Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BÄTTRE BILDER FÖRR?

***

Ja, tog man(?) bättre bilder förr?  Ointressant fråga för mig. Jag undrar - tog jag bättre bilder förr? För 60 år sen? Just nu känns det lite så. Har ju haft en bra scanner utan att använda den snart ett år, men nu i vintermörkret har jag börjat så smått. Och för mig är det riktigt spännande. Visst har jag en del kartonger med bilder från förr, men bara en bråkel av det jag har som negativ, ordentligt sparade i negativ-album.

*

Jag har klarat av lådkameran och Nettaren, idag började jag titta på Roboten. Efter att ha plockat spenat och tvättat blomkrukor i en handelsträdgård (prova att plocka 40 kg spenat på en dag, dom där gröna bladen väger ju absolut ingenting!) var det dags för första småbildskameran (modernt språkbruk - fullformataren!). Jag jobbade också extra ibland på en av fotoaffärerna i Ludvika, Stefans, och där hade jag spanat in en begagnad Robot II a, 250 kronor kostade den. Jag skulle säga en klar föregångare till dagens kompakter och med tysk precision.  Den utbytbara optiken jag fick med var en Schneider Xenar-optik 38/2,8, närmast att likna ett pannkaksobjektiv.  Men flera unika egenskaper förutom den behändiga storleken. Den tog till exempel 54-55  bilder 24x24 på vanlig småbildsfilm, 135. Den hade vidare en stor fjäder som drogs upp med ett vred på ovansidan varefter jag kunde exponera upp till ett tjugotal bilder i följd utan manuell filmframdragning. Hur många fps? 1 kanske. Kameran hade vidare en speciell filmkassett som skulle laddas med film - det var lite omständligt - men istället kunde jag köpa småbildsfilm på burk (vet att jag köpte Tri-X i 5-meterslängder) som var billigare, sen fick jag klippa och ladda kassetten i helmörker. Inte heller den har jag kvar, sålds för att finansiera nästa års kameraköp. Den är också svårare och dyrare att få tag på. Jag missade en på blocket för ett par år sen, var för snål i första budet, men dom går att hitta på e-Bay i Tyskland. Har dock ingen bild just nu.

*

Kameran hade också uppenbara nackdelar.- Jag ser tex enkelt nu hur mkt tekniskt bättre Nettarens 6x6 bilder blir än dom här små rutorna. Dessutom hade just min kameras filmkassett problem med ljustätheten, det var många bilder som blev förstörda pga av ljusinsläpp. Men jag ser också andra saker. Bilderna känns mycket VIKTIGARE än bilderna jag tar idag. Nej, det är inte bara tiden även om det är 60 år sen. Här kommer några bilder som jag tog i skolan hösten 1955, fortfarande 2:a klass i realskolan. Trots ett långt arbetsliv har jag knappt tagit en bild på mina arbetsplatser. Här satt jag med andan i halsen och halade upp den där nya lilla kameran på lektionerna för att knäppa live! Nej, jag hade nog inte blivit relegerad men jag lovar att på den tiden gjorde vi inte vad vi ville på lektionerna och en rejäl utskällning och kanske sänkt uppförande betyg hade varit följden. Till sist - och här är jag väldigt subjektiv - men jag tycker det här är bra bilder

*

Första bilden är på en klasskompis och inte på en lärare, dessutom oskarp

*

Försiktigt bakom bänklock en första lärarbild, har glömt både namn och vilket ämne

*

Nästa bild på samma lärare tyder på större djärvhet

*

Så var det kemi med Englund i kemisalen, acetylen- och syrgasbrännarna står på plats

*

Här har vi klassföreståndaren själv, Henry Ekdahl, en lärare med mycket pondus men välvillig och positiv. Dessutom var han med i Ludvika fotoklubb, precis som jag. Att vi hade honom i ty syns ju på tavlan.

*

En till bild på honom fanns och den platsar också. Hoppas det syns -  kostym, skjorta och i hans fall, fluga. Portföljen ligger på katedern. Och Du darfst es ihr nicht erzählen. Du får inte berätta för dom.

*

Och här var det matte, med Göransson.

         Förutsättningar     ...........

Påstående     ............

Bevis     ...................

