Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Det här med skärpa - sista gången (tror jag....)

Så gav jag mig ut i solskenet idag igen, kameran i ryggan och stativet i handen. Ut på samma fält som i förrgår, upp med stativet, på med kameran och bästa objektivet, 85:an. Tog inte trådutlösaren - jag har...men körde med självutlösare 10 s. Spegeln på A99:an behövde jag ju inte fälla upp, den har ju en fast, halvgenomskinlig spegel. ISO 100, och så lite lagom nedbländat, 5,6, varvid exponeringstiden blev 1/500 s. Utmärkt tänkte  jag! Efter tre timmar ute gav jag mig hem. Fika i solskenshörnan, så in till datorn. Bäst då att köra PS, tänkte jag, folk tycks inte gilla mitt LR. In med bilderna i CR, val av en bild, grundjustering i CR (exp -0,25; skuggor +10; vita +48 (just innan det klipper); svärta -7; klarhet +15; lyster +10). Därefter över till PS ( i 16 bitar förstås). Efter grundjusteringarna i CR fick det räcka med ett justeringslager (kurvor) för att ytterligare öka kontrasten ngt, därefter tillbaks till bakgrundslagret för skärpning. Kikade i 100 %, valde säkra lösningar -  filter/ skärpa/ oskarp mask (mängd 85%; radie 1; tröskelvärde 4). Det är ju en försiktig skärpning så jag gjorde samma en gång till.

Åsså titta på bilden då, inte fasiken..............Herregud, den blev ju skarp, riktigt skarp. Ingen pangbild, nej, men skärpa har den och det var ju det jag var ute efter! Kanske hade det tom räckt en gång med oskarp mask, det är aningen i överkant.

DSC02658-2.jpg

Jättetack för hjälpen alla! Kanske det rentav blir PS lite oftare i fortsättningen.....

 

Inlagt 2013-10-11 19:37 | Läst 2514 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul att du fick till det. PS har det som jag saknar i LR nämligen unsharpen mask. Därför måste man maska ordentligt i LR då en skärpning sker överallt i bilden. Testa att importera bilden i LR och gör en jämförelse så får vi se skillnaden :-). Mvh Mikael
Svar från Khalad 2013-10-11 23:05
Eftersom jag fotar mkt och har svårt för att rensa bort tillräckligt mkt kommer nog LR fortsätta vara mitt basprogram, för "hemmabruk". Samtidigt vill jag gärna försöka jobba lite mer i PS när det är bilder jag vill "använda" på ngt sätt, typ bloggar, egna bildserier och när jag printar ut A3
Tackar för hjälp o pep-talk.
Hälsningar/ Björn T
Härlig bild med krispig skärpa! Jag använder bara Lightroom, men maskar ordentligt så att skärpan hamnar rätt och har aldrig ens funderat på om bilderna är tillräckligt skarpa eller inte. Man lär så länge man lever! =)
Men har gått en kurs i Moderskeppets skärpningskurs och har alla skärperecept på makro i PS. Dessa använder jag ibland, men oftast inte för jag tycker att LR räcker för mitt behov.
Prova när du är i LIghtroom att hålla nere ALT-tangenten och så drar du i maskningsreglaget så ser du hur skärpan påverkar bilden!
Ha det så gott!
Svar från Khalad 2013-10-11 23:08
Hej Heléne, tack för info och också din bildkommentar! Ska fundera på den där kursen från Moderskeppet, men just nu har jag en rad andra uppgifter i samband med Kulturamakursen jag går. Ska kolla det där med att hålla nere alt-tangenten när jag skärper i LR! Hälsningar/ Björn T
Har följt din blogg angående skärpning. Vad jag förstår så är det ett problem för många att det inte blir kanonskärpa på bilderna men men om man är ute i naturen och tittar sig omkring så finns inte denna skärpa naturligt Alltså skapas en skärpa som inte finns normalt utan är gjord på ett konstgjort sätt.Det finns bilder som man ibland undrar hur det kan vara sådan skärpa på det känns onaturligt på något sätt, så jag tycker att du ska vara nöjd med dina bilder
Ken//
Svar från Khalad 2013-10-11 23:14
Det är jag ju för det mesta - nöjd med mina bilder alltså - men just landskap har sällan fungerat hittills. Ännu sämre har det varit då jag försökt fota lövverk, och där har det inte varit ngn tvekan om att det funnits "skärpa" i verkligheten som jag inte lyckats få samma känsla av i bilderna. Sen är det klart att om jag överskärper får konturmarkeringar och detaljmarkeingar som inte känns naturliga. Däremot är jag ganska säker på att alla RAW-bilder behöver ngn slags skärpning för att bli bra. Hälsningar/ Björn T
Kanske har jag inte alla fakta kring denna diskussion i din blogg, men vad menar du med :"Bäst då att köra PS, tänkte jag, folk tycks inte gilla mitt LR. "?
Blir nyfiken på vilket redigeringsprogram du tycker är bäst.

//JO
charlesson 2013-10-12 09:43
Jag kör LR och det är perfekt för mig eftersom jag bara brukar lägga på lite kontrast och lyster det räcker för mig är
inte ute efter den där superskärpan
Ken//
Jag har tittat lite på tidigare bilder på i ditt galleri och kan väl konstatera att du lyckats (och misslyckats) tidigare också. Jag tror nog att du kan få till samma resultat i LR så att byta till PS är kanske inte lösningen annat än om du tycker bättre om det programmet.
Eftersom bilder med sol och klarblå himmel verkar funka bättre än molniga skulle du nog titta på histogrammet när du fotar. Se till att du ligger på "rätt" sida. Skärpningen du gör har ju nackdelen att även skärpa brus, så en underexponerad bild blir känsligare för det.
Har du testat högpass- skärpning som alternativ?
Skönt att det har löst sig. Du har en mycket fin kamera som ska kunna ge en otrolig skärpa under rätt förutsättningar. LR eller PS är en smaksak. Kompisen som kör professionellt kör LR och jag trivs bäst med PS. Vi får båda till bra skärpa, så valet är en smaksak. Var bara försiktig så att du inte överskärper, då förlorar du lätt det mjuka och levande i bilden. Och släng aldrig RAW-filen till bilder du tycker om, även om du gjort en finfin konvertering till jpeg. I framtiden så kommer det nya RAW-konverterare och de kommer att kunna hantera bruset ännu bättre.