blir något alls :-)
Superba bilder de två gamla! Jag sitter här och njuter.



Tack Björn!
Svar från Khalad 2021-04-08 20:53
Det glädjer mig, tack Gunnar!