*

Och Göransson igen, ganska ung men också bestämd

*

Avslutningsvis känns det som arbetet med dom gamla bilderna kommer påverka mitt fortsatta fotograferande. Mera rakt på, inga krusiduller, kanske lite färre bilder på grässtrån och daggdroppar och rosafärgade moln. Å andra sidan, hur ska jag förmedla vad jag känner just nu............

Hm

**

Inlagt 2015-01-31 17:57 | Läst 2671 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilken historisk bildskatt du ligger inne med! Bilderna får mig osökt att tänka på Hets med Stig Järrel i rollen som Caligula. En riktigt otäck film, men också riktigt bra. Tidsandan i dina bilder kunde varit tagna från den filmen. Har inte en bild från min skoltid förutom klassfotona! Ha en fin kväll! Yvonne
Svar från Khalad   2015-01-31 22:25
Jo, jag har sett den och visst, det är samma tidsålder och alltså ungefär samma miljö. Med dagens mått dgammalmodigt ur många synpunkter och kanske lite strängt men annars inte någon dålig miljö. Tack för in fina kommentar!/ Björn T
Svar från Khalad   2015-01-31 22:29
Jo, jag har sett den och visst, det är samma tidsålder och alltså ungefär samma miljö. Med dagens mått gammalmodigt ur många synpunkter och kanske lite strängt men annars inte någon dålig miljö. Tack för in fina kommentar!/ Björn T
Jag är ganska säker på att de bilder du tar idag är bättre, rent tekniskt. Men, de är nog mer alldagliga kanske, de kanske inte alltid är för att föreviga något, för eftervärlden, utan mer för att du helt enkelt vill ut och fotografera. Den näst sista bilden gillas mest. Griffeltavla, kritor, en svamp med vatten i närheten. Riktigt bra med ljusspelet på hans rygg.
Svar från Khalad   2015-01-31 22:30
Tekniskt är det ingen diskussion, ljusår bättre idag. I övrigt växlar kvaliteten, då såväl som nu. Tack Ingemar!/ Björn T
Varför skulle du tagit bättre bilder förr? Annorlunda förmodligen. Jag tror nog att man fortsätter att utvecklas hela tiden fast för egen del tycker jag att det är svårt att se HUR själv. Däremot kan jag se en viss stil i mina bilder över åren, och att jag alltid haft svårt att släppa formen, den är och förblir betydande för mig.
Sedan tycker jag att man kan skönja perioder av olika sorters fotande; ibland har jag hållit mig mer till människor och porträtt, ibland till linjer och urbana uttryck...ibland natur och färger...

Men man kan också påverkas en hel del på vägen av andras bilder och tyckande...och kanske det kan vara en hämmande faktor lika mycket som en inspirerande?

Men så kul att ha en sådan bildskatt som du, Björn! Vintern kan få bli lång och kall, du har att göra iaf... :)

Trevlig lördagskväll!
/ Lena
Svar från Khalad   2015-01-31 22:35
Tack Lena för dina vänliga kommentarer! Jag har säkert utvecklats men jag uppskattar en del av bilderna för enkelheten som jag tycker jag har lite svårare att se idag. Fin helg!/ Björn T
Mycket trevligt, verkligen kul att du har dessa bilder kvar, gamla bilder har ju ett fantastiskt värde när tiden går. Du är säkert en mycket bättre fotograf idag, Sen är ju frågan vilka bilder som verkligen betyder nåt....må gott, LO
Svar från Khalad   2015-02-01 17:37
Tack LO, det är roligt att se tillbaka ibland! Så småningom kanske jag försöker göra ngn liten nätbeställd bok för eget och barnens bruk, får se, men det skulle vara skoj. Jo, jag tror nog också jag utvecklats och är bättre idag, dock kan jag känna att jag ibland krånglar till det lite mkt, kanske den där ambitionen du pratade om för några bloggar sen! Uppskattad kommentar, tack!/Björn T
Fortsatt roligt att ta del av. Din frågeställning är intressant ur flera synvinklar och därför är det spännande att se och jämföra.
Ha en skön söndag!
Eva
Svar från Khalad   2015-02-01 17:39
Tack igen Eva.! Tror ju så klart att jag utvecklats en del men ser att det ibland fanns en enkelhet som jag då och då missar idag, tänker själv att ambitionen ibland leder fel/ Björn T

Innehållskategorier